Recept

Griljering med panko

Ca 25 min
1

Griljerad julskinka, halloumi eller rotselleri? Själva kan vi inte välja, så vi slår ett slag för alla tre. Med det asiatiska ströbrödet panko blir griljeringen extra spröd och god! Oavsett vilken råvara du väljer att pankogriljera blir det ingen jul utan det heta senapspulvret från brittiska Colman’s, så det förstärker vi vår senapsblandning med för extra sting.

Ingredienser

  • 1 äggula
  • 3 msk senap
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 tsk Colman’s senapspulver
  • 1 tsk potatismjöl
  • ½–1 dl Kikkoman Panko
  • Griljeringsförslag
  • 3 kg färdigkokt julskinka
  • 750 g förstekt halloumi i hel bit
  • 1 stor bakad rotselleri (ca 1 kg)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Rör ihop äggula, de två senapssorterna, senapspulver och potatismjöl i en skål.

  3. Lägg julskinka, halloumi eller bakad rotselleri på en bakpappersklädd plåt. Bred på senapsblandningen på skinkan där svålen har suttit alternativt på ovansidan av halloumin eller rotsellerin. Strö över panko.

  4. Sätt in plåten i mitten av ugnen tills griljeringen har fått fin färg, 15–20 minuter.

  5. Skär i skivor och njut – gärna på knäcke- eller vörtbröd med hemgjord senap!


    Tips!
    Precis som med kött gäller det att ha koll på rotsellerins innertemperatur när den bakas. Skala och skär den till en jämn form. Pensla rotsellerin med lite olivolja, salta runt om och baka i mitten av ugnen på 225 grader tills innertemperaturen är 85 grader. Halloumin eller grillosten blir godast om den steks gyllene på alla sidor innan den griljeras med panko. I stället för halloumi i storpack går det lika bra med en eller flera normalstora.

Fler sätt att använda panko