Recept

Krispig pastagratäng med salt ricottakräm

Ca 40 min
4

Har du pastarester? Gör en pastagratäng! Här är en variant där du blandar pastan med en snabblagad tomatsås med svarta oliver. På med ost och in ugnen. Under tiden fixar du toppingen som gör hela rätten – ricotta med havssalt, olivolja och fruktigt het jalapeño.

Ingredienser

  • 600–800 g kokt pasta (t ex penne)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ½ dl urkärnade svarta oliver
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk TABASCO® Buffalo pepparsås
  • 1 påse riven ost (150 g)
  • olivolja till stekning
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • Salt ricottakräm
  • 250 g ricotta
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk TABASCO® Grön pepparsås
  • 2 tsk Maldon havssalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Lägg pastan i en smord, ugnssäker form.

  3. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär oliverna i mindre bitar.

  4. Fräs lök och vitlök mjuk i olivolja i en gryta. Tillsätt oliver, krossade tomater och TABASCO® Buffalo pepparsås. Koka upp och låt sjuda 2–3 minuter. Smaka av med salt.

  5. Häll såsen över pastan och blanda runt. Strö över osten. Sätt in i mitten av ugnen och gratinera ca 15 minuter, tills gratängen har fått fin färg och en krispig yta.

  6. Salt ricottakräm: Lägg ricottan i en skål. Ringla över olivolja och TABASCO® Grön pepparsås. Strö över havssalt och svartpeppar.

    Tips!
    Beräkna 400 g okokt pasta och tillaga enligt anvisning på förpackningen om det är så att du inte har kokt pasta hemma.

  7. Servera pastagratängen med den salta ricottakrämen och gärna en grönsallad.

Fler recepttips till dig som inte kan få nog av pasta