Recept

Kaffeglass med nygräddade kokosvåfflor

Över 60 min
10

Känn dig som en mästare i köket med denna krämiga kaffeglass signerad Kasper Kleihs, Årets konditor 2021 och Head Pastry Chef i Svenska Kocklandslaget. Tanken är att glassen ska smaka tydligt av kaffe, vilket mjölken och grädden i glassen lyfter fram på bästa sätt. Tillsammans med nygräddade kokosvåfflor skapar du en riktig hemmamys-känsla.

Ingredienser

  • Kaffeglass
  • 1 gelatinblad
  • 700 g mjölk
  • 300 g vispgrädde
  • 60 g Arvid Nordquist Espresso Giusto kaffebönor
  • 200 g äggula
  • 170 g strösocker
  • salt
  • ätbara blommor till garnering
  • Kokosvåfflor
  • 200 g smör
  • 360 g vetemjöl
  • 180 g kokosflingor
  • 4 tsk bakpulver
  • 800 g mjölk
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Börja med kaffeglassen genom att först blötlägga gelatinbladet i kallt vatten.

  2. Koka sedan upp mjölken och grädden tillsammans med kaffebönorna i en kastrull.

  3. Vispa äggula och socker i en bunke. Tillsätt den varma gräddmjölken. Låt blandningen sjuda till 84 grader under vispning.

  4. Krama ut vattnet ur gelatinbladet. Rör ner i smeten tillsammans med en nypa salt.

  5. Pulsa smeten med en stavmixer och sila genom en finmaskig sil. Kör den i en glassmaskin och frys in.

  6. Kokosvåfflor: Bryn smöret i en kastrull under vispning. Låt svalna. Mixa vetemjöl och kokosflingor med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt bakpulver och 2 g salt. Vispa ihop mjölk och ägg i en bunke. Rör ner de torra ingredienserna. Avsluta med att tillsätta det brynta smöret. Ställ i kylen för att låta smeten sätta sig.

  7. Vid servering: Grädda våfflor av smeten i ett våffeljärn. Lägg upp en kula kaffeglass per assiett. Garnera gärna med ätbara blommor. Servera med de nygräddade kokosvåfflorna.


    Tips!
    Vill du försöka få till glassen lika snyggt som på bild? Formen kallas för quenelle, men vissa pratar också om att ”ägga” glass, vilket syftar på det ovala, äggliknande utseendet glassen får. Ett sätt att få till queneller är att gröpa ut glassen med en sked vinklad rakt nedåt. Doppa först skeden i ljummet vatten och se till att glassen har en lagom mjuk konsistens. Ett annat sätt är att dra skeden på ytan av glassen mot dig tills du fått till en äggformad kula. Det finns annars quenelleformar i silikon att köpa hos välsorterade köksbutiker eller på nätet.

4 andra recept med smak av kaffe