Recept

Asiatiska köttbullar i kokosbuljong

ca 50 min
4

Kryddrikt, krämigt och kanske din (och barnens?) nya köttbullsfavorit? Vi vet i alla fall att vi gärna tar en portion till av dessa köttbullar med vitlök och ponzusås som får koka klart i en fantastiskt smakrik kokosbuljong med bland annat rödlök, svartkål och het sriracha.

Ingredienser

  • 2 msk panko (asiatiskt ströbröd)
  • ½ dl vatten
  • 3 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g blandfärs
  • smör och olja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Kokosbuljong
  • 2 rödlökar
  • 150 g svartkål
  • 1 ½ msk riven färsk ingefära
  • 2 ½ dl kycklingbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1 ½ msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås

Gör så här

  1. Blanda panko, vatten och ponzusås i en bunke. Låt svälla 2 minuter.

  2. Skala och riv ner vitlöken i pankoblandningen. Tillsätt färs, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Blanda ihop till en smidig smet.

  3. Forma smeten till ca 25 köttbullar. Fukta gärna händerna med lite olja mellan varven, inte vatten, som det kan stå i vissa recept. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna blir mer kokta än stekta).

  4. Stek köttbullarna gyllene i smör i en stekpanna ca 3 minuter. Ställ åt sidan.

  5. Kokosbuljong: Skala, dela och skiva rödlöken. Skär eller riv kålen i bitar. Fräs löken mjuk i olja i en gryta. Tillsätt ingefära, buljong, kokosmjölk, TABASCO® Sriracha pepparsås och soja. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter. 

  6. Lägg i kål och köttbullar i kokosbuljongen. Fortsätt sjuda tills köttbullarna är klara, ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  7. Servera gärna de asiatiska köttbullarna med pärlcouscous, även kallat moghrabieh.

    Tips!
    Självklart kan du byta ut moghrabieh mot vanlig couscous, ris eller pasta. Färsen kan även bytas ut mot nöt-, kyckling- eller formbar vegofärs.

När du inte kan få nog av asiatisk mat