Sommelierens bästa vinhacks (och främsta partytrick!)

Vad spelar störst roll för att maxa upplevelsen av ett vin? Vilket är det absolut snabbaste sättet att kyla en flaska bubbel när du har glömt det och gästerna är på ingång? Och hur blir du, glas för glas, lite bättre på vin? Sommelieren Daniella Lundh Egenäs listar sju av sina bästa vinhacks och guidar till sitt säkraste partyknep – att sabrera champagne!

Vi ska inte förklara hur du öppnar en vinflaska genom att ställa den i en sko och slå med häldelen mot en vägg eller hur du får bort rödvinsfläckar. Däremot tipsar vi om hur du förhöjer vinupplevelsen, varför du borde leka mer med vinets temperatur och vad du enkelt kan göra för att sakta, men säkert, bli en lite mer kunnig vindrickare.

Till vår hjälp har vi sommelieren Daniella Lundh Egenäs som förutom att tipsa om sju riktigt bra vinhacks också guidar till sitt främsta partytrick – att sabrera champagne!

7 smarta hacks för vin

1. Maxa upplevelsen av ett vin

Glasen du använder spelar stor roll för hur vinet kommer att upplevas. Inte övertygad? Gå på en glasprovning och du kommer bli golvad. Eller bara testa att servera champagne i vitvinskupor i stället för den klassiska fluten, också kallat flöjtglas. Vitvinsglasen gynnar vinets doft och smak då dess form är bättre på att distribuera aromer än det långsmala champagneglaset. Hoppa också över coupeglas, de kan du servera glass eller Margherita i.

LÄS MER: Så hittar du rätt – SMAKAs guide i vinglasdjungeln

2. Lek med vinets temperatur

Testa att dricka ett rött vin lite svalare och se vad som händer när temperaturen sedan stiger i glaset. Det är en del av charmen – att uppleva hur vinet utvecklas. Att göra så kan också vara en fördel om du bara vill dricka ett glas rött vin till maten för då kommer kanske vinet funka till förrätten när det är svalare, men lika bra till varmrätten när vinet blivit varmare.

Sabrera champagne
Har du sabrerat champagne någon gång? Scrolla ner så går Daniella Lundh Egenäs igenom hur du gör – det är enklare än vad du kanske tror!

3. Ställ in rött vin – ta fram vitt vin

En gammal sommeliersanning är att vi vanligtvis serverar vitt vin för kalla och rött vin för varmt. Rumstemperaturen i moderna hem ligger på 21–23 grader, kanske mer, vilket är för varmt för vinets bästa. Ta därför för vana att ställa in ditt röda vin i kylen en halvtimme före servering ifall du förvarar det i rumstemperatur. Tänk tvärtom med vitt vin, om det redan står i kylen vill säga, att du tar fram det en halvtimme innan det är dags att dricka. Hellre för kallt än för varmt, är dock en bra regel – oavsett vilket vin det handlar om.

4. Knep för att lära mer om vin

Att bemästra den stora vida vinvärlden kan te sig som en omöjlig uppgift, men misströsta inte utan gräv där du står. Har du hittat en druva du gillar, testa den druvan från olika regioner och världsdelar. Hur påverkar svalt respektive varmt klimat det färdiga vinet? Om du tycker det är svårt att kombinera vin och mat – testa två eller flera viner samtidigt till maten, det slår alla andra sätt att lära sig vad som passar bäst ihop. Testa också gärna vin tillsammans med olika råvaror. Vad händer i mötet mellan säg en tomat och ett strävt, rött vin? Vad händer i munnen om du sedan saltar på tomaten och testar igen med vinet?

Så sabrerar du champagne på festen

Det behöver inte vara nyårsafton för att du ska ge dig på att sabrera champagne. Daniella Lundh Egenäs menar att det är hennes go-to partytrick som imponerar på alla. Om det är svårt? Nej, inte särskilt, så länge du har koll på några viktiga detaljer.

