Behind the scenes (så görs ett nytt espressokaffe)

Det är inte varje dag som ett nytt espressokaffe lanseras i dagligvaruhandeln. Särskilt inte en fyllig och intensiv blandning gjord på 100 procent arabicabönor som också är 100 procent hållbart certifierade. Men nu har det hänt! Följ med bakom kulisserna hos Arvid Nordquist där inte något på vägen från böna till kopp lämnas åt slumpen.

Visste du att Arvid Nordquist uteslutande köper in 100 procent arabicabönor, att allt kaffe är 100 procent hållbart certifierat och också 100 procent klimatkompenserat? Givetvis gäller det även espressosortimentet, vilket gör det unikt i sin kategori på den svenska marknaden.

LÄS MER: Espresso på svenska och så får du en perfekt crema

Espressokaffe har funnits i Arvid Nordquists sortiment sedan 2004 och fram tills februari 2021 hade Arvid Nordquist tre sorters espressokaffe tillgängligt i vanliga mataffärer; Nero, Giusto och Molto. I takt med en ökad efterfrågan på espresso och hela kaffebönor å ena sidan och större förpackningar å den andra lanserades då Buono, en espresso med ett italienskt namn som betyder ungefär god, bra, duktig, snäll och/eller godhjärtad.

– Buono är ett kraftfullt och välbalanserat espressokaffe med smak av mörk choklad och marsipan. Det är särskilt framtaget utifrån att du ska kunna dricka det flera gånger om dagen, varje dag, med eller utan mjölk – utan att tröttna, säger Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe hos Arvid Nordquist.

Kryddig kaffedrink med calvados
Testa det nya espressokaffet Buono i en kryddig kaffedrink med fruktig calvados smaksatt med stjärnanis, kanel och hela kaffebönor. Täck med ett lager fluffigt lättvispad grädde! Foto: Eva Hildén

Konsten att blanda rätt

Buono består av utvalda arabicabönor från Sydamerika, Centralamerika och Östafrika – ursprung som tillsammans med rostningen påverkar det färdiga kaffets smak. Proportionen mellan de olika bönorna är ingen slump, att skapa en schyst blend är ett gediget hantverk.

– Alla ursprung har sin egen karaktär och det kan skilja mycket både inom och mellan olika världsdelar och områden där kaffeodling sker, förklarar Wilhelm Nordquist.

Hyfsat förenklat utgör de sydamerikanska arabicabönorna basen, där de bidrar med kropp och nötighet. Kaffet från Centralamerika adderar den rätta syran för att balansera smakerna medan kaffebönorna Östafrika ger mer komplexitet och gör jobbet som smaksättare.

Marcus Burma

Marcus Burman testbrygger espresso i Arvid Nordquists utbildningslokal. Foto: Petrus Iggström

Omsorg i varje detalj

Att ta fram en ny kaffesort som Buono är ett tätt samarbete mellan flera avdelningar på Arvid Nordquist, där alla bidrar med sin spetskompetens i olika delar av processen. Ett absolut krav är att kunna säkra tillgången av 100 procent hållbart certifierade kaffebönor från rätt ursprung, ett krav som långtifrån allt kaffe som odlas uppfyller.

Wilhelm Nordquist
För Arvid Nordquist räknas varje böna och det ligger ett enormt arbete bakom att hitta rätt smak och karaktär till respektive kaffesort, menar inköpsdirektör Wilhelm Nordquist. Foto: Petrus Iggström

– Vi märker att svenska kaffedrickare blir alltmer medvetna. Alla vill så klart att kaffet ska smaka gott, men det får gärna gå hand i hand med hög kvalitet och hållbarhet, vilket vi inte viker en tum från, säger Marcus Burman, Quality Manager på Arvid Nordquist.

Efter noggrann utvärdering, otaliga provsmakningar och en rad andra tester fattas beslut om att lansera eller inte lansera den nya produkten. Buono lyckades få grönt ljus hela vägen, så kaffet som ingår köps då in och skeppas hem till det fossilfria rosteriet i Solna, där det rostas fossilfritt, paketeras och körs ut till butiker där du slutligen hittar produkten på hyllan.

Avslutningsvis och kanske den viktigaste delen, menar Wilhelm och Marcus, är att den som köper hem kaffet har de förutsättningar som krävs för att brygga en riktigt god espresso.

– Om du är sugen på att testa Buono, tänk på att återförsluta förpackningen efter att du har öppnat det. Förvara det mörkt och svalt, då presterar det som bäst. Annars är det bara att avnjuta på det sätt och i den situation du själv föredrar, tipsar Wilhelm och Marcus.

Håll utkik efter den gröna grodan

Sedan 2018 är certifieringssystemet UTZ en del av Rainforest Alliance. Arvid Nordquist Espresso Buono blir den första produkten i sortimentet som märks med det nya Rainforest Alliance-sigillet med en groda som symbol*.

Rainforest Alliance arbetar med att förbättra jordbruksmetoder, bekämpa klimatkrisen, bevara våra skogar, skydda jordbrukarnas och arbetarnas mänskliga rättigheter och förbättra deras försörjning. Så genom att köpa Rainforest Alliance-certifierat kaffe är du med och bidrar till en hållbar framtid för både människa och miljö. Och grodan.

Nyfiken på att veta mer? Besök gärna Rainforest Alliances hemsida.

*) Än så länge ser du både UTZ- och Rainforest Alliance-certifieringen på övrigt kaffe från Arvid Nordquist, men successivt kommer endast Rainforest Alliance-sigillet att användas.

Wilhelm Nordquist tipsar:

Upptäck våra fyra sorters espressokaffe

Espresso Buono

Läs mer

Espresso Nero

Läs mer

Espresso Giusto

Läs mer

Espresso Molto

Läs mer

Till dig som inte kan få nog av espresso (och arabica)