Så brygger du pour over-kaffe

Lika mindful som mästerlig. Så kan man beskriva den manuella bryggmetoden pour over, eller droppkaffe som det också kallas (från engelskans ”drip coffee”). Vissa kallar det till och med för kaffets ”vin” då metoden tilltalar många finsmakare. Vi guidar steg för steg!

Pour over är ett nygammalt sätt att brygga kaffe som blivit trendigt på senare år, men med tillägg av en rad specialprylar – för den som verkligen vill ta sin kaffepassion till nästa nivå.

Här visar vi hur du gör i en Chemex, men principen är ungefär densamma för andra slags manuella kaffebryggare där långsamt och elegant är gemensamma ledord för att skapa en alldeles speciell kaffestund med koppen du brygger för hand.

Perfekt pour over-kaffe i en Chemex

I detta exempel använder vi:
- Chemex för 6 koppar
- Pappersfilter avsett för Chemex
- Kaffekvarn
- Kaffevåg med timer
- Pour over-kanna (långpipig)
- 50 g hela bönor (Arvid Nordquist Gran Dia)
- 750 g vatten (temperatur 92–96 grader)

1. Ta fram allt du behöver. Använd gärna hela bönor, där malningsgraden ska vara lite grövre än bryggmalet, och en långpipig kanna till vattnet. Om du inte har tillgång till en kaffevåg med tarefunktion och inbyggd tidtagare går det bra med en digital köksvåg för att väga både kaffe och vatten. Ta tid med mobilen eller en vanlig klocka i så fall.

2. Vik och skölj filtret med varmt vatten. Dels för att få bort papperssmak, dels för att värma filterhållare och kanna. Häll ut allt sköljvattnet. Väg och mal hela bönor (ratio 1:15 kaffe/vatten, vilket motsvarar 50 gram malet kaffe till en Chemex för sex koppar). Dosera malet kaffe i filtret. Jämna till ytan genom att skaka lätt eller stryka med en sked.

3. Koka upp friskt och kallt vatten. Ställ Chemex-kannan på vågen och nollställ. Kontrollera att vattnets temperatur är 92–96 grader. Häll på cirka 150 gram vatten i en tunn, jämn stråle i en långsam cirkelrörelse inifrån och ut. Låt kaffet ”blomma” 30–45 sekunder för att frigöra alla smaker och aromer på bästa sätt.

4. Häll långsamt på mer vatten i en jämn hastighet och fortsatt i en cirkelrörelse så att det sprids över hela kaffets yta, men inte upp längs kanterna på filtret. Pausa några gånger mellan hällningarna. Avsluta när vågen står på 750 gram och då ska bryggningen ha tagit totalt 4,5–5 minuter (inklusive blomningen av kaffet).

5. Låt allt vatten rinna igenom kaffet. Ta bort filtret. Servera genast och njut!

Tips!
Till pour over passar mellanmörka Arvid Nordquist Gran Dia gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor. Det är ett fylligt kaffe med runda toner och en generöst fruktig eftersmak – 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat. Andra hela bönor vi rekommenderar är Arvid Nordquist Solid och Arvid Nordquist Franskrost.

Utforska fem andra bryggmetoder