Här är en av dem som bestämmer smaken på viner från Sydafrika

Det ligger många människors arbete bakom vinet du har i ditt glas. En av nyckelspelarna är vitikulturisten – men vad gör en sådan om dagarna? Vi ställde frågan till Marco Ventrella, vitikulturist hos den sydafrikanska vinproducenten KWV.

Marco Ventrella är en av tre vitikulturister som arbetar för den sydafrikanska vinproducenten KWV. Han beskriver sig som en vinmakare, fast ute bland odlingarna.

- Jag är en lagspelare i världens främsta lagsport: vinproduktion. Som vitikulturist finns jag med från början av produktionskedjan och bestämmer hur vi ska plantera på varje liten jordplätt. I nära samarbete med vinodlarna och resten av teamet tar vi sedan beslut om hur vi ska agera i varje steg, berättar Marco Ventrella.

LÄS MER: Hur länge håller en öppnad vinflaska? Här får du svaret

Bakom varje vinranka ligger en hel strategi som ser till att druvorna får rätt förutsättningar att bli en viss vintyp. Foto: KWV

En nyckelspelare på vingården

Det dagliga arbetet för Marco handlar om beskärning och växtkontroll, sjukdomsbekämpning och olika miljökrav – kort och gott allt som påverkar växtprocessen.

LÄS MER: Klart det går att lagra öl – guiden till din egen ölkällare

- Allt sker naturligtvis enligt en plan och strategi med en särskild vintyp som mål. Men så händer det saker längs vägen, så mitt inspel är att förstå vinstilen och vad vi måste justera för att nå dit, säger han och fortsätter:

- Mitt uppdrag är att överbrygga skillnaden mellan förväntningar och verklighet och slösa så lite tid som möjligt medan jag gör det.

Skördetillfället väljs noggrant ut av vitikulturisten med hjälp av bland annat druvornas färg och smak. Foto: Shutterstock

Vitikulturistens år

JULI–AUGUSTI
Vinter i Sydafrika. Strategin för kommande säsong sätts, samtidigt som vinrankorna beskärs.SEPTEMBER–OKTOBER
Våren kommer med knoppning och gallring av rotskott. Marco Ventrella får en första indikation på skördens omfattning och kan justera sin strategi.NOVEMBER
Blomning – en period som är känslig för vädrets växlingar och svår att påverka. Teamet övervakar sjukdomar och angrepp av skadedjur.DECEMBER
Efter att i slutet av november ägnat sig åt att justera ljus- och värmetillgång genom att gallra och rensa bort blad, läggs nu fokus på bevattning och andra åtgärder för att åstadkomma en jämnare mognadsperiod.

MITTEN JANUARI–FÖRSTA VECKAN I APRIL
Dags att skörda! Eftersom KWV samarbetar med gårdar över hela Västra Kapprovinsen är skördeperioden lång. Vitikulturisten gör kemiska analyser, provsmakar druvorna och kollar färgen för att hitta det perfekta skördetillfället.MAJ–JUNI
Efter en eller ett par semesterveckor ger Marco Ventrella återkoppling till vinodlarna, utvärderar strategi och utför underhåll. Dessutom pågår klassificering och provsmakning av de ännu ofärdiga vinerna.

Ett smakfullt urval av viner från KWV

Hållbart val! KWV Sauvignon Blanc (box)

249 kr

Läs mer

KWV Chardonnay

99 kr

Läs mer

KWV Chardonnay (box)

269 kr

Läs mer

Roodeberg

109 kr

Läs mer

KWV Cuvée Rosé

79 kr

Läs mer

Café Culture

105 kr

Läs mer

Lär dig mer om dryck