Recept

Garden focaccia med chiliolja

Över 60 min
10

Att baka eget bröd är ingen konst – men gör gärna konst av ditt hembakta bröd! Focaccia art har tagit världen med storm och fenomenet får gärna dröja sig kvar. Pensla brödet med chiliolja och släpp loss fantasin när du sedan skapar ditt grönskande motiv.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • 15–18 dl vetemjöl
  • 1 msk Maldon havssalt
  • olivolja till formen
  • Chiliolja
  • ½ dl olivolja
  • 2 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • Garneringsförslag
  • Paprika, salladslök, sparris, cocktailtomater, örtkvistar, oliver, kapris, rödlök, gräslök

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Häll på det ljumna vattnet och rör ut jästen. Tillsätt salt, honung, olivolja och TABASCO® Original pepparsås.

  3. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 45–60 minuter under bakduk.

  4. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig med lite extra mjöl. Tryck ut degen i en rikligt oljad ugnssäker form, ca 20x30 cm. Låt jäsa övertäckt 15–20 minuter.

  5. Sätt ugnen på 225 grader.

  6. Chiliolja: Blanda ihop olivolja och TABASCO® Original pepparsås.

  7. Nagga och pensla degen med chilioljan. Garnera på valfritt sätt med olika slags lökar, grönsaker, örter och andra tillbehör med hjälp av fantasin. Strö över havssalt.

  8. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt brödet svalna något före servering.


    Tips!
    Det vackert garnerade brödet passar utmärkt till buffén eller som tillbehör till en soppa.

Tips på fler recept med bröd i bilden