Recept

Southern Fried Tofu

Över 60 min
2

Gör inte som matprofilen Gustav ”Jävligt Gott” Johansson och vänta med att frysa och tina tofu tre gånger bara för att det verkar omständligt. För med lite planering är det busenkelt och snart har du den mest himmelska friterade tofu att dippa i den godaste av dippsåser!

Ingredienser

  • 1 förpackning fast naturell tofu (ca 400 g)
  • rapsolja till fritering
  • Kryddblandning
  • 2 msk paprikapulver
  • ½ tsk kajennpeppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk Colman’s senapspulver
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
  • Marinad
  • 2 dl havredryck
  • ½ dl Kikkoman Original sojasås
  • 2 msk rapsolja
  • 1–3 tsk TABASCO® Habanero pepparsås
  • 2 tsk av kryddblandningen
  • Panering
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • resten av kryddblandningen
  • Dippsås
  • 1 ½ dl ketchup
  • 1 ½ msk Kikkoman Original sojasås
  • 1–2 tsk TABASCO® Habanero pepparsås
  • färskpressad juice av ½ lime

Gör så här

  1. Dag 1: Frys tofun 3–4 timmar i förpackningen. Tina den i vattenbad. Ta ut tofun ur förpackningen. Pressa ut vätskan. Frys in tofun igen och upprepa proceduren två gånger.

  2. Dag 2: Blanda ihop alla ingredienser till kryddblandningen. Fördela den sedan i marinaden och paneringen tillsammans med övriga ingredienser till dessa.

  3. Pressa ut den sista vätskan ur den tinade tofun. Bryt den i grova bitar och lägg ner i marinaden. Låt dra ca 20 minuter. Pressa tofubitarna lätt med händerna så att de suger åt sig mer vätska.

  4. Ta upp tofun ur marinaden. Pressa ut överflödig vätska. Vänd bitarna i paneringen, se till att den täcker runtom och kommer åt överallt. Låt paneringen torka en liten stund.

  5. Hetta upp rikligt med olja i en kastrull eller fritös. Fritera några tofubitar åt gången tills de blir riktigt krispiga. Ta upp med hålslev och lägg bitarna på ett galler, det gör att de förblir krispiga. Ställ gärna gallret ovanpå en plåt med bakplåtspapper för att överflödig olja ska kunna rinna av utan onödigt kladd.

  6. Rör ihop ingredienserna till dippsåsen.

  7. Dippa tofubitarna i dippsåsen medan de fortfarande är varma och krispiga.

Fler veganska recept av Gustav Johansson