Temadagar inom dryck i november 2024

Det finns alltid något fira och gör det inte det kan du ta dig en titt i vår dryckeskalender månad för månad. Så här under den allra mörkaste tiden på året kanske det kan passa att hylla vin på blå druvor som xinomavro, merlot, tempranillo och zinfandel. Eller häng på låset när årets första gamay-skörd landar på butikshyllan i form av Beaujolais Nouveau.

November månad är de mustiga höstgrytorna, soffmyset, den varma filten och de tända ljusens tid. Det är också då vin gjort på några av världens vanligaste blå druvsorter har sina internationella temadagar.

LÄS OCKSÅ: Rött vin till höstens mustiga grytor – tänk så här

Sist ut att uppmärksammas är den franskättade druvan carmenère, men först riktar vi strålkastaren mot en grekisk blå druva, okänd för de allra flesta förutom just i Grekland.

Dryck med temadagar i november 2024

1 november – International Xinomavro Day

Norra Greklands huvudsakliga blå druva xinomavro [ksee-NOH-mah-vroh] jämförs ibland med storheter som pinot noir och nebbiolo, men den är faktiskt ett mindre underverk i sig. Xinomavro blir till rött, vitt, rosé och mousserande vin – det är bara att gå på upptäcktsfärd!

International Sherry Week

4–10 november – International Sherry Week

Visste du att all sherrytillverkning sker längst ner i södra Spanien med Jerez de la Frontera som vinregionens största stad och namngivare? Men internationella sherryveckan stannar inte i flamencons hemtrakter utan pågår i global skala för att inte minst visa upp sherry som det matvänliga starkvin det är, framför allt de torra stilarna.

7 november – International Merlot Day

Om en druva skulle vinna pris för bästa biroll borde det tillfalla merlot, för alla gånger den stöttar upp andra druvor i olika blends. Eftersom merlotdagen infaller på en tisdag i år firar vi gärna med Domaine de la Prade (nr 19000, 89 kr) – ett ekologiskt, veganvänligt och alkoholbefriat rött vin gjort på silkeslen merlot och välbalanserad shiraz från södra Frankrike.

Tapas till cava och andra spanska viner

14 november – International Tempranillo Day

Skriv upp tapastorsdag på menyn och matcha med Spaniens kungadruva. Temadagen lanserades av den icke-vinstdrivande organisationen Tempranillo Advocates, Producers and Amigos Society (förkortas TAPAS, så fyndigt, visst?) för att marknadsföra tempranillo och andra lokala druvsorter från Iberiska halvön, och också viner gjorda på dem i Nordamerika.

Tempranillo utan ek
Hållbart val! Candidato Ecologico, nr 22335, 79 kr + pant (PET), nr 22335, 177 kr (box, BS)

17 november – National Zinfandel Day

Zinfandel-dagen är först och främst en nationell angelägenhet i USA, där den från början kroatiska druvan ger upphov till fylliga, smakrika och kryddigt mustiga viner med rik frukt och hög alkoholhalt. Men då dessa viner röner stor framgång bland svenska vinkonsumenter tycker vi gott att temadagen kan få ett omnämnande här. Så är du ett fan av zinfandel (eller italiensk primitivo för den delen), skriv upp tredje torsdagen i november!

Tips på zinfandel-viner att beställa
Parducci Zinfandel, nr 71634, 269 kr (BS)
Il Grande Vivati Primitivo, nr 2341, 149 kr (BS)

21 november – Beaujolais Nouveau Day

När fransmännen utropar ”Le Beaujolais Nouveau est arrive” blir vindrickare världen över som tokiga. I alla fall dem som vill dricka riktigt ung och fräsch Beaujolais från vindistriktet med samma namn i södra Bourgogne. Vinet är det första som görs av årets gamay-skörd, en tunnskalig blå druva känd för sin bäriga doft och jäsningsaromer som bubbelgum, banan och karamell. Stilen Beaujolais Novueau är en vattendelare, så häng på hypen, eller låt bli.

24 november – International Carmenère Day

Carmenère kommer ursprungligen från Bordeaux i Frankrike, men där utrotades den nästan helt av vinlusens framfart på 1800-talet. Tur i oturen att Chile hann importera sticklingar av vad man visserligen trodde var merlot, men som senare visade sig vara carmenère, och det är just upptäckten av den tidigare franska druvan som denna temadag vill uppmärksamma. Rapel och Maipo har kommit att bli denna chilenska nationaldruvas mest kända ursprung, även om den ännu odlas i blygsam skala i Bordeaux, främst i egenskap av blanddruva.

Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i december 2024!

Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

Fler druvor, vinstilar och drycker att hylla