Ölprovning hemma – med matchande snacks
Öl är en trevlig dryck året runt, men från mitten av september och en bra bit in i oktober är det all in öl som gäller, om du frågar oss (och tyskarna). Ta tillfället i akt och bjud in till ”oktoberfest” med ölprovning hemma! Vi guidar till hur du gör och föreslår en provning av fyra olika ölstilar i kombination med snabbfixade eller, om du hellre vill, färdiga snacks!
Det behöver inte vara oktoberfesttider för att du och dina vänner ska ses och fördjupa er i varför öl kan smaka så olika, hur proffsen går till väga för att beskriva öl och vilken sort som passar till vilken mat. Men håll med om att det är ett kul sidotema att rama in ölprovningen med i form av blåvita dekorationer, tyrolerhattar, lederhosen, dirndls, ompa-ompa-musik och typiskt tysk mat, särskilt om du vill att den mer seriösa provningen ska övergå i party!
Tips!
Scrolla ner för SMAKAs konkreta förslag på ölprovning hemma – med matchande snacks à la Mattias ”Fredagskocken” Larsson (eller köpesnacks, för enkelhetens skull).
Innan ni börjar prova
Fyra till sex öl är lagom till en provning. Antingen väljer du att ni ska testa flera öl inom samma kategori, exempelvis ljus lager, eller så blandar du olika stilar. Ju mer erfarna du och dina medprovare blir, desto snävare tema kan kommande ölprovningar ha, exempelvis fokusera på enbart beska i olika öl eller specifika humlesorter. Det är väl värt att du som värd läser på om respektive ölsort, så att du kan introducera dem och driva provningen framåt.
Det är också klokt att anteckna alla intryck under tiden ni provar. Dels för att minnet brukar vara bra, men kort, dels för att det underlättar när ni summerar och gör jämförelser. Ladda ner och skriv ut Systembolagets ölprovningsprotokoll, så är ni kittade.
Du behöver sedan pennor till protokollen, glas till alla öl (vinglas funkar, så länge de är kupade), gärna vattenglas och spottkoppar till de som önskar. Men skippa stark parfym, rakvatten och läppstift, för att ölets doft och smak ska kunna ta för sig på bästa sätt.
SE MER: När du vill använda öl i maten (var god och läs detta först)
Ölprovningens tre steg
Att prova öl påminner om att prova vin utifrån att ni först bedömer utseende, sedan doft och sist smak. Däremot är det lite andra parametrar att ta hänsyn till. För röda viner pratar man till exempel om nivå av sötma, syra, strävhet, alkohol, fyllighet, intensitet och aromer under smakmomentet, medan man för öl fokuserar på beska, fyllighet, sötma och aromer.
Börja med det lättaste ölet och avsluta med kraftfullaste. Ställ glasen i provningsordning från vänster till höger och låt stå på sina platser under hela provningen. Häll ölen rakt ner i glaset, då utsätter du dem för mycket syre, vilket bättre frigör doft och smak. Temperaturen då? De flesta öl har en rekommenderad serveringstemperatur på flaskan eller på systembolaget.se.
1. Titta
Vinkla glaset från dig i 45 grader mot en vit duk eller ett vitt papper. Är ölet ljust eller mörkt? Klart eller grumligt? Hur är skummet, tunt eller tjockt? Med täta eller stora bubblor? Vad kan färgen, dess intensitet och huruvida ölet är klart eller inte kan berätta? Vi kan avslöja att det ger en hint om vilken stil det rör sig om, och vad det kommer att dofta och smaka.
2. Dofta
Att som ovan provare sätta ord på hur ett öl doftar (än mindre smakar…) är svårt, men försök! Det finns inga rätt eller fel, du äger din personliga upplevelse. Vill du ändå ha lite hjälp på traven kan vi rekommendera Systembolagets ordlista. Stoppa ner näsan i glaset och dra in luft i små sniffar. Är doften liten eller stor? Snurra runt ölet för att syresätta det och därmed frigöra aromerna. Lukta igen. Vad doftar det? Fruktigt, maltigt eller mer kryddigt?
