Allt om albariño (eller alvarinho som portugiserna säger)

Alvarinho! Nej, albariño! Det är svaret du får om du frågar om denna gröna druvas namn i portugisiska Vinho Verde respektive spanska Rías Baixas. Här guidar vi till hur den doftar, smakar, vilken mat som passar till och tipsar om några viner på druvan att testa.

Står det Rías Baixas på vitvinsflaskan är det med all säkerhet gjort på albariño. För oavsett vingårdsläge är det just albariño som gäller i detta spanska vindistrikt i nordvästra Galicien. Druvans ursprung anses däremot vara Monção e Melgaço, en subregion till det portugisiska vindistriktet Vinho Verde, där den byter namn till alvarinho.

LÄS OCKSÅ: Tempranillo – lär dig mer om kingen av blå druvor i Spanien

Tidigare blandades albariño med andra lokala druvsorter, men det var först när druvan renodlades till riktigt högkvalitativa viner som albariño har nått stora framgångar på den internationella vinscenen, vilket märks tydligt på utbudet för oss svenska vinkonsumenter. Framför allt bland Systembolagets ordervaror och tillfälliga lanseringar, värt att spana in!

Albariño
Både i Spanien, Portugal och Uruguay präglas den aromatiska druvan albariño av salta vindar från Atlanten, vilket ger toner av mineralitet i det färdiga vinet.

Vad som kännetecknar albariño

Albariño är en grön druva med tjockt skal som växer i små klasar. Druvan trivs i det jämförelsevis svala, fuktiga atlantkustnära klimat som råder i Rías Baixas, vilket är en av anledningarna till att det utgör en ”vit fläck” på kartan över ett annars rödvinsdominerat område. Därmed inte sagt att druvan är lättskött, tvärtom. Odlarna låter ofta vinrankorna växa i pergolasystem för att havsbrisen och alla soltimmar ska torka upp lövverk och druvor efter de många regnskurarna för att minska risken för svamp- och mögelangrepp.

Druvorna mognar sent och ger till största delen torra vita viner i kategorin ”Friska & fruktiga”. Syran är i regel hög, alkoholhalten måttlig och det förekommer ofta en angenäm mineralsälta. Det produceras även orange vin och mousserande vin på albariño.

Så doftar och smakar albariño

Albariñoviner är lätta, friska, ibland smått pärlande eller mer fylliga och oljiga. Doften är intensivt aromatisk och bjuder på alltifrån citron, lime, grapefrukt, päron och honungsmelon till mogna stenfrukter som persika och aprikos. Smaken är fruktig och går i samma stil som doften, ibland med toner av röd grapefrukt som ger en elegant bitterhet i avslutet.

Albariño lagras oftast på ståltank för att bevara druvans friska syra och fräscha citrustoner, vilka förstärks vid odling i mer sandig jord i svalare regioner. Varmodlad albariño i lerigare jord ger en mer mogen fruktkaraktär med lägre syra. För viner med större komplexitet och fyllighet har ekfatslagring blivit allt vanligare.

Fler platser där albariño odlas

Det är tillåtet att odla albariño i ett fåtal andra delar av Spanien. Utöver Vinho Verde i Portugal odlas alvarinho blygsamt i exempelvis Duoro, Dao och Setúbal. Håller vi oss fortsatt till Gamla världen finns mindre odlingar av druvan i Frankrike. I Nya världen hittar du den bland annat i Uruguay, Brasilien, Argentina, Oregon, Kalifornien, Nya Zeeland och Australien.

LÄS MER: Vinlingo – lär dig skillnaden mellan Gamla och Nya världen

Mat som passar till albariño

Älskar du fisk och skaldjur? Då är det albariño du ska hälla i glaset. Albariño gifter sig väldigt väl med fisk- och skaldjursrätter från de sydamerikanska köken med hög syra, exempelvis fish tacos, ceviche och grillad bläckfisk med färskpressad citron. Räkor, ostron, havskräftor och musslor i en skaldjursrisotto eller skaldjurspasta är inte heller fel, liksom sushi. Mjuka ostar som burrata, salt fetaost och den spanska hårdosten manchego gillar också albariño.

Det finns en viss örtighet i albariño som matchar fint till färska örter, varför inte i en salsa verde? Grillade grönsaker och pimiento de padrones är andra tips. En fylligare albariño är ett utmärkt val till stekt eller grillad fisk, ljust kött och asiatiska rätter med lite hetta.

Alvarinho från Vinho Verde

I Sobrado i Valongo strax utanför Porto i Vinho Verde ligger familjeföretagets Quinta das Arcas egna vingårdar. Denna portugisiska producent är ny på den svenska marknaden sedan den 1 september 2023, men med en lång historia av att göra kvalitetsvin med hållbar profil.

Alba Rhino Alvarinho
nr 3128, 159 kr

Skifferslutningar belägna på cirka 100 meters höjd skapar de perfekta förutsättningarna för druvorna till detta vita vin gjort på 100 procent alvarinho. Jäsning vid låg temperatur bevarar frukt och syra på bästa sätt medan sex månaders lagring på jästfällningen ger ytterligare komplexitet. Doften är intensiv av aprikos, gula päron, honungsmelon, ananas, kryddig lime och färska örter. Smaken är mycket frisk och fruktig med krämighet och mineralitet i elegant stil. Avslutet är långt. Servera vid 8–10 grader till fisk, skaldjur, kyckling eller vegetariskt.

Albariño från frodiga Galicien

I Rías Baixas äldsta subregion Val do Salnés huserar producenten Paco & Lola som har gjort vin på druvan albariño sedan 2005. Vinhuset är en del av ett kooperativ bestående av över 400 innovativa vinodlare med drömmen om att ta sina små produktioner till en högre nivå. Här är två av deras vita viner i Systembolagets beställningssortiment!

Paco & Lola No 12
nr 73210, 149 kr (BS)

Från ett av världens mest välrenommerade ursprung för albariño kommer detta fruktiga och aromatiska vita vin gjort på noggrant utvalda druvor vars must får jäsa på sin fällning i rostfri tank i 12 dagar i tank nummer 12 (därav namnet). Det har en blommig doft med inslag av citrus, vita blommor och litchi. Smaken är frisk med hög syra och rik fruktighet. Servera vid 8–10 grader som aperitif, till fisk, skaldjur, sallad eller asiatiska rätter.

Paco & Lola Albariño
nr 74180, 179 kr (BS)

Endast frirunnen must från druvor som har odlats på sand- och granitjordar används till denna fylliga albariño. Vinet har sedan fått jäsa på sin fällning i 21 dagar på rostfria tankar. Det doftar av citrus, apelsinblommor och söt tropisk frukt. Smaken är fruktig med tydliga citrustoner och en pigg syra. Servera vid 8–10 grader som aperitif eller till skaldjur och risrätter, varför inte en paella?

Fler spanska viner att utforska

Hållbart val! Susurro Sauvignon Blanc Verdejo

185 kr

Läs mer

Finca Montepedroso Verdejo

151 kr (BS)

Läs mer

Hållbart val! Candidato Ecologico (box)

185 kr (BS)

Läs mer

Andra druvskolor och annat i vinväg