Recept

Fänkålssotad laxtataki med sojadipp

Ca 30 min
4

Matcha den lätt, rena smaken av ett klassiskt tyskt lageröl i stilen helles till en riktigt fin sushilax som du gnider in med rostade, mortlade fänkålsfrön, bränner av och sedan skär i små munsbitar. Doppa dessa i en god japansk soja, där sälta, umami och den milda lakritstonen från fänkålsfröna får både maten och drycken att lyfta på ett läckert sätt.

Ingredienser

  • 150 g sushilax skuren i 1 eller 2 längder
  • 2 msk hela fänkålsfrön
  • 1 skivad salladslök
  • färsk koriander
  • salt
  • Till servering
  • 3 msk Kikkoman Original sojasås

Gör så här

  1. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna på högsta temperatur tills de är helt brända, ca 5 minuter. Rör runt med jämna mellanrum. Mortla sedan fröna till ett fint pulver (det blir en lakritsdoftande krydda som är god till både fisk, kött och grönsaker!).

  2. Gnid in laxen med de mortlade fänkålsfrön och lite salt. Bränn den runt om i 30–60 sekunder med en brännare. Om du inte har en brännare kan du hastigt sota laxen runt om i en torr stekpanna på högsta temperatur tills den fått en liten bränd yta, men fortfarande nästan är helt rå. Linda in i plastfolie och låt marinera minst 15 minuter.

  3. Vid servering: Skär laxen i 16 bitar. Lägg upp på små fat. Strö över salladslök och garnera med koriander. Häll sojan i små skålar att doppa laxbitarna i. Det går även bra att pensla på sojan, som på finare sushirestauranger.

    Tips!
    Servera laxtatakin som ett av flera hemgjorda tilltugg/snacks till en ölprovning hemma, där vi även ger förslag på färdiga snacks, för den som föredrar det.

4 andra sätt att servera lax