Skriv ner dofterna du spontant känner, det är helt okej att jobba med egna ord och uttryck. Rostningsgraden av malten ger olika grad av bröddoft; från ljust till mörkt, tänk kavring eller pumpernickel. Humlen i ölet bjuder på fruktaromer och jästen gör så klart sitt till.
3. Smaka
Ta en klunk öl och skölj runt det ordentligt i munnen. Är beskan nästintill obefintlig eller högst påtaglig? Känns det lätt eller fylligt? Är ölet torrt eller har det en sötma? Hittar du några andra grundsmaker? Är eftersmaken kort eller lång?
När proffsen provar vin spottar de alltid ut drycken, men då öl har beska i sig och den känns bäst längst bak på tungroten och fortsatt ner i halsen, brukar många professionella provare svälja ölet. Går aromerna från doften igen i smaken, eller upplever du andra/nya aromer? Återigen, anteckna gärna och diskutera med varandra – det är då det blir som roligast.
Summera och jämför
Nu återstår att gå igenom alla öl och ge era utlåtanden. Hur skiljer sig ölsorterna åt, vilken har mest beska och hittar ni några gemensamma aromer? Vilket öl är godast och varför? Här är det lätt hänt att åsikterna går isär, men det är halva charmen med att prova öl i lag!
Förslag på ölprovning hemma
Att prova olika typer av öl, en så kallad breddprovning, är ett bra sätt att upptäcka likheter och skillnader i doft och smak. Därför föreslår vi en provning som täcker in fyra huvudsakliga ölstilar – från ljus lager, via veteöl och ale till porter. Till varje öl har Mattias ”Fredagskocken” Larsson tagit fram recept på matchande snacks, för att ge provningen en extra dimension av öl och mat i kombination, men vi tipsar även om färdiga snacks. Komplettera gärna med en mild hårdost eller neutrala kex för att kalibrera smaklökarna mellan varje ölsort. Nu kör vi!
Matcha med
Hemgjort snacks: Fänkålssotad laxtataki med sojadipp
Färdigt snacks: Pretzel
Matcha med
Hemgjort snacks: Tortillachips med habaneromajonnäs
Färdigt snacks: Ölkorv med viss hetta
Matcha med
Hemgjort snacks: Brie de Meaux med bakat fikon och nötter
Färdigt snacks: Lättsaltade chips eller oststänger
Matcha med
Hemgjort snacks: Enkel chokladtryffel
Färdigt snacks: Vaniljglass med en gnutta chokladsås eller chokladkaksmulor
Visste du att…
Det är inte reglerat i lag utan upp till respektive bryggeri om det ska stå porter eller stout på öletiketten och stilarna kan vara svåra att skilja åt. De är båda ett varmjäst väldigt mörkt öl, ibland nästintill svart i färgen, till följd av hårt rostad malt.
Ölets stora högtid – oktoberfest
Hästkapplöpning var den stora attraktionen vid firandet av bröllopet mellan tronföljaren kronprins Ludvig av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810, inte öl. Ändå blev det startskottet för oktoberfest – världens största folkfest tillika ölfestival som får miljontals människor att vallfärda till bayerska München från mitten av september till och med den första söndagen i oktober, under totalt 16 dagar.
Men du behöver inte ta dig till München eller någon annan av alla de tyska städer där gigantiska öltält med långbord fyller gator och torg. Oktoberfest firas över hela världen och i Sverige brukar många pubar, barer och restauranger haka på festligheterna. Systembolaget lanserar en uppsjö oktoberfestöl, men det går utmärkt att dricka andra sorters öl. Maten är en viktig del med rätter av fläsk, kyckling, nötkött, korv, ost, bröd med mera på menyn.