Därför bildas det gardiner på insidan av vinglaset – och fyra andra vinfakta

Vin är en fascinerande produkt och det finns många tyckare därute om än det ena, än det andra. Här är fem frågor och svar om vin som du vill ha koll på!

1. Stämmer det att ju ljusare färg ett rosévin har, desto högre kvalitet?

Nej. Färgen påverkas av faktorer som druvsort, mognad och produktionsmetod, och det finns faktiskt ingen koppling alls mellan färg och kvalitet. Ryktet, eller missuppfattningen, kan ha att göra med att rosévin från Provence – som blivit trendigt de senaste åren – ofta är både högkvalitativa och just ljusa i färgen.

Tips på franska roséviner

Tips på franska roséviner


Puy Chéri Syrah Rosé, nr 2209
Puy Chéri Syrah Rosé (box), nr 2209

2. Blir champagne bättre av att lagras?

Det är en smaksak, som mycket annat när det gäller vin. När champagne lagras blir doften och smaken djupare och mer komplex. Vill man njuta av champagnens friskhet njuts den bäst ung, och om du vill ha en bredare smakprofil – med utvecklade smaker av brioche, hasselnötter och nougat – kan du med fördel spara flaskan några år.

Tips på lagringsbar champagne

Tre olika champagner att lagra

Bollinger Special Cuvée, nr 7418
Bollinger La Grande Année 2012, nr 7579
Bollinger R.D. 2004 Extra Brut nr 76896

3. Hur länge kan man spara en öppnad flaska vin?

Lite olika beroende på vin, men om du sätter på korken och förvarar flaskan i kylen kan den utan vidare sparas 3-4 dagar, ibland uppemot en vecka. Sniffa och ta en sipp för att se om det fortfarande håller! I dag finns det också speciell utrustning som gör det möjligt att bevara innehållet i en öppnad vinflaska i flera år. Coravin är namnet på en sådan produkt, som har hyllats av världens mest kända vinexperter.

4. Varför fastnar det vin på insidan av glaset när man snurrar på det?

Spåren man kan se på insidan av glaset kallas vanligen för tårar, ben eller gardiner. Hur tjocka eller trögflytande gardinerna är kan bero på många olika saker, som till exempel vinets alkoholhalt, sockerhalt, ålder eller täthet. Däremot har det här ingenting att göra med vinets kvalitet, vilket somliga tror – ett dåligt vin kan ha hög alkoholhalt och tvärtom, så bedöm alltid vinet utifrån doft och smak. 

5. Vilken vinförpackning är miljövänligast?

Vetenskapliga undersökningar har visat att bag-in-box är bäst för miljön, medan tunga glasflaskor är sämst. PET-flaskor, tetra och lättviktsflaskor av glas hamnar mellan dessa två ytterligheter. En lättviktsflaska av glas genererar cirka fem procent lägre klimatpåverkande utsläpp än en glasflaska i standardstorlek. I många vinregioner, exempelvis Champagne, arbetar man på att utveckla lättare glasflaskor som ändå är kraftiga och hållbara, just för att kunna minska den negativa miljöpåverkan.

Läs mer om dryck