Recept

Banankaka med russin och kaffe

Över 60 min
10

Det är aldrig fel att låta bananerna ligga och nästintill övermogna i fruktskålen. För det är precis så de ska vara när du bakar en riktigt saftig banankaka. Med kaffemarinerade russin i smeten får kakan en lite mer vuxen smak, men tro inte att barnen inte vill smaka för det!

Ingredienser

  • 1 dl Sun-Maid russin
  • ½ dl varmt bryggkaffe (gärna från Arvid Nordquist)
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4 mogna bananer
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och kokosflingor till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Blanda russin, kaffe, kanel och kardemumma i en skål. Låt marinera medan resten görs.

  3. Vispa smör och socker vitt och pösigt med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning.

  4. Skala och mosa bananerna med en gaffel i en djup tallrik. Rör ner i äggsmeten.

  5. Blanda ihop vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Sikta ner i smeten. Tillsätt russinen och kaffemarinaden. Rör ihop till en jämn smet.

  6. Smörj en brödform, ca 1 ½ liter, med smör och bröa med kokosflingor. Häll i smeten. Sätt in i mitten av ugnen tills kakan är genomgräddad, det tar 50–60 minuter. Ta ut och låt svalna. Stjälp ut banankakan ur formen. Skär i skivor och servera.


    Tips!
    Banankakan håller sig saftig i flera dagar. Skiva annars och frys in. Och om detta recept ger mersmak – testa gärna en banankaka med sabayonne och marinerade björnbär!

Annat gott med russin och kaffe