Recept

Kaffe tonic

Över 60 min
1

Svalka dig med kaffe tonic i sommar! Baristan Linnea Vannesjö baserar sin kaffe tonic på ett cold brew-koncentrat som framhäver kaffebönans naturliga smaker. Hon använder helst ett ljusrostat kaffe på 100 procent arabicabönor – för ett mer uppfriskande resultat.

Ingredienser

  • isbitar
  • apelsinskivor
  • 2 delar tonic water
  • 1 del cold brew-koncentrat
  • Cold brew-koncentrat
  • 1 del malet kaffe (gärna Arvid Nordquist Blond)
  • 2 delar kallt vatten

Gör så här

  1. Cold brew-koncentrat: Blanda kaffe och vatten i en tillbringare. Ställ in i kylen ca 5 timmar. Sila kaffet genom en finmaskig sil och filtrera sedan genom ett kaffefilter. Förvara i kylskåp.

  2. Till 1 glas: Fyll ett glas med is och lägg i 1 apelsinskiva. Häll över tonic water och häll därefter försiktigt över cold brew-koncentratet så att det bildas två lager i glaset. Servera genast.

    Tips!
    Gör en större mängd cold brew-koncentrat, säg ½ liter, och ha ståendes i kylen (det håller minst en halv vecka). Det är en perfekt bas till flera olika drycker. Här är några förslag:
    - Blanda 1 del cold brew-koncentrat och 1 del kallt vatten. Servera med is så har du gjort en iskaffe.
    - Byt ut vattnet mot samma mängd mjölk eller växtdryck som i receptet på kaffe tonic för en islatte.
    - Du kan också göra en cold brew espresso martini – då byter du bara ut espresson i det här receptet.

Fler sätt att ha kaffe i mat och dryck