Bortom prat – lär dig matcha rosévin till mat

Vad är väl ett glas svalt rosévin? Sött, sliskigt och intetsägande – eller alldeles, alldeles underbart friskt, torrt och karaktärsfullt. Som sådant är rosé en suverän måltidsdryck. Här berättar vi hur du kan kombinera rosévin med mat och ger åtta konkreta dryckestips.

Vår och sommar är fortfarande rosévinet främsta tid på året, men allt fler väljer att dricka rosé året runt. Tiden då det fanns en rosévinspremiär är helt enkelt lika förbi som att det tidigare fanns en lagstadgad kräftpremiär.

Tänk rosé – inte bara vitt och rött

Förr gjordes rosévin på de druvor som inte dög att göra rött vin av, numera sätter många producenter stor stolthet i sitt rosa vinmakande. Rosa förresten – färgen på ett rosévin kan variera från ljust aprikosrosa till djupaste rubinröd, men till skillnad från vad vissa kanske tror säger färgen ingenting om vinets kvalitet, så den gamla myten kan vi avliva här och nu.

Medvetna konsumenter av rosévin har insett att det inte bara är en trevlig mingeldryck, utan också ypperligt som matvin när stilen på rosévinet är den rätta. I takt med ett bredare och mer kvalitativt utbud ökar dessutom möjligheterna att dricka rosé i stället för vitt vin till mat och som alternativ till lättare röda viner – året runt, som sagt.

SE ÄVEN: Satsa på en vinbuffé till buffén – och förhöj hela festen

Smaktyper och smakklockor för rosévin

I hyllan på Systembolaget delas stilla roséviner in i smaktyperna friskt och bärigt samt fruktigt och smakrikt. Ett friskt och bärigt rosévin är toppen till enkla tilltugg i bersån, till buffé, före maten som aperitif, till naturella skaldjur, fiskgrytor, tapas och matiga sallader.

Ett fruktigt och smakrikt rosévin passar till mer smakrika och kraftfulla rätter. Matcha denna roséstil till stekt eller grillad mat, exempelvis rätter av fisk eller kyckling, gärna tillsammans med en fetare sås som klarar av att möta syran i vinet.

Rosévin i Systembolagets ordinarie sortiment har smakklockor för sötma, fyllighet och syra. Ett rosévin med lägre syra och lite mer sötma passar utmärkt till starkare mat, då sötman i vinet lindrar hettan i maten. De allra sötaste rosévinerna är ett bra val till bäriga desserter.

Mousserande rosévin – lyxigt till maten

Utöver alla stilla roséviner finns många olika sorters mousserande rosévin, alltifrån roséchampagne och rosa crémant till rosécava, pet nat rosé och andra varianter – från friska och verkligen helt snustorra till mer dessertsöta och fruktiga.

Chateau de Berne
Det vanligaste sättet är att tillverka rosévin som ett vitt vin, fast av blå druvor.

Systembolaget delar in mousserande vita viner i torra, halvtorra och söta, medan mousserande rosévin klumpas ihop i en och samma kategori. Så håll på smakklockorna, de guidar på samma sätt som för stilla rosévin till graden av sötma, fyllighet och syra (saknas uppgift brukar leverantören av vinet i fråga kunna redogöra för detta). Låt dessa i sin tur styra valet av mat och rådfråga gärna personalen på Systembolaget.

8 tips på rosévin till mat

Här är tre stilla och fem mousserande roséviner (varav ett alkoholfritt) som passar både att dricka som aperitif och i kombination med mat. Servera samtliga viner vid 8–10 grader.

1. Puy Chéri Syrah Rosé
nr 2209, 85 kr/nr 2209, 249 kr (box)

Från odlarkooperativet Foncalieu i Languedoc-Roussillon kommer detta franska rosévin som faktiskt är Sveriges mest sålda. Vinet har vunnit guld i Vinordic Wine Challenge och är gjort på 100 procent syrah och har en frisk doft med inslag av röda bär och örter. Smaken är torr, generöst bärig och fruktig med tydliga hallon- och örttoner samt välbalanserad syra.

Drick till: Fisk- och kycklingrätter, sallader (varför inte en extra lyxig och smakrik salade niçoise med asiatisk twist?), kryddstark mat och buffé.

Tips!
Bland Systembolagets ordervaror hittar du även Puy Chéri Syrah Rosé Magnum (nr 54715, 169 kr, BS). Samma vin i större flaska för extra pampig servering.

