Bienvenue till champagnens värld med bröderna Larsson

Ingenting är väl lika förknippat med fest, njutning och glamour som champagne – men visste du att det också är världens bästa måltidsdryck? Ja, i alla fall om du frågar det champagneälskande brödraparet Andreas ”Le Grand Sommelier” Larsson och Mattias ”Fredagskocken” Larsson. Här berättar de mer – från non-vintage till prestigecuvée!

Champagne är världens mest kända mousserande vin, och det har den inte enbart smart marknadsföring att tacka för. Kort och gott är det den fenomenalaste av drycker, menar Andreas Larsson, en av Sveriges och världens främsta sommelierer. Som sådan har han haft förmånen att prova många olika sorters champagne – däribland den som bärgades 1997 från det så kallade Champagnevraket, segelskutan och lastfartyget Jönköping, som förliste 1916.

LÄS OCKSÅ: Fördjupa dig i olika sorters champagne (inklusive dryckestips!)

– Det var en 1907 Hiedsick Monopol, men jag ska ärligt säga att det inte är den bästa jag har provat. Däremot är det så klart unikt att den har legat på havets botten, berättar han.

Känslan av en riktigt bra champagne

En flaska champagne är alltid speciell, men drycken kan vara mer eller mindre komplex beroende på ålder och stil. När det gäller just komplexiteten förklarar Andreas Larsson att hälften av den sitter i doften.

– Det är här du känner den underbara renheten från färska aprikoser eller hallon och allt som kommer från vinets lagring på jästen i form av brioche och rostade nötter. Går vi vidare till smaken vill jag personligen känna friskhet, men ändå inte för unga bubblor. Texturen ska vara som silke eller kashmir när allt har gått ihop sig.

Andreas och Mattias Larsson
Bröderna Larsson skålar med Bollinger Special Cuvée i glasen, som jämte Charles Heidsick är storebror Andreas favorit bland standardcuvéerna, så kallad non-vintage.

Effekten av champagne är inte heller att underskatta, även om vi självklart ska vara försiktiga med att framhålla alkoholen i drycken som något bra, gott eller nyttigt.

– Det finns inget bättre socialt glidmedel. Folk kommer till restaurangen och är nervösa eller stressade men efter några klunkar champagne är allting problemfritt, säger Andreas.

Större champagne till maffigare mat

Andreas bror Mattias Larsson, känd som Fredagskocken, arbetar ofta med att matcha just champagne med mat. Han menar att du kan dricka champagne till alltifrån lätta, friska rätter till kraftigare kötträtter om det är rätt sort.

RECEPTTIPS: Salmalax med blomkålscrème till en frisk och fyllig champagne

– Jag älskar champagne, det är världens bästa måltidsdryck! Förutom komplexitet har den mycket syra och härliga små bubblor som passar till det mesta. Om jag måste välja en enda dryck i stil så är det champagne, säger Mattias Larsson.

Vill du bjuda på champagne som välkomstskål eller aperitif är en non-vintage ett utmärkt val, tipsar Andreas Larsson. Till kraftigare maträtter korkar du med fördel upp en vintage, alltså årgångschampagne, som i regel erbjuder mer mognad och djup.

Champagnehuset Bollinger
Vinhuset Bollinger är känt för att göra champagne i kraftfull, komplex och mogen stil med stor brödighet, elegans och mjuka, krämiga bubblor.

Däremot är torr champagne till en söt dessert ingen hit, är bröderna överens om.

– Att det än i dag är vanligt att servera champagne till dessert har att göra med en gammal fransk tradition i Frankrike från tiden då champagnen var söt, men med få undantag är den inte längre det och då kommer den bara att smaka surt, förklarar Andreas Larsson.

SE ÄVEN: 10 fun facts om champagne att briljera med på festen

Vill du absolut dricka champagne genomgående till måltiden tipsar Mattias om att avsluta med roséchampagne till en lätt sötad dessert på exempelvis syrliga röda bär och färskost.

Lagra och smaka av vartefter

Bröderna Larsson är eniga om att all champagne vinner på lagring och att flaskorna gärna får ligga till sig i 20–30 år. Viktigast är att förvara flaskorna mörkt och svalt, inte att ha en flashig vinkyl eller tempererad vinkällare. En vanlig källare eller carport kan funka alldeles utmärkt.

Bästa årgångarna för champagne

Andreas Larsson menar att de främsta vinhusen kan göra bra champagne alla år samtidigt som årgången fortfarande har betydelse i Champagne. I Systembolagets årgångstabell finns betyg och korta kommentarer kring olika årgångar från välkända vinområden. Tabellen för champagne redogör för årgång 1990 och framåt.

Under lagringen går vinet igenom olika faser. Ett sätt att hålla koll, för att inte missa det optimala drickfönstret, är att kolla med leverantören. Att investera i flera flaskor av samma champagne och smaka av dem över tid, lär du dig mycket på annars.

– Jag skulle säga att i stort sett alla champagner, även non-vintage, släpps för tidigt. Men det är så klart en smaksak, jag gillar när de är lite mognare och köper en låda non-vintage från Bollinger varje år som jag lagrar och börjar dricka först efter fem år, säger Mattias.


Bollinger La Grande Année 2012
Enligt Wine Spectator är Bollinger La Grande Année 2012 ett av 2020 års bästa viner.

– Emotionellt har jag haft många stora upplevelser av gammal champagne, vilket ju anses vara fint. Men för mig är det perfekt just nu att dricka årgångar från sent 90-tal till 2002. De har fortfarande frukten kvar tillsammans med en åldrande komplexitet, tillägger Andreas.

Andreas och Mattias är hängivna fans av vinhuset Bollingers olika champagner, kända för sin pinot noir-drivna stil, och framhåller gärna prestigecuvéen Bollinger La Grande Année 2012.

– Jag tycker den är makalöst god redan nu och har köpt på mig några magnum. Den har verkligen potential att bli en av mina absoluta favoritchampagner, säger Andreas.

All in bubbel (champagne med mera)