Recept

Råraka med havskräfta, löjrom, smetana och syrad rödlök

Ca 40 min
4

Frasig råraka, löjrom och smetana är en lättlagad, lyxig förrättsklassiker. Än mer lyxig blir den i Mattias ”Fredagskocken” Larssons tappning med havskräfta och krispig, syrad rödlök. Lite dill på toppen och nyårsmiddagen kan börja! Servera med en Crémant de Loire eller något av våra andra dryckestips – från budget till lyx inklusive alkoholbefriade Oddbird!

Ingredienser

  • 350 g fast potatis
  • 4 kokta, skalade havskräftsstjärtar
  • 80 g löjrom
  • 1 dl smetana
  • dillkvistar till garnering
  • rapsolja och smör till stekning
  • salt
  • Syrad rödlök
  • ½ rödlök
  • ½ dl vatten
  • 2 msk ättikssprit (12 %)
  • 2 tsk strösocker

Gör så här

  1. Börja med den syrade rödlöken. Skiva rödlöken. Koka upp vatten, ättikssprit, socker och en nypa salt i en liten kastrull. Lägg ner rödlöken och låt den svalna i lagen.

  2. Grovriv potatisen med skalet kvar (det ger god smak). Blanda potatisen med salt. Låt stå och marinera ett par minuter.

  3. Hetta upp olja och smör i en stekpanna till medeltemperatur. Krama ut överflödig vätska ur potatisen och lägg den i 4 runda högar i stekpannan. Pressa till dem lite lätt, rårakorna ska inte vara för tunna. Peta in potatisstrån som sticker ut. Stek ca 5 minuter på varje sida till en gyllene och knaprig yta.

  4. Lägg upp rårakorna på tallrikar. Toppa med havskräftsstjärtarna, löjrom, smetana och den syrade rödlöken. Garnera med några små dillkvistar.

  5. Servera gärna rårakorna som en del av en festlig trerättersmeny. Fortsätt med helstekt oxfilé, rostad palsternacka, brysselkål och portvinssmör till varmrätt och avsluta med en whisky- och kokoskaka med äpple och färskostkräm till efterrätt.


    Tips!
    Fyll två små spritspåsar med löjrom respektive smetana, det gör det lättare att få till proffsigt snygga klickar på tallriken. Testa till en tarte flambée nästa gång!


    Preppa som en kock

    Dagen före
    - Syra rödlöken
    - Lägg löjrommen i kylen och tina om den är fryst
     
    Innan gästerna kommer
    - Gör rårakorna och lägg på en plåt
     
    Strax före servering
    - Värm rårakorna i ugnen ca 5 minuter på 200 grader

Hummer och japansk kålpannkaka