Recept

Rotfruktssallad med varmrökt lax och sauce verte

Ca 40 min
4

Matiga sallader hör inte bara sommaren till – rostade rotfrukter gör det mer höstbetonat, men inte mindre grönt och färgsprakande för det. Lägg upp på ett generöst fat med bitar av varmrökt lax och servera med en fullkomligt ljuvlig dressing som det grönskar om.

Ingredienser

  • 1 rödlök
  • 500 g morötter
  • 450 g palsternacka
  • ½ dl pumpafrön
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk Maldon® havssalt
  • 500 g varmrökt lax i bit
  • 1 påse babyspenat (ca 65 g)
  • ½ påse rucola (ca 30 g)
  • finrivet skal av 1 citron
  • färska örter till garnering (t ex dill och gräslök)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Sauce verte
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk kapris
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 msk TABASCO® Grön pepparsås
  • ½ påse rucola (ca 30 g)
  • ½ kruka persilja
  • ½ kruka basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Skala, dela och skär rödlöken i mellantjocka klyftor. Skala eller borsta morötter och palsternacka. Skär i stavar.

  3. Blanda rödlök, morot, palsternacka och pumpafrön på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivoljan och strö över havssalt. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter.

  4. Sauce verte: Skala vitlöken och mixa slätt tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

  5. Blanda rotfrukterna med spenaten och lägg upp på ett fat. Lägg på den varmrökta laxen i mindre bitar. Strö över citronskal och garnera med örter. Ringla över lite av såsen och servera resten vid sidan av. Bjud gärna med surdegsbröd och vispat brynt sojasmör.


    Tips!
    Ringla gärna över lite färskpressad citronjuice vid servering.

Gröna(re) rätter med de rätta smaksättarna