

Recept
Knäckig äppelpaj med lingon
När hösten ger dig svenska äpplen är det läge att frossa i dem, uppmanar Jessie Sommarström, Årets kock 2022. En bit ljummen, knäckig äppelpaj är det godaste hon vet i dessertväg och här bjuder hon på sitt bästa recept. Tricket är att addera ”punktsyra” i form av skogens röda guld – lingon. Och så klart en nypa flingsalt för den perfekta smakbalansen.
Ingredienser
- 4–6 äpplen (ca 700 g)
- 150 g smör
- ½ dl ljus sirap
- 2 msk mjölk eller havredryck
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 2 dl strösocker
- ½ dl solroskärnor
- 2 ½ dl havregryn
- 2 msk frysta lingon
- flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Tillsätt sirap och mjölk eller havredryck.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i kastrullen tillsammans med socker, solroskärnor, havregryn och ett par nypor flingsalt. Blanda allt till en jämn smet.
Dela, kärna ur och skiva äpplena tunt, behåll gärna skalen för mer smak.
Lägg äppelskivorna i en smord, ugnssäker form. Varva med lingonen.
Fördela smeten över äpplen och lingon. Sätt in i mitten av ugnen tills pajen är gyllenbrun och knäckig, det tar ca 35 minuter. Servera med lättvispad grädde eller en riktigt god vaniljglass.
Tips!
Blanda äpplena med 2 tsk malen kanel för extra krydda. Haka annars på trenden att först bryna smöret, för en ännu mer knäckig och kolaliknande smak på pajen.