Roliga fakta om champagne som du kanske inte visste

Enklaste sättet att lära sig något nytt är att ha skoj längs vägen. Det kan vi lova att vi har haft när vi gjorde den här listan som avslöjar hur många liter världens största flaska för champagne rymmer, när champagnens dag egentligen infaller och vad den amerikanska skådespelaren Tom Hanks har med den ursprungsskyddade franska drycken att göra.

Under december månad fullkomligt flyger champagnen av hyllorna på Systembolaget då nästan hälften av årets försäljning sker. Men vad vet du om Frankrikes stora exportsuccé?

Vi har samlat kul kuriosa om champagne att briljera med på festen eller varför inte använda som underlag till ett quiz! Ett, kryss, två – hur många rätt kommer dina gäster få?

10 fun facts om champagne

1. Nästan all champagne är vit – trots främst blå druvor

Över två tredjedelar av druvorna som används till att göra champagne är blåa. För att det ändå ska bli ett vitt vin pressas druvorna försiktigt, så att inte skalen ska färga musten.

2. Det första glaset champagne påverkar dig allra mest

Detta beror på att det första glaset innehåller flest bubblor och kolsyreflödet från dessa gör att kroppen tar upp alkohol lättare även om vinets alkoholhalt är konstant.

3. Champagne buteljeras i nio olika flaskstorlekar

I Systembolagets fasta sortiment finns champagne på kvartsflaska (piccolo), halvflaska (medio), standardflaska (750 ml) och magnumflaska (1 500 ml). Men i Champagne används ytterligare tio storlekar – alla med bibliska namn där världens största champagneflaska, melchizedek, rymmer 30 liter eller 40 vanliga flaskor i en, vilket motsvarar cirka 240 glas!

Tips!
Bjud gästerna på en jeroboam Bollinger Special Cuvée Brut (nr 73203, 4 999 kr, BS), alltså en ”dubbelmagnum” champagne som rymmer tre liter.

4. Passa så du inte får en champagnekork i ögat

Tro det eller ej, men den vanligaste orsaken till ögonskador i Frankrike är champagnekorken som, utan grimma med tajt lindad metalltråd (alltid sex halva varv), plötsligt kan skjuta i väg med en hastighet av 64 km/timmen. Så när grimman väl är av och den explosiva kraften från i genomsnitt 49 miljoner bubblor släpps lös – rikta bort flaskan från allt och alla!

Bonusfakta: Det längs uppmätta avstånd som en champagnekork har flugit är 54,18 meter, enligt Guinness rekordbok. Rekordet satte av Emeritus Heinrick Medicus i juni 1988.

5. Allt har en temadag – champagne har tre (minst!)

Tredje fredagen i oktober firas internationella champagnedagen. Fransmännen själva firar den officiella champagnens dag fjärde fredagen i oktober och i USA står National Champagne Day inskrivet i kalendern den 31 december. Men varför välja? Fira alla tre!

6. Brutalt torr champagne (men inte den torraste)

Champagne var från början söt, så när efterfrågan på torr champagne växte fick den först benämningen brut, som i grov/brutal för att skillnaden blev väldigt stor. Brut betyder alltså inte ordagrant torr på franska, men indikerar det, där extra brut och ultra brut är torrast.

Bonusfakta: Står det brut på champagnen får den innehålla max 12 gram socker/liter medan en champagne som är ultra brut får innehålla max 3 gram socker/liter. Ayala Brut Nature (nr 81438, 559 kr, BS) är en ultra brut där ”brut nature” betyder i princip ”inget tillsatt socker”.

7. Får det lov att vara en Diet Cokeagne före maten?

Bellini, French 75, Kir Royal och Mimosa är några klassiska champagnecocktails, men det var inte någon av dem Tom Hanks hade i åtanke när han fick för sig att hälla en shot champagne i sin ”Diet Coke”. I det här klippet berättar han hur den uppstod – resten är viral historia!

8. Snabbaste sättet att kyla en flaska champagne

Glömt lägga champagnen på kylning? Ta fram en ishink, om du har, eller en bunke/skål. Fyll den med massa is, kallt vatten och cirka 2 msk salt per liter vatten. Rör om, lägg ner flaskan och vänta på att kemin ska göra sitt. Exakt hur det funkar kan du läsa mer om här!

9. Tacka Napoleon för partytricket att sabrera champagne

Tekniken att öppna en champagneflaska med en sabel sägs ha uppfunnits av Napoleon I:s trupper som ett spektakulärt sätt att fira sina segrar. Här guidar sommelieren till hur du gör!

10. Det finns visst rysk champagne – i Ryssland

I juli 2021 signerade Rysslands president Vladimir Putin en ny lag som säger att endast rysk champagne får kallas för ”champagne” i Ryssland och att champagne från Champagne ska benämnas ”mousserande vin” när det säljs i landet. Not so fun fact, men värt att känna till!

Dyk vidare in i champagnens värld