Recept

Rostad pumpasoppa med friterat ris

Över 60 min
4

Tricket för en riktigt mustig pumpasoppa är att först rosta pumpan. Balansera sedan smaken med söt, krämig kokosgrädde, het sriracha, syrlig lime och umamistinn sojasås. Toppa (om du vill) med friterat ”crunchy” ris som ger härlig textur till den lena soppan.

Ingredienser

  • 1 kg pumpa (gärna butternut)
  • 2 bananschalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 6 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 1 burk kokosgrädde (400 ml)
  • 1 msk Kikkoman Glutenfri sojasås
  • 1 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • finrivet skal och färskpressad juice av ½ lime
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Friterat ris
  • 3 dl kokt ris
  • neutral rapsolja
  • Övrig topping
  • 1 dl gräddfil
  • ½ dl hackad färsk koriander
  • TABASCO® Sriracha pepparsås

Gör så här

  1. Börja med det friterade riset. Lägg ut det kokta riset på en ren kökshandduk. Låt torka över natten i rumstemperatur. Fritera riset på 180 grader i en fritös eller hetta upp rapsolja till 180 grader i en kastrull innan du försiktigt lägger i riset och friterar det gyllene i omgångar. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

  2. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Skala, dela och kärna ur pumpan. Skär pumpaköttet i ca 2x2 cm stora bitar. Skala och skär schalottenlöken i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt med sidan av knivbladet.

  4. Blanda pumpa, schalottenlök och vitlök på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivolja och krydda med flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen och rosta tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter.

  5. Lägg den rostade pumpablandningen i en stor kastrull. Tillsätt buljong och kokosgrädde. Koka upp och låt koka ca 5 minuter utan lock.

  6. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med soja, TABASCO® Sriracha pepparsås, finrivet limeskal, limejuice, salt och peppar.

  7. Lägg upp soppan i skålar. Toppa med friterat ris, gräddfil och koriander. Ringla över TABASCO® Sriracha pepparsås efter smak.


    Tips!
    När du friterar ris kan det stänka en hel del. Så var extra försiktig om du inte har en fritös. Det är också gott att toppa soppan med rostade pumpakärnor.

Laga mer med sriracha – fler heta tips