Inspiration till grillen – för dig som vill testa något nytt

Det finns så mycket mer du kan grilla än korv, hamburgare, kycklingfilé och fläskkarré. Som potatis, vitkål och hel laxsida, kycklingsteak, seabream och rostas – och paella för en maxat social måltid! Spana in våra smaksäkrade grillrecept och beta av ett i taget!

Trots att man kan grilla året om begår de flesta grillpremiär kring valborg. Därför är det ingen slump att grillens dag alltid infaller första fredagen efter 1 maj. I samma veva bunkrar butikerna upp med årets grillnyheter och grilldetaljer som återkommer säsong efter säsong.

SE ÄVEN: Heta grilltips från Holy Smoke BBQ – och årets grilltrender (enligt AI!)

Och ingen komplett grillmåltid utan en eller flera såser och röror. En hel lista på det hittar du här, men nu blir det fokus på några av våra godaste grillrätter. Vilken blir din nya favorit?

9 recept på grillat

1. Grillade grönsaksspett med brynt srirachasmör
Glöm populära grillgrönsaker som paprika, zucchini och majs – varva i stället kokt potatis, gurka, rödlök och fänkål på spett. Pensla med ett ljuvligt smör och servera på en len bädd av färdig hummus smaksatt med japansk ponzusås – eller gör en egen asiatisk hummus!

Till receptet

2. Srirachagrillad kycklingsteak med råhyvlad sallad
Egentligen är det inget annat än en urbenad kycklingklubba, men visst låter det maffigare med kycklingsteak? Vi grillar skinnet knaprigt och glazear ytan med honung och TABASCO® Sriracha. Bjud med ett kryddigt krassesmör och en färgsprakande sallad med ponzudressing.

Till receptet

3. Helgrillad seabream med grillade grönsaker och brynt hasselnötssmör
Här ser du en av de bästa fiskarna att helgrilla! Och just att helgrilla fisk gör det lätt att lyckas. Grönsakerna vi grillar till är grön sparris och färsklök, men variera efter säsong och humör. Och om du inte har testat hur gott det är att grilla citron, får du en chans nu!

Till receptet

4. Grillad vitkål och lax med soja- och ingefärssås
Lax är en fisk som älskar japansk sojasås och asiatisk smaksättning. Här kombinerar vi den med en soja- och ingefärssås och grillar tillsammans med ponzunette-penslad vitkål. Ja, du hörde rätt – det går lika bra att grilla vitkål som den annars så trendiga spetskålen.

Till receptet

5. Tomat- och halloumispett med matvetesallad
Så klart går det lika bra med valfri grillost eller varför inte eldost – Sveriges gårdsmejeristers svar på cypriotisk halloumi. Tomaterna får gärna vara olikfärgade och matvetet kan du köpa färdigkokt för att spara lite tid. TABASCO® Habanero får smakerna att svänga extra mycket.

Till receptet

6. Tagliata med grillad portobello
Gröna tillbehör gör köttbiten komplett, men vad sägs om att grilla hela måltiden grön där ”köttet” utgörs av ört- och sojamarinerad grillad portobello? Grilla också små kvisttomater och halverade citroner att pressa över. En wasabikräm gör denna vegotagliata komplett!

Till receptet

7. Kebab på grillad svamp med vitlökssås
Vad suger åt sig olika smaker bättre än svamp? Det tar vi fasta på och snabbmarinerar portobello och ostronskivling med bland annat japansk soja, rökiga TABASCO® Chipotle och kebabkrydda. Bjud i libabröd med krispiga grönsaker, feferoni och vitlöksdoftande yoghurt.

Till receptet

8. Sosaties – sydafrikanska grillspett
Redo för ett tredje tips på spett att grilla? Hur låter då sosaties – sydafrikanska grillspett som kan varieras på olika sätt, men med curry och aprikoser som minsta gemensamma nämnare. Servera med en tropisk tomatmajonnäs och en mortlad pistageröra, i sig värda en applåd!

Till receptet

9. Paella på grillen med öl, chorizo och kyckling
Paella är den perfekta rätten att laga och bjuda många gäster på – eller färre riktigt hungriga gäster. Laga den på grillen för extra härlig smak, för att inte tala om dofterna som sprids. Du behöver ingen regelrätt paellapanna, en större, värmetålig stekpanna funkar fint.

Till receptet

Tips!
För en vegetarisk variant – välj en god vegochorizo, ersätt kyckling med exempelvis tofu, oumph, seitan eller tempeh och använd grönsaksbuljong i stället för hönsbuljong.

Fler receptlistor och vin "i säsong"