Smaken av olika vingårdslägen – när ursprunget får tala

Många viner är en mix av druvor från olika vingårdar. Andra består av druvor från specifika vingårdslägen. Det ger dem doft, smak och karaktär av respektive ”adress” och berättar en alldeles egen, unik historia. Som den för cru-vinerna från Produttori del Barbaresco.

Hur smakar en plats egentligen? Frågan ställer sig vinskribenten Alf Tumble i sin prisbelönta bok ”Vin med adress” från 2015, som fem år senare fick en uppföljare i ”Vin med ny adress”. I böckerna tar han med läsaren till olika vinregioner runt om i världen, först de mer klassiska, sedan de mer okända – vissa helt nya, andra uråldriga, men ännu inte så uppmärksammade.

Så vad är vin med adress?

”Vin med adress” handlar om viner med en tydlig hemvist i doft och smak, vilket i sin tur är en kombination av växtplats, människor, hantverk och kultur. Detta ger en ursprungstypisk identitet som är svår att kopiera, men som professionellt tränade vinprovare kan känna igen.

Det finns många exempel på vin som smakar därifrån de kommer. Sancerre, Bordeaux och Champagne, bara för att nämna några franska välrenommerade ursprung. Sedan har vi Barolo och Barbaresco, där båda gör världsberömda viner uteslutande på druvan nebbiolo.

Aldo Vacca
Produttori del Barbaresco leds av Aldo Vacca, barnbarn till en av de nitton grundarna.

Exklusiva cru-viner från Italien

I det senare av ovan italienska vindistrikt, i Langhe, Piemonte, hittar vi Produttori del Barbaresco – ett av världens mest högkvalitativa vinkooperativ. Hälften av kooperativets produktion är deras generiska Barbaresco DOCG gjord på nebbiolo från nio unika vingårdar.

Riktigt bra år görs det även speciella vingårdsviner från dessa fantastiska lägen. Närmare bestämt Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajé, Montefico, Muncagota och Rio Sordo, där inte bara jordmånen spelar roll. Sådant som solexponering, mikroklimat, altitud och lutning bidrar också till varje unik stil av den väldigt terroirkänsliga druvan nebbiolo.

Karta över Produttori del Barbaresco
Karta över vinkooperativet Produttori del Barbaresco. Generellt ger ”M-lägena” Montefico, Montestefano och Muncagota mer djup och kraft på grund av något varmare förhållanden.

Tips!
Den 30 maj släpps samtliga nio cru-viner från Produttori del Barbaresco i Systembolagets tillfälliga sortiment, varav tre av cruerna på magnumflaska. Här kan du läsa mer!

Lyckas du inte knipa någon av cru-vinerna får du annars extremt mycket nebbiolo i deras Langhe Nebbiolo (nr 72385, 259 kr, BS), lite av en mini-Barbaresco i lättare stil till lägre pris.

Vin utan adress inte sämre

Självklart finns det en hel uppsjö prisvärda och välgjorda viner utan ”adress”. Eller ja, en adress finns så klart i form av ett land, kanske en region och ibland ett än mer detaljerat ursprung, vilket du kan utläsa av vinets etikett eller exempelvis på Systembolagets hemsida.

För adressen är inte allt då det är väldigt mycket mer som spelar in om ett vin är bra eller inte. Men om du verkligen vill resa till en särskild geografisk plats – gör det via vinglaset!

Tips på fler viner med "adress"

Bodega Garzón Single Vineyard Pinot Noir

309 kr (BS)

Läs mer

Bodega Garzón Single Vineyard Albariño

309 kr (BS)

Läs mer

Bodega Garzón Single Vineyard Tannat

309 kr (BS)

Läs mer

Collemassari Montecucco Rosso Riserva

229 kr (BS)

Läs mer

ARA Single Estate Sauvignon Blanc

231 kr (BS)

Läs mer

Finca Valpiedra Reserva

281 kr (BS)

Läs mer

Populära artiklar som du kanske också vill läsa