2. Hållbart val! KWV Rosé
nr 2333, 129 kr (box)

Från en av Sydafrikas mest välrenommerade producenter kommer ett friskt och fruktdrivet rosévin i klimatsmart ”pappnum” på 1,5 liter. Blenden domineras av pinotage och grenache, där de handskördade druvorna har pressats med minsta möjliga skalkontakt för att få till en ljusare stil med toner av röda bär, granatäpple, apelsin och inslag av färska örter. Vinet har en välavvägd syra samt ett långt och mjukt avslut.

Drick till: Fisk- och kycklingrätter, gärna från grillen, men även sushi, fisksoppa och fräscha sallader, exempelvis klassisk caesarsallad.

3. Argento Rosé (box)
nr 2564, 249 kr (BS)

Druvorna syrah, malbec och pinot grigio ger det här fruktiga, smakrika och veganvänliga rosévinet från Mendoza i Argentina en ljust laxrosa färgnyans. Vinets namn Argento betyder silver och du hittar vinet bland Systembolagets ordervaror. Såväl doft som smak är frisk och ungdomlig med toner av persika, smultron, blodapelsin och örter.

Drick till: Smakrika vegetariska rätter, fisk, fågel och enklare plockmat.

4. Bollinger Rosé
nr 7755, 729 kr

Lanserades 2008 och blev en omedelbar succé. I grunden är vinet en Bollinger Special Cuvée blandat med 5–6 procent rödvin gjort på pinot noir, som tillsätts inför den andra jäsningen. Doften är nyanserad med inslag av rostat bröd, röda äpplen, smultron och nougat. Smaken är torr, mycket frisk och fruktig med toner av röda bär och blodgrape. Lång eftersmak.

Drick till: Brunchrätter som äggröra, eleganta rätter av rött kött, fågel eller lax (gärna med rödbetor som tillbehör) och getost.

5. Ayala Rosé Majeur
nr 81985, 599 kr (BS)

Vinhuset Ayala ägs av Champagne Bollinger, men den ursprungliga småskaliga andan från det tidigare familjeföretaget lever kvar i vinmakningen. En hög andel chardonnay bidrar med finess och elegans. Jordgubbar, rosor, moreller och körsbär präglar doften. Smaken är fyllig, välbalanserad med en mjuk fruktighet, fin mousse och lång eftersmak.

Drick till: Rätter av fisk, skaldjur och lamm men även lite mer syrliga desserter, gärna med jordgubbar som smaksättare.

6. Langlois Crémant de Loire Brut Rosé
nr 76063, 199 kr (BS)

Från Loiredalen i Frankrike kommer denna piggt rosafärgade crémant gjort på cabernet franc. Druvorna handplockas och skalen får macerera med vinet till önskad intensitet och smak. Vinet tillverkas enligt den traditionella metoden med flaskjäsning. Det har en inbjudande doft av röd frukt. Smaken är fruktig med inslag av röda bär och balanserad syra. 

Drick till: Hårdost, mjukost, charkuterier, lantpaté och till lätt syrliga desserter.

7. Oddbird Sparkling Rosé
nr 1983, 94 kr

Ett mousserande alkoholfritt rosévin gjort på 90 procent chardonnay och 10 procent pinot noir från några av de främsta vingårdarna i södra Frankrike. Alkoholen tas bort i en unik, patenterad metod som varsamt bevarar alla aromer. Vinet doftar av smultron, röda bär och citrus. Smaken är bärig och mycket frisk med en liten restsötma.

Drick till: Sallader och fisk- eller fågelrätter.

Tips!
Från det alkoholbefriade svenska vinhuset Oddbird finns också Oddbird Spumante Rosé (nr 11943, 88 kr) från italienska Treviso i Veneto. Vinet passar med fördel till carpaccio, chèvre chaud och rätter av fisk, ljust kött eller matiga sallader.

8. KWV Cuvée Rosé
nr 71610, 79 kr

Detta halvtorra mousserande rosévin med låg alkoholhalt kommer från sydafrikanska KWV och har ett eget Instagram-konto. Vinet är gjort på chenin blanc och muscat. Doftar fruktigt och blommigt med en hint av kaprifol, jordgubbar och persika. Smaken är söt med toner av söta jordgubbar, rosor och persika.

Drick till: Asiatisk mat med hetta, sötare tårtor och desserter samt till afternoon tea.

Senast uppdaterad 3 april 2023, med reservation för eventuella ändringar.

Mer att läsa om vin, kaffe och öl