Engelsk hantverkscider kontra svensk ciderrevolution

Svensk hantverkscider boomar just nu. Ja, vissa kallar det för en ciderrevolution. Men detta med hantverkscider är gamla nyheter i bland annat Storbritannien där en mix av ursprung, traditioner och innovativ teknik har lett utvecklingen och intresset framåt.

Även om hantverkscidern fortfarande ligger långt efter hantverksölen i storlek i England är det ett segment som växer starkt och stadigt. Inte minst tack vare ett antal mindre spelare som utgår från närproducerad färsk frukt av hög kvalitet och traditionella hantverksmetoder med flaskjäsning och naturlig sötning.

En sådan producent är prisbelönta Cornish Orchards i grevskapet Cornwall beläget i sydvästra England, som sedan starten 1992 har gått från att vara ett litet enmansföretag till en verksamhet med ett 30-tal anställda.

Cornish Orchards vd Patrick Gardner inspekterar äppelträden som förhoppningsvis ska bära rikligt med frukt. Foto: Cornish Orchards

På Cornish Orchards sker cidertillverkningen i harmoni med årstiderna. Svala vintermånader bidrar till en sund jäsning, vilket ger maximal smak och karaktär till cidern.

– I de flesta av våra cider använder vi en kombination av traditionella cideräpplen och vanliga matäpplen. Det ger cidern mycket kropp, tanniner och smak, samtidigt som matäpplena bidrar med en pigg syra, berättar Patrick Gardner, vd för Cornish Orchards.

Enkelhet nyckeln till framgång

Patrick Gardner menar att grunden till en riktigt bra cider är ”keep it simple”, precis som i matlagning; att utgå från bra råvaror och fokusera på omsorg i detaljerna.

– Slutligen gäller det att hålla cidern så ren som möjligt. Vår filosofi är att ju färre ingredienser, desto mer möjlighet för frukten att vara stjärnan, säger han.

Päron och äpple
Det är skillnad på äpplen och päron även i cidersammanhang. Cider av 100 procent päron kallas Perry på engelska och Poiré på franska. Foto: Shutterstock

Bortglömd dryck i Sverige

I Sverige tillverkade och drack vi cider på svenska trädgårdsäpplen ända fram till 1600-talet, men under 1700-talet minskade bruket av äpplen till fermenterad dryck av någon anledning markant, och ”riktig” cider har i stort varit helt utraderad sedan dess.

Men i början av 2010-talet, närmare bestämt 2012, drog isciderproducenten Brännland Cider i Umeå igång sin verksamhet, och en ciderrevolution tar sin början, med syfte att vända upp och ner på föreställningen om vad svensk cider kan vara.

En fruktigt bubblande trend

2013 bildades Svenska Ciderfrämjandet och i dag finns flertalet hantverksmässiga ciderpionjärer i Sverige. Gemensamt för dem alla är att de sätter råvaran, det traditionella hantverkskunnandet och det lokala uttrycket i fokus, och där grunden är jäsning av 100 procent must från äpplen och päron.

Cider på Spritmuseum
Utställningen Cider på Spritmuseum visar upp cider från hela världen, men med särskilt fokus på svenska ciderpionjärer, hur du gör egen cider och dryckens historia i Sverige. Foto: Spritmuseum

Spritmuseum har en pågående utställning om hantverkscider (till och med 1 november 2020), Systembolaget listas löpande nyheter inom hantverkscider och SM i hantverkscider har hittills arrangerats hela tre år i rad. Allt är tydliga tecken i tiden – hantverkscidern är här för att stanna, såväl den engelska som den svenska.

2 x engelsk hantverkscider

Cornish Gold Apple Cider
Nr 18021, 19,90 kr

Halvtorr cider gjord på 100 procent färskpressad äppeljuice med en frisk och söt doft av äpplen med tydlig krispighet. Moussen är fin med toner av syrliga äpplen och ett långt, torrt avslut. Passar till en krämig pasta eller fiskrätter, exempelvis fish n’ chips.

Cornish Blush Cider
nr 88933, 23,90 kr

Halvtorr på gränsen till torr cider gjord på 100 procent färskpressad äppeljuice med rosékaraktär och smak av färska hallon. Doftar friskt av röda bär och krispiga äpplen. Cidern är lätt kolsyrad och passar utmärkt att servera med isbitar i ett vinglas, gärna till desserter med choklad och bär.

Definition av svensk hantverkscider

England med flera europeiska länder har en lång tradition av att omvandla äppel- och också päronmust till cider. Reglerna för vad som får kallas för cider ser olika ut i olika länder.

Så här lyder Svenska Ciderfrämjandet definition av just hantverkscider:

  • All must som ska jäsas får endast komma från nypressade, svenskodlade äpplen och inte vara gjord av koncentrat.
  • Lägsta halt av råsaft i den färdig ciderprodukten ska vara 85 procent.
  • Produktionen ska följa alla relevanta lagar som gäller i Sverige och tillverkaren ska ha ett robust kvalitetssäkringssystem.

Lästips om vin, öl och festliga bubblor