Recept

Secreto Iberico med morotspuré och vitlökschilismör

Ca 40 min
4

Till ett ungt rött vin gjort på 100 procent nebbiolo har du här en matchande rätt. Vinets kryddighet och markerade tanniner blir ett fint giftermål med örtmarinerad Iberico-gris, ingefärsdoftande morotspuré, smörfrästa bönor och ett milt vitlökssmör med sriracha.

Ingredienser

  • 600 g secreto Iberico (eller pluma av svensk rapsgris)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 rosmarinkvist
  • ½ dl olivolja
  • 150 g haricots verts
  • 1 schalottenlök
  • smör till stekning
  • salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
  • Vitlökschilismör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • Morotspuré
  • 1 kg morötter
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1–2 msk färskriven ingefära
  • 1–2 tsk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Lägg köttet i en form. Krydda runt om med salt och peppar.

  2. Skala och skiva vitlöken. Grovhacka rosmarinkvisten. Blanda vitlök och rosmarin med olivoljan och gnid in i köttet. Låt stå medan du gör resten.

  3. Vitlökschilismör: Skala och finriv vitlöken. Blanda med övriga ingredienser. Forma smöret till en avlång rulle och linda in i smörpapper. Lägg i kylen (smör som blir över går utmärkt att frysa).

  4. Morotspuré: Skölj morötterna och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull. Häll på grädde och mjölk. Låt koka upp och koka sakta under lock tills morotsbitarna är mjuka, ca 15 minuter. Häll av vätskan i en bunke. Mixa morötterna till en jämn puré med stavmixer eller i en liten matberedare. Späd med lite av gräddmjölken om den blir för tjock. Smaka av med ingefära, vinäger, salt och peppar. Rör ner en rejäl klick smör.

  5. Koka bönorna mjuka i välsaltat vatten, ca 3 minuter.

  6. Skala och finhacka schalottenlöken. Stek löken i smör i en stekpanna. Tillsätt bönorna och stek ytterligare någon minut. Strö över havssalt.

  7. Grilla köttet på het grill eller i en riktigt varm grillpanna 2–3 minuter på vardera sida tills det har fått fin färg och innertemperaturen är 56–58 grader. Linda in köttet i smörpapper och låt det vila 5–10 minuter.

  8. Vid servering: Skär köttet tvärs över fibrerna i tunna skivor. Skiva vitlökschilismöret. Lägg upp kött, morotspuré och bönfräs på tallrikar. Placera smöret ovanpå köttet.


    Visste du att…
    Secreto Iberico betyder ”grisens hemlighet” på spanska. Det är en styckningsdetalj från just Iberico-gris som sitter gömd vid skulderbladet. Halsbit är det svenska namnet. Du hittar den i välsorterade mataffärer och köttbutiker. Rik marmorering gör köttet saftigt och mört.

Rustikt och vällagat – fler goda recept