Recept

Gravlaxsås med kaffe

Ca 5 min
4

Om du inte redan visste att lax och kaffe är en klockren smakkombination kommer du bli varse om det när du rör ihop den här gravlaxsåsen. Med basen i ett pikant senapspulver ger kaffet sedan en tyngre, mustigare ton som passar utmärkt till just gravad lax.

Ingredienser

  • 2 msk strösocker
  • 1 ½ msk Colman’s senapspulver
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk kallt bryggkaffe
  • 1 ½ dl neutral rapsolja
  • 1 knippe finskuren dill
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Vispa ihop socker, senapspulver, vinäger och kaffe.

  2. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, under vispning. Rör ner dillen. Smaka av med salt och peppar.

  3. Servera gravlaxsåsen till gravad lax eller gravad morot.


    Tips!
    Gravlaxsåsen är också god till färsk krabba eller varmrökt lax. Blanda den då gärna med ½ dl crème fraiche för en mildare smak och krämigare textur.

När det är såsen som gör det (är det inte alltid?)