Recept

Salade Niçoise med grillad tonfisk i sojamarinad

Ca 40 min
4

Den franska klassikern salade niçoise blir extra lyxig med grillad färsk tonfisk. Extra smakrik blir rätten när du penslar fisken både före och efter tillagning med en marinad gjord på bland annat japansk soja, vilket tillsammans med en piggt syrlig dijondressing och persilja på toppen passar extra bra till Sveriges mest sålda rosévin i frisk och örtig stil.

Ingredienser

  • 500 g delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 4 ägg
  • 250 g haricots verts
  • 250 g cocktailtomater (gärna olika färger)
  • 1 rödlök
  • 1 romansallad
  • 500 g färsk tonfisk (gärna MSC-märkt)
  • 8 sardeller
  • 2 dl svarta oliver (t ex taggiasca eller kalamata)
  • 1 kruka grovhackad bladpersilja
  • finrivet skal av 1 citron
  • flingsalt, salt och nymalen svartpeppar
  • Dijondressing
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • ½ msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ½ tsk flytande honung
  • 3 msk neutral rapsolja
  • Sojamarinad
  • ½ dl Kikkoman Original sojasås
  • färskpressad juice av ½ citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna.

  2. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen med en sked och sjud 8 minuter (vid medelstora ägg à ca 60 g/styck). Ta upp och kyl genast äggen i iskallt vatten för att avstanna kokningen. Skala dem.

  3. Ansa och koka bönorna nätt och jämnt mjuka i välsaltat vatten, ca 3 minuter. Häll av och lägg dem gärna i isvatten, då behåller de både sin färg och krispighet.

  4. Dijondressing: Vispa ihop vitlök, dijonsenap, vinäger och honung i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar.

  5. Skiva potatisen. Halvera ägg och tomater. Skala och skiva rödlöken. Lossa salladsbladen.

  6. Rör ihop ingredienserna till sojamarinaden.

  7. Pensla tonfisken runt om med marinaden. Krydda med flingsalt och peppar.

  8. Grilla tonfisken på direkt värme. Anpassa tiden efter fiskens tjocklek, men behåll kärnan rå då det torrt annars. Skär i skivor. Pensla marinad på snittytan.

  9. Fördela sallad, potatis, bönor, tomater, lök, sardeller och oliver på ett stort fat. Ringla över dijondressingen. Lägg på ägghalvor och grillad tonfisk. Strö över citronskal och persilja. Avsluta med en nypa flingsalt och några extra drag på pepparkvarnen.


    Tips!
    Självklart kan du halstra tonfisken i en stekpanna eller att använda tonfisk på burk. Välj då gärna MSC-märkt tonfisk i olja som blandar i bitar med sojamarinaden. Ett annat tips är att verkligen våga salta och peppra dijondressingen för att den inte ska tappa kraft i salladen.

Fler sallader att laga och bjuda på