Recept

Shoyu-nudlar med edamame och het chiliolja

Ca 15 min
4

Även om denna nudelrätt är snabblagad är den något helt annat än snabbnudlarna många minns från sina studentår. Hemligheten ligger i en rykande het chiliolja som tillsammans med ingefära, japansk sojasås, sesamolja och lime får smakerna att blomma ut.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g salladskål
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • ½–¾ msk chiliflakes
  • 1 ½ msk paprikapulver
  • 1 dl neutral rapsolja
  • ½ dl Kikkoman Rostad Sesamolja
  • ¾ dl Kikkoman Original sojasås
  • 1–2 msk färskpressad limejuice
  • 250 g nudlar (gärna breda vetenudlar)
  • 250 g frysta edamamebönor

Gör så här

  1. Skala och riv vitlöken. Strimla salladskålen.

  2. Lägg vitlök och kål i en stor skål. Tillsätt ingefära, chiliflakes och paprikapulver.

  3. Hetta upp oljan i en liten kastrull tills den nästan ryker. Häll försiktigt oljan över ingredienserna i skålen. Rör om. Tillsätt sesamolja, soja och limejuice. Blanda ihop.

  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt edamamebönorna de sista 2 minuterna av tillagningen. Häll av.

  5. Vänd ner nudlar och bönor i skålen. Rör runt ordentligt. Strö över sesamfrön.

  6. Servera gärna med mer soja att ringla över eller extra lime för den som önskar mer syra.


    Visste du att…
    Shoyu är ett samlingsnamn för den typ av japansk sojasås som görs på sojabönor, vete, vatten och salt. Det används också för att beskriva basen för den mustiga buljongen i ramen, japansk nudelsoppa. Förutom shoyu ramen finns det tre andra huvudsakliga typer av ramen som beskriver soppan och buljongen: miso (bönpasta), tonkatsu (fläskben) och shio (salt).

All in asiatiskt – för att det är så himla gott