Temadagar inom dryck i maj 2023

Sköna maj bjuder inte bara på vårig grönska utan också internationella temadagar för de gröna världsdruvorna sauvignon blanc och chardonnay. Mellan datumen för dessa hinner vi med att fira druvfamiljen muscat/muskat, en ungersk och en portugisk druva, nationella pinot grigio-dagen och internationella tedagen. Ja, och alla Fairtrade-märkta drycker!

Den som någon gång yttrat den för sommelierer klassiska gästfrasen ”jag gillar inte chardonnay, men jag dricker gärna Chablis” ska nu får höra – vinerna från Chablis är alla tillverkade av just chardonnay. Så fira internationella chardonnay-dagen med ett glas Chablis och betänk hur olika druvan kan te sig i olika viner.

SE OCKSÅ: Temadagar för olika druvor och drycker i juni 2023

Men varför vänta till slutet av maj, när du redan första majveckan kan njuta av en annan omåttligt populär och global grön druva? Vi pratar så klart om sauvignon blanc, som kanske just du föredrar i en vit Sancerre, testa den gärna från olika ursprung och känn skillnaden.

Dryck med temadagar i maj 2023

5 maj – International Sauvignon Blanc Day

Vad händer alltid första fredagen i maj? Internationella sauvignon blanc-dagen så klart! En druva med många ansikten – perfekt för dig som vill arrangera en vinprovning hemma och utforska dess olika uttryck. Temadagen lanserades av Wines of New Zealand där sauvignon blanc anses vara drottningen bland gröna druvor på den södra delen av ön.

Vinprovning – tema sauvignon blanc
Frankrike: Chateau de Thauvenay Sancerre 2016, nr 71797, 231 kr (BS)
Spanien: Aquarella Sauvignon Blanc, nr 2159, 81 kr
Sydafrika: KWV Cathedral Cellar Sauvignon Blanc, nr 2321, 141 kr
Sydafrika: KWV Sauvignon Blanc (box), nr 5626, 240 kr
Chile: Corralillo Sauvignon Blanc, nr 2157, 131 kr (BS)
Nya Zeeland: ARA Single Estate Sauvignon Blanc, nr 75559, 191 kr (BS)

World Moscato Day

9 maj – World Moscato Day

Familjen muscat/muskat rymmer en mängd olika druvsorter, vilka blir till alltifrån supersöta dessertviner och något mindre söta, lätt pärlande/mousserande viner till torra viner och starkvin. En av de mest populära stilarna är Moscato d’Asti från Piemonte i Italien med rik aromatik, lätta bubblor och generös sötma i balans med syran. Suveränt till jordgubbar!

Tips till muskatdagen
Saracco Moscato d’Asti, nr 7784, 100 kr (BS)
KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie (box), nr 6344, 203 kr

13 maj – World Fair Trade Day

Andra lördagen i maj varje år uppmärksammas det globala arbetet med att främja en ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Gör det i dryckesväg med Fairtrade-certifierade och hållbart val-märkta Café Culture (nr 2369, 101 kr), gjort på Sydafrikas nationaldruva pinotage, eller med ett Fairtrade-märkt kaffe!

16 maj – International Ezerjó Day

Denna druva är i sin ungerska linda internationellt sett, men man vet aldrig, plötsligt kan det smälla till och bli den druva alla first movers i vinvärlden pratar om. Datumet har valts med motiveringen att maj är årets vackraste månad att njuta av ett glas ezerjó med frisk och livlig syra, men också för att den tongivande vinprofilen Robert Mondavi gick ur tiden då. Han verkade förvisso i Kalifornien, men är en stor inspiratör för druvans ursprung Mór. Och så föddes dottern till temadagens grundare just den 16 maj – kanske det främsta skälet.

17 maj – National Pinot Grigio Day

Pinot grigio, pinot gris, grauburgunder eller ruländer är vad du ska spana efter på vinflaskan du väljer att dricka denna temadag. Druvan odlas på flera håll i världen, men om ditt hjärta klappar lite extra för pinot gris från Alsace är tipset att beställa hem Kuehn Pinot Gris (nr 74468, 167 kr, BS) som doftar lätt rökigt med inslag av melon, päron och mango. Smaken bjuder på aprikos och torkad frukt – grymt till majsfritters med coleslaw och tortillabröd!

Svalodlad pinot grigio från Australien har annars blivit lite av en snackis där vi varmt kan rekommendera att du beställer hem minst en flaska av det coola och krispiga ”rena rama kultvinet från landet Down Under” Take it to the Grave Pinot Grigio (nr 59409, 231 kr, BS).

20 maj – International Baga Day

Tredje lördagen i maj infaller temadagen för en av Portugals just nu hetaste blå druvor. Namnet baga betyder bär på portugisiska och druvan har flera synonymer. Druvans ursprung är Dão i landets mellannorra del, men kopplas mer till det kustnära granndistriktet Bairrada, där den utgör majoriteten av vinodlingarna. Baga görs i många olika stilar, även starkvin.

21 maj – International Tea Day

FN instiftade internationella tedagen pandemiåret 2020 för att främja hållbar produktion, konsumtion och handel kopplat till teindustrins roll i att minska fattigdom, bekämpa hunger och skydda naturresurser. Det stöttar vi mer än gärna med en alkoholfri tedrink – eller två.

LÄS MER: Skillnaden mellan grönt, svart och rött (ekologiskt) te

25 maj – International Chardonnay Day

Trots ”rörelsen” Anything But Chardonnay (ABC) har chardonnay lyckats förbli en världens mest populära druvor. Den odlas i princip överallt och även om chardonnay är inblandad i fatlagring mer än någon annan grön druva passar den lika bra till att uttrycka terroir och vinmakningsmetod. För chardonnay är så mycket mer än de sönderekade, översmöriga viner som ABC-anhängarna värjer sig emot. Vi säger bara Chablis, Blanc de Blancs-champagne och det alkoholfria burkbubblet Oddbird Organic Blanc de Blancs (nr 19041, 28 kr + pant)!

Fler chardonnay-viner
Sydafrika: KWV Chardonnay, nr 7055, 94 kr/254 kr (box)
Frankrike: Le Versant Chardonnay, nr 70520, 131 kr (BS)
USA: Parducci Chardonnay, nr 75884, 211 kr (BS)
Australien: Elephant in the Room Chardonnay, nr 59410, 201 kr (BS)

Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se!

I säsong – i glaset och på tallriken