Bortom prat – lär dig matcha rosévin till mat

Vad är väl ett glas svalt rosévin? Sött, sliskigt och intetsägande – eller alldeles, alldeles underbart friskt, torrt och karaktärsfullt. Som sådant är rosé en suverän måltidsdryck. Här berättar vi hur du kan kombinera rosévin med mat och ger sju konkreta dryckestips.

Allt fler väljer att dricka rosé året runt och tiden då det fanns en rosévinspremiär är därmed lika förbi som att det tidigare fanns en lagstadgad kräftpremiär.

Tänk rosé – inte bara vitt och rött

Förr gjordes rosévin på druvor som inte dög att göra rött vin av, men numera sker oftast det rosa vinmakandet med stor stolthet. Färgen på ett rosévin kan variera från ljust aprikosrosa till djupaste rubinröd. Att den skulle säga något om vinets kvalitet är bara en seglivad myt.

Alla vet att rosévin är en trevlig mingeldryck, men färre vet att det många gånger också är ett ypperligt matvin. Möjligheterna till att dricka rosé i stället för vitt vin eller lättare röda viner till mat ökar dessutom i takt med ett allt bredare och mer kvalitativt utbud.

RECEPTTIPS: Rosé Spritz till minilangos med saltgurka, smetana och honung

Smaktyper och smakklockor för rosévin

I hyllan på Systembolaget delas stilla roséviner in i smaktyperna friskt och bärigt samt fruktigt och smakrikt. Ett friskt och bärigt rosévin är toppen till enkla tilltugg i bersån, till buffé, före maten som aperitif, till naturella skaldjur, fiskgrytor, tapas och matiga sallader.

Ett fruktigt och smakrikt rosévin passar till mer smakrika och kraftfulla rätter. Matcha gärna till stekt eller grillad mat, exempelvis rätter av fisk eller kyckling, förslagsvis tillsammans med en fetare sås som klarar av att möta syran i vinet.

Rosévin i Systembolagets ordinarie sortiment har smakklockor för sötma, fyllighet och syra. Ett rosévin med lägre syra och lite mer sötma passar utmärkt till starkare mat, då sötman i vinet lindrar hettan i maten. De allra sötaste rosévinerna är ett bra val till bäriga desserter.

Mousserande rosévin – lyxigt till maten

Roséchampagne, rosa crémant, rosécava, pet nat rosé… Utöver alla stilla roséviner finns många olika sorters mousserande rosévin – från friska och verkligen helt snustorra till mer dessertsöta och rejält fruktiga. Ytterligare en hel värld av rosa nyanser att utforska alltså!

Chateau de Berne
Det vanligaste sättet är att tillverka rosévin som ett vitt vin, fast av blå druvor.

Systembolaget delar in mousserande vita viner i torra, halvtorra och söta. Mousserande rosévin klumpas ihop i en och samma kategori. Så håll på smakklockorna för att få koll på graden av sötma, fyllighet och syra. Låt dessa i sin tur styra valet av mat.

7 tips på rosévin till mat

Här är två stilla och fem mousserande roséviner (varav ett alkoholfritt) som passar både att dricka som aperitif och i kombination med mat. Servera samtliga viner vid 8–10 grader.

1. Puy Chéri Syrah Rosé
nr 2209, 95 kr/nr 2209, 259 kr (box)

Från odlarkooperativet Foncalieu i Languedoc-Roussillon kommer detta franska rosévin som faktiskt är Sveriges mest sålda. Vinet har vunnit guld i Vinordic Wine Challenge och är gjort på 100 procent syrah och har en frisk doft med inslag av röda bär och örter. Smaken är torr, generöst bärig och fruktig med tydliga hallon- och örttoner samt välbalanserad syra.

Drick till: Fisk- och kycklingrätter, sallader (varför inte en lyxig och smakrik salade niçoise med asiatisk twist?), kryddstark mat och buffé.

2. Hållbart val! KWV Rosé
nr 2333, 169 kr (box)

Från en av Sydafrikas mest välrenommerade producenter kommer ett friskt och fruktdrivet rosévin i klimatsmart box på 1,5 liter. Blenden domineras av pinotage och grenache, där de handskördade druvorna har pressats med minsta möjliga skalkontakt för att få till en ljusare stil med toner av röda bär, granatäpple, apelsin och inslag av färska örter. Vinet har en välavvägd syra samt ett långt och mjukt avslut.

Drick till: Fisk- och kycklingrätter, gärna från grillen, men även sushi, fisksoppa och fräscha sallader, exempelvis klassisk caesarsallad.

3. Bollinger Rosé
nr 7755, 829 kr

Lanserades 2008 och blev en omedelbar succé. I grunden är vinet en Bollinger Special Cuvée blandat med 5–6 procent rödvin gjort på pinot noir, som tillsätts inför den andra jäsningen. Doften är nyanserad med inslag av rostat bröd, röda äpplen, smultron och nougat. Smaken är torr, mycket frisk och fruktig med toner av röda bär och blodgrape. Lång eftersmak.

Drick till: Brunchrätter som äggröra, eleganta rätter av rött kött, fågel eller lax (gärna med rödbetor som tillbehör) och getost.

4. Ayala Rosé
nr 81985, 669 kr (BS)

Vinhuset Ayala ägs av Champagne Bollinger, men den ursprungliga småskaliga andan från det tidigare familjeföretaget lever kvar i vinmakningen. En hög andel chardonnay bidrar med finess och elegans. Jordgubbar, rosor, moreller och körsbär präglar doften. Smaken är fyllig, välbalanserad med en mjuk fruktighet, fin mousse och lång eftersmak.

Drick till: Rätter av fisk, skaldjur och lamm men även lite mer syrliga desserter, gärna med jordgubbar som smaksättare.

5. Langlois Crémant de Loire Brut Rosé
nr 76063, 229 kr (BS)

Från Loiredalen i Frankrike kommer denna piggt rosafärgade crémant gjort på cabernet franc. Druvorna handplockas och skalen får macerera med vinet till önskad intensitet och smak. Vinet tillverkas enligt den traditionella metoden med flaskjäsning. Det har en inbjudande doft av röd frukt. Smaken är fruktig med inslag av röda bär och balanserad syra. 

Drick till: Hårdost, mjukost, charkuterier, lantpaté och till lätt syrliga desserter.

6. Oddbird Spumante Rosé
nr 11943, 88 kr

Proseccodruvan glera och pinot noir från italienska Treviso i Veneto lagras tillsammans på ståltank i upp till 12 månader innan alkoholen avlägsnas och vinet befrias från alkohol och buteljeras med pärlande bubblor. Smaken är fruktig med inslag av päron, grönt äpple, fläder, hallon, grapefrukt och jordgubbar.

Drick till: Alltifrån carpaccio och chèvre chaud till rätter av fisk, ljust kött eller matiga sallader, gärna med getost.

7. KWV Cuvée Rosé
nr 71610, 79 kr

Detta halvtorra mousserande rosévin med låg alkoholhalt kommer från sydafrikanska KWV och har ett eget Instagram-konto. Vinet är gjort på chenin blanc och muscat. Doftar fruktigt och blommigt med en hint av kaprifol, jordgubbar och persika. Smaken är söt med toner av söta jordgubbar, rosor och persika.

Drick till: Asiatisk mat med hetta, sötare tårtor och desserter samt till afternoon tea.

Senast uppdaterad 25 april 2024, med reservation för eventuella ändringar.

Mer att läsa om lära om rosévin