Recept

Fryst mandelmarängtårta med lemon curd

Över 60 min
6

En riktigt god tårta med toppad med en hel drös färska bär. För dig som vill kunna förbereda i god tid är det ultimat att satsa på en fryst variant. Här fryser vi in en gräddig marängsmet smaksatt med rostad mandel och lemon curd. Blir den kanske din nya favorit?

Ingredienser

  • 100 g mandelspån
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 cl apelsinlikör (t ex cointreau)
  • Maräng
  • 5 äggvitor
  • 3 msk strösocker
  • 100 g Robertson’s Lemon Curd
  • 1 msk vatten
  • Till servering
  • 500 g färska bär
  • ½ kruka mynta
  • 200 g Robertson’s Lemon Curd
  • 3 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Blanda mandelspån och florsocker. Sprid ut på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen och rosta tills mandeln fått färg, ca 5 minuter. Passa noga. Ta ut och låt svalna.

  3. Krossa den rostade mandeln till smulor i en mortel eller matberedare.

  4. Vispa grädden fluffig med elvisp i en bunke. Blanda i likören. Ställ in i kylen.

  5. Maräng: Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum i en bunke (helst rostfri). Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Koka ihop lemon curd och vatten i en kastrull till en slät sås. Tillsätt den droppvis i marängen under vispningen. Låt svalna.

  6. Vänd ner mandelsmulorna och grädden i marängen. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med plastfolie. Ställ in i frysen, gärna över natten.

  7. Vid servering: Vänd upp tårtan på ett fat och avlägsna plasten. Garnera med färska bär och grovhackade myntablad. Koka ihop lemon curd och vatten i en kastrull till en slät sås. Ringla lemon curd-såsen över tårtan. Servera genast.


    Tips!
    Snåla inte på de färska bären och kom gärna på egna kombinationer. Förutom en blandning av jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär är det supergott att kombinera bara jordgubbar och urgröpt passionsfrukt, eller varför inte hallon och Del Monte persikohalvor i juice?

Frossa i fler recept med frukt och bär