Presso, perkulator, don pedro och 6 andra sätt att brygga kaffe

Aldrig har det väl bryggts så mycket kaffe i hemmen som under coronapandemin. Kanske har det fått dig att fästa lite extra vikt vid själva kaffebryggningen och gjort dig nyfiken på flera sätt att brygga kaffe. Här guidar vi till inte mindre än nio olika bryggningstekniker!

Val av bryggningsteknik påverkar smaken på ditt kaffe, men att göra en god kopp kaffe behöver inte vara någon större konst – om du inte vill att det ska vara det.

Här är några grundläggande tips och råd för nio olika sätt att brygga kaffe med rekommenderade kaffesorter till respektive bryggningsteknik. Testa dig fram till din personliga favorit, både gällande val av bryggmetod och kaffesort!

9 olika sätt att brygga kaffe

1. Elbryggare – smidigt och gott

Satsa på en elbryggare med dubbla värmeelement, det ger stabilare bryggtemperatur. Skippa att ta ett kaffemått extra ”för kannan”, det riskerar bara att göra det beskare. Byt hellre till en mer mörkrostad sort för ett starkare, mer kraftfullt kaffe. Rengör bryggaren regelbundet och följ i övrigt anvisningen från tillverkaren.
Hitta din Arvid Nordquist-favorit! Välj mellan Svea, Mellan, Gran Dia, Franskrost, Festivita, Wanyama, Blond, Amigas, Reko, Eco och Solid. Samtliga kaffesorter utom Svea, Wanyama och Blond finns både som bryggmalet kaffe och hela bönor.

Visste du att…
Smakmässigt är det bäst att använda vita, syreblekta kaffefilter. Ta för vana att alltid skölja filtret för att minimera oönskad papperssmak i det färdiga kaffet. Så gör proffsen!

LÄS OCKSÅ: Små justeringar gör stor skillnad – receptet på riktigt gott bryggkaffe

2. Pressobryggare – älskad av många

Går även under namnet franskpress och anses vara ett av de bästa sätten att brygga kaffe. Förvärm gärna kanna och filter med hett vatten. Häll av. Dosera lika många kaffemått som antal koppar. Koka upp nytt vatten till strax under kokpunkten. Häll vattnet över kaffet och rör runt med en sked. Låt stå 3–4 minuter. Tryck långsamt ner pressen i botten. Presso är den enda bryggmetoden som tål överdosering – om du samtidigt förkortar bryggtiden.
Arvid Nordquist Pressiado är speciellt framtaget till just pressokaffe.

3. Perkulator – snygg servering

I en perkulatorbryggare filtreras vattnet genom kaffet flera gånger. Prova en grövre malning om kaffet känns sumpigt, och pressa det lagom i filtret så att vattnet kan cirkulera fritt. Hårt vatten? Använd en mörkare rostning på kaffet och följ alltid anvisningen från tillverkaren.
Arvid Nordquist Svea, Mellan, Pressiado, Amigas, Reko och Eco passar till en perkulator.

4. Mokabryggare – fräsande bryggning

En mokabryggare ställer du på spisen, men först ska den preppas! Skruva isär kannan och häll i vatten upp till ventilen, inte över. Fyll filtret med kaffe och packa det lätt med en sked. Skruva ihop, ställ på spisen och låt vattnet koka upp. Ångan som bildas går upp genom filtret. Lyft av bryggaren när det börjar fräsa – då är den övre behållaren full och kaffet klart.
Prova Arvid Nordquist Franskrost och Festivita i din mokabryggare. Utgår du från hela bönor, mal dem fint för bästa resultat.

5. Kokkaffe – den gamla skolan

Innan elbryggningen gjorde sitt intåg var kokkaffe det vanliga sättet att göra kaffe på i Sverige, men gammal är ändå äldst och kokkaffekonsten lever kvar i allra högsta grad. Fyll pannan med kaffe enligt tillverkarens anvisningar för dosering. Häll på kallt vatten och koka upp med hjälp av valfri värmekälla (varför inte över öppen eld utomhus i skogen?). Ta från värmen. Låt stå några minuter, så att kaffet sjunker till botten. Fram med kåsan och njut!
Arvid Nordquist Kok är det rätta valet när det vankas kokkaffe.

