Recept

Smash cheeseburger med karamelliserad lök

Ca 40 min
4

Precis som de senaste åren etablering av hamburgerrestauranger var de plötsligt överallt – de ”smashade” hamburgarna. Eller smash burger, som det heter, vilket innebär att du trycker till färsen med en tyngd i stekpannan för en krispig, gyllenbrun och ljuvligt god stekyta. För att inte tala om alla andra godsaker som denna cheeseburgare fylls med.

Ingredienser

  • 600 g nötfärs (gärna på högrev)
  • 8 skivor cheddarost
  • 4 hamburgerbröd
  • 4 salladsblad
  • 1 skivad bifftomat
  • smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Karamelliserad lök
  • 2 gula lökar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk florsocker
  • Dressing
  • 1 dl majonnäs
  • ½ dl crème fraiche
  • 2 msk bostongurka
  • 1 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • Chorondipp
  • 1 ½ dl majonnäs
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ msk Grey Poupon dijonsenap
  • ½ tsk TABASCO® Original pepparsås
  • 1 tsk TABASCO® Chipotle pepparsås

Gör så här

  1. Börja med den karamelliserade löken. Skala, dela och skiva löken. Stek den sakta på medelvärme i smör i en stekpanna till den är mjuk. Tillsätt vinäger och florsocker. Låt sockret karamellisera och fortsätt tillaga löken på svag värme ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

  2. Dressing: Blanda ihop majonnäs, crème fraiche, bostongurka och TABASCO® Sriracha pepparsås. Smaka av med salt och peppar.

  3. Rör ihop ingredienserna till chorondippen.

  4. Forma färsen till 8 runda bollar.

  5. Hetta upp smör i två stekpannor. Lägg 4 färsbollar i varje stekpanna. Tryck till dem med ett smashjärn/hamburgerpress eller botten av en liten kastrull med bakplåtspapper emellan. Krydda med salt och peppar.

  6. Vänd burgarna efter någon minut. Krydda med salt och peppar. Lägg 1 ostskiva på varje burgare. Stek ytterligare någon minut, tills osten börjar smälta.

  7. Rosta bröden i en torr, het stekpanna.

  8. Lägg ihop till hamburgare med sallad, tomat, dressing och dubbla ostburgare. Toppa med karamelliserad lök. Lägg på ovandelen av bröden. Servera med chorondipp och pommes frites eller klyftpotatis.


    Tips!
    Nuförtiden är det ingen konst att göra växtbaserade burgare. Blanda 600 g tinad, kylskåpskall formbar vegofärs med 2 msk finhackad gul lök, 1 finriven vitlöksklyfta, 1 finriven rödbeta, 1 msk paprikapulver, 1–1 ½ msk TABASCO® Chipotle pepparsås, 1 msk Kikkoman Original sojasås och 1 krm nymalen svartpeppar. Forma till 8 runda bollar och fortsätt enligt receptet ovan, men stek i mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör och använd växtbaserade alternativ till cheddarost, majonnäs och crème fraiche.

Om du hellre vill se på andra burgare