Temadagar inom dryck i april 2024

Får vi lov att föreslå att du begår grillpremiär kombinerat med Uruguays mest odlade blå druva tannat eller Argentinas dito darling malbec i glaset? Då kan du samtidigt passa på att hylla en eller flera av de olika temadagar inom dryck som infaller under årets fjärde månad. Hit hör även nationella bubble tea-dagen. Vad det är? Läs vidare så får du se!

Det börjar så smått märkas i ”dryckeskalendern” att vi är på väg in i en festligare period. Under april infaller nämligen temadagarna för fyra olika druvsorter och den inte fullt lika kända temadagen för den taiwanesiska tedrycken bubble tea.

SE OCKSÅ: Arvid Nordquists ekologiska tesortiment med skandinavisk twist

Först ut är den tanninrika druvan tannat med vintips från Uruguay. Därefter säger vi grattis till Argentinas blå signaturdruva malbec, som du förutom att hylla med ett rött vin kan testa i rosa utförande, det senare ekologiskt!

Dryck med temadagar i april 2024

Tannat Day

14 april – Tannat Day

Den har (ännu) ingen internationell temadag, men väl en nationell temadag i Uruguay där tannat är den mest odlade druvsorten. Hit kom den med franska immigranter på 1870-talet och efter 150 års odling vet landets producenter att bemästra druvans höga tanniner. Prova Garzón Reserva Tannat (nr 3210, 149 kr) eller Garzón Tannat de Corte (nr 6455, 119 kr), två av väldigt få röda vinerna från Uruguay i Systembolagets fasta sortiment där det ena är gjort på 100 procent tannat och de andra består av 80 procent tannat.
 
RECEPTTIPS: Lammfärsburgare med karamelliserad lök till tannat från Uruguay

World Malbec Day

17 april – World Malbec Day

Malbec-dagen firas just detta datum till följd av att den första jordbruksskolan i Argentina grundades den 17 april 1853. Denna banade väg för Argentinas vinindustri i allmänhet och utvecklingen av malbec i synnerhet. Generellt ger druvan ”mörkt röda, sträva viner med inslag av mörka bär, plommon och tobak”, vilket är en perfekt matchning till smakrika kötträtter, men visste du att malbec också kan bli till vitt vin – eller rosé?
 
Tips på röd malbec
Altos Las Hormigas Malbec, nr 70721, 339 kr (BS)

26 april – International Viognier Day

Som så många andra druvsorter har även viognier sitt ursprung i Frankrike, närmare bestämt i appellationen Condrieu. Därifrån har den spridit sina rötter till Nya Världens vinländer, exempelvis Australien, USA (Kalifornien) och Sydafrika. Sista fredagen i april infaller den årliga internationella viognierdagen, instiftad av producenten Yalumba i Barossa Valley, som partiskt hävdar att viognier ger upphov till några av världens stora vita viner. Döm själv!

27 april – World Marselan Day

Det är svårt att tro att den högst okända blå druvan marselan är en korsning mellan kändisdruvorna cabernet sauvignon och grenache, men så är det. Marselandagen firas i skaparens ära, fransmannen Paul Truel, och i Systembolagets skrala utbud ingår druvan just främst i olika blends av franskt ursprung (och till 10 procent i ovan nämnda Garzón Tannat de Corte). Andra ursprung för marselan är Brasilien, Argentina, Chile, Spanien, USA och Kina.

Boba Tea

30 april – National Bubble Tea Day

Bubble tea, boba tea, pearl milk tea, black pearl tea och bubbelte – kärt barn har många namn och denna från början taiwanesiska dryck är inget undantag, även om temadagen är ett amerikanskt påfund för denna relativt söta dryck. Den kan drickas kall eller varm (med tjocka sugrör), med eller utan mjölk/växtdryck/vispad grädde/glass, där basen är te och mjuka, geléartade tapiokapärlor. Smaksättning är vanligt och särskilt ungdomar flockas till caféer specialiserade på bubble tea, men du hittar det även på vissa asiatiska restauranger.

Tips!

Vi har ännu inget recept på bubbelte, men här kan du se när den digitala kreatören Josefine Bäck gör drycken på Arvid Nordquist Äppellund. Glöm inte att koka pärlorna först bara!

Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i maj 2024!
 
Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

Mer vin, te – och också bubbel