SMAKA guidar till att välja rätt vinglas
Glaset du väljer att dricka ditt favoritvin ur har större betydelse än vad du kanske hittills har trott. För ett glas kan både hjälpa och stjälpa doft- och smakupplevelsen beroende på glasets form, funktion och också själva materialet, alltså glasmassan. Här får du veta mer!
Det verkar finnas lika många filosofier om vad som kännetecknar det perfekta vinglaset som det finns glastillverkare. De ledande producenterna lägger ner omfattande forskning på glasets form och funktion för att optimera upplevelsen av olika viner. Som exempel kan vi jämföra två tillverkare som båda gör fantastiska glas, men med helt olika ingångsvärden.
Glasen som utgår från druvan
Österrikiska Riedel har producerat glas sedan 1756. Drygt 200 år senare, närmare bestämt 1958 under Claus J. Riedels ledning, tillverkades det första Bourgogne/pinot noir-vinglaset.
LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om pinot noir – vinvärldens mest kräsna druva
Herr Riedel led av migrän och drack därför bara bäriga, mjuka bourgogner och österrikiska pinot noirer med hög syra och låga tanniner. Utifrån denna preferens designade han ett glas som han blev mäkta nöjd med och skickade ner till baron Philippe de Rothschild i Bordeaux för att få hans utlåtande. Baronen var föga imponerad, men så drack han främst sina egna Bordeaux-viner. Viner i en helt annan, tyngre stil än de Claus J. Riedel föredrog, vilka inte gynnades av att drickas ur Bourgogne-kupan. Så tre år senare föddes Bordeaux-kupan.
Bägge glasen ansågs vara så pass revolutionerande när det gäller glasets betydelse för upplevelsen av drycken att de ställdes ut på den permanenta utställningen på Museum of Modern Art (MoMa) i New York. 1973 lanserade Riedel den exklusiva, munblåsta glasserien Sommeliers. Några år senare kom den maskintillverkade Vinum-serien som riktar sig till en bredare publik.
SMAKAs formel för ett bra vinglas
- Ganska stor kupa – viktigt för att vinets aromer ska kunna utvecklas.
- Klar, tunn och också vara relativt sluten kupa upptill, så att aromerna fokuseras, men inte så pass sluten att glaset blir svårt att dricka ur eller tvingar drycken att landa långt bak.
- Vinglasen bör gå att diska i maskin och rymmas både i diskmaskinen och i dina skåp.
- Känn efter att det finns en balans i glaset när du håller i det, det ska inte var övertungt åt något håll och stå stadigt på foten när du ställer ner det.
- Då du helst inte ska hålla i själva kupan när du dricker (vilket bidrar till att snabbare värma upp drycken plus att närheten till din egen doft kan störa upplevelsen) är det bra om stjälken är tillräckligt lång för att du smidigt ska kunna hålla i den i stället.
Vinets karaktär mer i fokus
Riedel baserar alltså sin glasdesign på att olika druvor ger vin med varierande karaktär och därför borde ha behov av olika glas. Resultatet är ofta mycket gott och det är en märkbar skillnad att dricka rätt druva ur rätt glas. Baksidan är förstås att de flesta av oss varken har plånbok eller plats för ett dussin glas i tio olika utföranden vardera.
Svenska Orrefors Difference, skapad av glasdesignern Erika Lagerbielke och vinskribenten Bengt-Göran Kronstam, lutar sig mot en annan teori. I stället för druvan låter de främst vinets karaktär bestämma formen. Ingångsvärdet är att ett ungt vin är väldigt annorlunda än ett moget. Difference-glasen bär därav namn som Fruit och Crisp för vita viner, Primeur och Mature för röda viner, Sparkling för mousserande viner och Sweet för söta viner.
Med Orrefors teori klarar du dig med färre antal glasmodeller och det kan vara ett plus.
Och allt annat däremellan
Givetvis finns det många andra tillverkare som också gör utmärkta glas, titta gärna på exempelvis Spiegelau. Du som föredrar superdupertunna glas kanske faller för Zaltos munblåsta glas, som du bland annat kan uppleva på trestjärniga restaurangen Frantzén.
Vilket som är det perfekta vinglaset för just dig och hur många glas du vill addera till din samling är till syvende och sist en fråga om intresse, budget och behov. Utifrån det är det bara att börja utforska den spännande vinglasvärlden!
5 frågor om vinglas till…
… glasexperten Robert Seaton på Öl & Vinmagasinet i Stockholm, där du hittar ett brett utbud av glas för vin, sprit och öl, diverse tillbehör och kan delta i en glas- och vinprovning.
Vad påverkar kundernas val av vinglas?
– Affektionsvärdet inte minst, ”åh, har du det här glaset, jag har fått ärva det av min mormor”, eller situationen ”tänk så mysigt det var att sitta där i Las Palmas och dricka lokalt vin ur det där glaset”, för att inte glömma synintrycket ”gud, vilket vackert glas!”. Jag har full respekt för det, men har själv druckit vin ur ”fel” glas i väldigt många år och tycker faktiskt att livet är för kort för att inte välja rätt glas till rätt vin.
Hur ska då ”rätt” vinglas bete sig?
– Ett bra vinglas ska förstärka och framhäva vinets positiva egenskaper, samtidigt som det ska tona ner och dölja dryckens eventuella negativa egenskaper. Glasets form styr var i munhålan aromerna ska landa och om de ska landa brett eller smalt.
Så vad har det för konkret betydelse?
– Ta exempelvis ett glas med stor kupa och liten öppning. Det gör att du måste vinkla upp glaset rätt bra innan du får någon dryck i munnen. Det i sin tur medför att du behöver öppna upp hela svalget och får ett förhållandevis brett inflöde längst bak, där du i regel upplever mer syra och beska. Du häller alltså effektivt förbi tungspetsen, där du normalt sett upplever mer frukt och sötma.
Vilka andra faktorer påverkar upplevelsen?
– Den mest dominanta impulsen på tungan är temperatur, följt av textur och sist de fem grundsmakerna sött, salt, surt, beska och umami. En annan väldigt viktig komponent att ha i åtanke är kvaliteten på själva glasmassan. Blanda allt detta och du har ett resultat, som i sin tur kommer vara väldigt individuellt beroende på hur många smaklökar och luktceller just du har, hela din personliga doft- och smakhistorik och alla dina känslominnen.
Hur ska man gå tillväga i valet av vinglas?
– Ett första steg är att lista vilka viner du dricker alltid/ofta, sällan eller aldrig. Det brukar tydliggöra vilka glas du borde spana in lite närmare. Är du nybörjare skulle jag satsa på glas ur Riedels Vinum- eller Veritas-serie, där den senare är lite mer elegant med högre, tunnare stjälk och också tunnare kupa, men formen på kuporna är annars identisk. Ta gärna med din favoritdryck till oss för att testa dig fram – hör av dig innan så bokar vi in en genomgång.