6. Espressobryggare – kaffe med tryck

Espresso är ett sätt att brygga kaffe, men också namnet på resultatet – en liten stark kopp kaffe på 30 milliliter. En espresso ska bryggas med ett tryck på nio bar. Bryggtiden bör ligga mellan 20–30 sekunder och optimal vattentemperatur är 88–92 grader. Beviset för en lyckad espresso är ett gyllenbrunt skum på ytan som kallas crema.
Arvid Nordquist har fyra espressosorter att utforska; Espresso Nero, Giusto, Molto och det senaste tillskottet Buono. Använd 7–9 gram till en enkel espresso och 14–18 gram till en dubbel espresso.

Tips!
Testa kvaliteten på creman genom att hälla lite socker på den. För att klara ”sockertestet” ska creman bära sockret några sekunder innan det faller igenom. Du kan också dra en tesked genom den. Om skåran som uppstår automatiskt fylls igen har du en perfekt crema.

LÄS MER: Behind the scenes (så görs ett nytt espressokaffe från Arvid Nordquist)

7. Pour over – långsamt och elegant

Chemex är en manuell bryggningsteknik som utvecklades på 1940-talet av den amerikanska kemisten Peter Schlumbohm. Metoden, som kan göras med olika tekniker, har blivit alltmer populär under namnen pour over eller droppkaffe. Kaffet läggs i ett särskilt anpassat filter för att vattnet inte ska rinna för fort igenom det. Vattnet ska hålla cirka 96 grader hälls sakta över kaffe med cirkelrörelser. Börja med lite vatten och låt kaffet ”blomma” någon minut innan du återupptar hällningen. Avlägsna filtret och servera!
Arvid Nordquist Mellan, Gran Dia, Eco och Solid kan alla med fördel används till pour over-bryggning. Utgår du från hela bönor – mal dem fint.

Visste du att…
För Chemex har den säregna flaskan med sin ikoniska nacke förblivit originalet troget, men det finns även andra tillverkare av manuell bryggutrustning, exempelvis Hario och Kalita.

8. Don pedro – upp och ner igen

Vakuumbryggaren, känd som Don Pedro i Sverige, uppfanns i Berlin på 1830-talet. Den bygger på en liknande princip som mokabryggaren med två behållare som placeras ovanpå varandra, fast i glas. Häll kallt vatten i den undre glasbehållaren och dosera kaffet i filtret. Ställ på en värmekälla och låt vattnet koka upp. Ta från värmen när den undre behållaren har tömts. I takt med att trycket avtar rinner kaffet sakta tillbaka från den övre behållaren, ner genom filtret, till den undre igen. Denna fungerar nu som din serveringskanna.
Arvid Nordquist Svea, Reko, Mellan, Franskrost, Festivita och Eco har en malning som även passar till bryggning i en Don Pedro.

9. Cold brew – den söta metoden

Cold brew bryggs med kallt vatten. Metoden kommer från USA. Använd en pressobryggare för att brygga mindre mängder cold brew. Dosera grovmalet kaffe i kannan. Fyll på med kallt vatten. Rör om och sätt på filtret. Ställ i kylen 12–24 timmar. Pressa ned filtret. Drick kaffet som det är, med is, blanda det med mjölk, växtbaserad dryck eller använd som drinkingrediens.
Till cold brew passar ett ljusrostat kaffe som Arvid Nordquist Blond, där bönans naturliga smaker framhävs lite extra. 

Att tänka på
Kaffets malningsgrad, bryggtid och eventuell utspädning med vatten varierar för cold brew. Du är din egen bryggmästare och bestämmer hur du vill att ditt kallbryggda kaffe ska smaka.

RECEPT: Brygg ett cold brew-koncentrat och ha som ingrediens i kaffe tonic

Ekologiskt te och mer kaffeläsning