Lär dig mer om att använda kaffe i och till mat

Att du kan använda kaffe i bakverk, desserter och godis kommer säkert inte som en nyhet. Men har du testat att dricka espresso till chark eller gjort en kaffevinägrett till salladen? Baristan Linnea Vannesjö ger sitt perspektiv på hur du kan jobba med kaffe i och till mat.

Ett av baristan Linnea Vannesjös starkaste smakminnen är när hon fick testa kombinationen espresso och chark.

LÄS MER: Brygg riktigt gott kaffe – baristamästaren guidar

- Det var en fruktig, syrlig espresso från Honduras och en salt, fet lardo. Kombinationen var helt otippad, men det var fantastiskt gott, berättar hon.

Linnea Vannesjö
Linnea Vannesjö utsågs till Sveriges bästa barista 2015 när hon vann tävlingen Barista Cup. Sedan dess har hon vidareutbildat sig till sommelier, vilket har gett henne mer insikt kring kaffe i och till mat.

Att möta aromerna och beskan i kaffet med något fett är ett klassiskt grepp för att förhöja den totala smakupplevelsen, menar Linnea. Du kan till exempel infusera en neutral olja med kaffe, där fettet i oljan hjälper till att locka fram fler smakämnen från kaffet.

- På krogen där jag jobbar har vi serverat tarte fine med kycklinggrädde, saltad citron, tomat och pistageolja som ett snacks, men till nötallergiker använde vi i stället en kaffeolja. Den skulle du likväl kunna använda på grillade grönsaker, tipsar Linnea.

RECEPT: Kaffegranola – det nya salta att toppa maten med

Kaffeoljan går att utveckla till en kaffevinägrett genom att addera en syrlig komponent som vinäger eller citron. Och givetvis en gnutta salt, som bidrar till att dämpa beskan. Linnea tänker att det också skulle vara spännande att testa kaffe i en buljong eller gräddsås.

Japansk cheesecake med brynt kaffesmör
För SMAKAs räkning har Linnea Vannesjö tagit fram ett recept på japansk cheesecake med brynt kaffesmör. Kaffet i det brynta smöret fungerar som en smakförstärkare som ger kakan mer djup, förhöjer och balanserar övriga smaker samt bidrar med en liten bitterhet.

Kaffe tonic en lyckad kombo

Under åren som tävlande barista har Linnea Vannesjö experimenterat en hel del med kaffe i olika drycker. Att göra en signaturdrink brukade vara ett återkommande tävlingsmoment.

- Det var alltid den svåraste delen, att lyckas få fram kaffets smaker samtidigt som du blandar det med andra ingredienser. Med sin tydliga beska och bitterhet har kaffe många fiender. Stark mat till kaffe är till exempel ingen höjdare, säger hon.

SE OCKSÅ: En uppfriskande blond kaffe tonic gjord på cold brew

Det hon lärde sig var att reflektera smakerna i kaffet i valet av övriga ingredienser. Vid en tävling gjorde hon en espresso tonic med ett syrligt kaffe på arabicabönan av typen bourbon.

- Jag hade sodavatten som bas, sedan kinin (det som ger tonic dess beska smak, reds anm.) och lingon för att det fanns som smakton i kaffet, men också för syrans skull. Sedan hade jag i en skvätt granskottssirap innan jag blandade allt med min utvalda espresso. Resultatet blev väldigt läskande, minns Linnea.

Fler sätt att använda kaffe i maten

1. Gravlaxsås med espresso

Ett par matskedar espresso ger gravlaxsås en tyngre, mustigare ton samtidigt som kaffets beska gifter sig fint med fettet i den gravade laxen. På samma sätt kan du jobba med espresso eller ett mörkrostat bryggkaffe till gravad, inlagd sill eller strömming i senapssås.

Här är ett recept på hemgjord senap där kaffet redan ingår

2. I en marinad eller kryddig rub

Visste du att enzymerna som finns i kaffe hjälper till att möra kött? De fina rostade och beska tonerna som finns i kaffe är dessutom trevligt att få fram också i köttet. Därför är det ingen dum idé att ha malet kaffe eller en skvätt bryggkaffe i marinaden.

Här är ett recept på grillat lamm marinerat i bland annat kaffe

Du kan också använda malet kaffe i en rub, alltså torr kryddblandning, som du gnider in fläsk- eller nötkött med innan tillagning. Malen spiskummin, paprikapulver, torkad oregano, ett gott havssalt (exempelvis från Maldon) och en nypa farinsocker passar bra till kaffet.

3. Tillbaka till kaffe och chark

I England och USA är det inte ovanligt att smaksätta bacon med kaffe och ofta också någon söt ingrediens som lönnsirap eller rårörsocker. Googla på ”coffee bacon recipe” så får du se!

Mer att inspireras av inom mat och dryck