  • Du måste inte sabrera just champagne, men det funkar allra bäst med ett mousserande vin gjort enligt samma, traditionella metod med en andra jäsning på flaska, däribland cava, corpinnat, crémant och franciacorta.
  • Se till att flaskan är oskakad och väl kyld för att hålla nere spänningen, är den det kan du sabrera med lite vadsomhelst utöver en sabel; foten av ett vinglas, en sked, en klocka (kanske inte den dyraste modellen…), den trubbiga sidan av en kökskniv eller ett svart American Express-kontokort. På sitt bröllop sabrerade Daniella champagne med en yxa!
  • Ta av folien och metallkorgen/grimman på flaskan. Ha koll på korken – trycket inuti flaskan är ungefär samma som i ett bussdäck, så den kan skjuta ut sig själv!
  • Håll flaskan så långt ner som möjligt i 45-graders vinkel. Se till att du har ett stadigt grepp om den och rikta den bort från nyfikna åskådare, fönster och andra känsliga föremål.
  • Placera ditt sabreringsverktyg mot flaskans mitt och se till att det ligger rakt mot den. Du ska träffa precis under flaskans ovankant, där det sitter en liten yttre ring. Använder du en sabel ska du hålla kniven rätt platt i förhållande till flaskan.
  • Dra sabreringsverktyget i en bestämd rörelse hela vägen tills du är förbi flaskan. Tricket är att träffa den väldigt välkylda flaskan på rätt ställe, inte att använda massa kraft. Vinet i sig har all kraft du behöver för en lyckad sabrering!

5. Snabbaste sättet att kyla flaskan

Du ska ha fest, men har glömt kyla välkomstbubblet, och gästerna kommer om en kvart. Då lär inte kylen göra jobbet tillräckligt snabbt, så om det är vinter och snö – lägg ut flaskorna i snön. Är det sommar eller annan varmare väderlek, blöt en kökshandduk, linda runt flaskan och stoppa in i frysen. Men det allra effektivaste sättet att kyla vinet är genom att fylla en stor bunke, skål, hink (eller badkaret, om du väntar väldigt många gäster) med vatten, is eller kylklampar och rikligt med salt, cirka 2 msk per liter vatten. Saltet påskyndar nedkylningen då det får isen att smälta snabbare. Energin som krävs tas från det varmare vinet, vilket i sin tur sjunker snabbare i temperaturen än vad det skulle göra utan salt.

6. Välj rätt bubbel till jordgubbarna

Det må vara romantiskt med jordgubbar och champagne, men faktum är att det är en rätt tråkig kombination. De söta jordgubbarna gör att vinets upplevs surare än vad det är. Och det är ju synd på en så pass lyxig dryck! Lär dig då detta – det du har i glaset ska vara sötare än det du har på tallriken när det kommer till sötare råvaror, desserter och andra sötsaker. Testa med fördel en flaska Moscato d’Asti eller Brachetto d’Acqui till just jordgubbar!

7. Hantera korksmulor i vinet

Ibland är olyckan framme. Du drar upp korkskruven och korken går av. När du fått upp den lilla kvarvarande stumpen simmar små smulor av kork runt i vinet. Korksmulorna är ofarliga och vinet blir inte skadat så länge korken är torr och fin. Ofta är tipset att sila vinet genom ett oblekt kaffefilter, men det går lika bra (och betydligt snabbare) med en finmaskig sil. En silduk funkar också. Häll upp i en karaff eller tillbringare, då luftar du samtidigt vinet.

SMAKA-redaktionen tipsar

Utöver Daniella Lundh Egenäs bästa vinhacks har vi så klart tagit reda på vilka hacks SMAKAs egna vinexperter sitter inne på. Bland dessa valde vi ut följande:

Snabbluftning – ”chocka” speciellt unga viner genom att hälla det från hög höjd ner i en hink/kastrull/bytta eller rakt upp och ner i en vinkaraff. På så vis syresätts vinet, vilket öppnar upp doft och smak. Du kan också köra vinet i en blender. Glöm inte locket!

Ta till vara slattarna – frys in överblivet vin i iskuber och känn dig rik när du sedan ska laga en riktigt god sås, soppa, risotto, ragu eller gryta. Eller använd ”vinisen” i olika slags vinbål, exempelvis klassisk sangria, som går att göra på både vitt, rött och rosé.

Vinnande lagring – att lagra non vintage-champagne, även kallat multi vintage, ett par år ger vinet en helt ny dimension med härliga mognadstoner. Så gör proffsen med Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418, 509 kr).

Fördjupa dina vinkunskaper ännu mer