Så väljer du rätt vinglas – för vinets bästa

Glaset du väljer att dricka ditt favoritvin ur har större betydelse än vad du kanske hittills har trott. För ett vinglas kan både hjälpa och stjälpa doft- och smakupplevelsen beroende på dess form, funktion och också materialet, alltså själva glasmassan. Här får du veta mer!

Vackra vinglas finns det gott om, men vad är ett bra vinglas? Ja, det verkar finnas lika många filosofier om vad som kännetecknar det bästa vinglaset som det finns glastillverkare och det sker omfattande forskning för att optimera upplevelsen av olika viner i olika glas.

Men om vi kokar ner det ska ett bra vinglas förstärka och framhäva vinets positiva egenskaper samtidigt som det ska tona ner och dölja dess eventuella negativa egenskaper. Det skadar så klart inte om vinglaset också är vackert att se på och trevligt att dricka ur. Låt oss jämföra två tillverkare av fantastiska vinglas, men med helt olika ingångsvärden.

Vinglas som utgår från druvan

Österrikiska Riedel har producerat glas sedan 1756 och baserar sin glasdesign på att olika druvor ger vin med varierande karaktär och därför borde ha behov av olika glas. Resultatet är ofta mycket gott och det är verkligen en märkbar skillnad att dricka rätt druva ur rätt glas.

Riedel har flera glasserier i varierande prisklass och även drinkspecifika glas. Från Vinum, världens första vinglasserie med maskintillverkade glas för olika druvor och typer av vin, till Veritas med extremt tunna vinglas och vidare till munblåsta, mest exklusiva Sommeliers.

Baksidan med Riedels glasfilosofi är att de flesta varken har råd eller plats för ett dussin glas i tio olika utföranden, vilket är lätt att tro att man behöver.

Visste du att…

Det första vinglaset särskilt anpassat till röd Bourgogne/pinot noir såg dagens ljus 1958 under Claus J. Riedels ledning. Tre år senare föddes Bordeaux-kupan. Bägge glasen var så revolutionerande när det gäller glasets betydelse för upplevelsen av drycken att de ställdes ut på den permanenta utställningen på Museum of Modern Art (MoMa) i New York.

Vinglas utifrån vinets karaktär

Svenska Orrefors Difference, skapad av glasdesignern Erika Lagerbielke och vinskribenten Bengt-Göran Kronstam, har en annan filosofi än Riedels. I stället för druvan låter de främst vinets karaktär bestämma formen. Ingångsvärdet är att ett ungt vin är väldigt annorlunda än ett moget. Difference-glasen bär därav namn som Fruit och Crisp för vita viner, Primeur och Mature för röda viner, Sparkling för mousserande viner och Sweet för söta dessertviner.

Med Orrefors teori klarar du dig med färre antal glasmodeller och det kan ju vara ett plus.

Och allt annat däremellan

Givetvis finns det många andra tillverkare av utmärkta vinglas, exempelvis Spiegelau, Villeroy & Boch, Zwiesel, Chef & Sommelier och Zalto, för att nämna några.

Vilket som är det bästa vinglaset för just dig och hur många olika sorters glas du vill addera till din samling är till syvende och sist en fråga om personligt intresse, budget och behov. Ett första steg är att lista vilka viner du dricker alltid/ofta, sällan eller aldrig. Utifrån det är det bara att börja utforska vinglasvärlden! Varför inte inleda med att boka in en glasprovning?

SMAKAs formel för ett bra vinglas

  • Ganska stor kupa – viktigt för att vinets aromer ska kunna utvecklas i glaset.
  • Tunn och relativt sluten kupa upptill, så att aromerna fokuseras, men inte så pass sluten att du får svårt att dricka ur glaset eller ”tvingar” drycken att landa långt bak. Det kan annars medföra att du upplever mer av vinets syra och eventuella beska, samtidigt som du effektivt häller förbi tungspetsen, där du normalt sett upplever mer frukt och sötma.
  • Kontrollera att vinglaset är i balans, det vill säga att det inte är övertungt åt något håll och att det står stadigt på foten när du ställer ner det.
  • Stjälken på vinglaset ska vara tillräckligt lång för att du smidigt ska kunna hålla i den i stället för i glaskupan. Det senare bidrar till att du snabbare värmer upp vinet plus att närheten till din egen doft/parfym kan störa framför allt doftupplevelsen.
  • Vinglasen bör gå att diska i maskin och rymmas både i diskmaskinen och i dina skåp.

Från vin i glas till mat och dryck i kombination