Temadagar inom dryck i december 2024

Frankofila cabernet franc, champagnedruvan pinot meunier och den spanska vinbålen sangria har alla varsin temadag under årets sista månad, liksom ett par inhemska druvor från Cypern respektive Ungern. I övrigt ekar dryckeskalendern tom, men så stundar jul och nyår med många tillfällen att höja våra glas till en skål, med eller utan alkohol.

Om du har hängt med i alla temadagar inom dryck som vi listar för i år kanske du har upptäckt en ny druva, vinstil eller numera har koll på att även smoothie, kaffe och te har speciella dagar avsatta i kalendern och att det hela tiden poppar upp nya drycker att fira.

LÄS OCKSÅ: Fördelarna med ett Fairtrade-märkt (och ekologiskt) kaffe

December månad kryllar inte direkt av dryckesdagar, men de vi hittar där tar dig till Cypern, Frankrike, Ungern och Spanien. Därefter säger vi god jul och gott nytt år!

Dryck med temadagar i december 2024

1 december – International Maratheftiko Day

Cyperns blå trenddruva är inget du uttalar snabbt och felfritt tre gånger i följd. Två lika tungvrickande synonymer är mavrospourtiko och aloupostaphylo. Oavsett vad du kallar druvan har vi med rätt kraftfulla röda viner att göra, vilka kan bli fantastiska när tanninerna hålls i schack. Ett sätt att göra det är att runda av smaken med hjälp av andra druvsorter. Internationella maratheftiko-dagen instiftades så sent som 2021.

Cabernet Franc

4 december – International Cabernet Franc Day

Cabernet sauvignon och mamma sauvignon blanc stjäl ofta showen, men inte på pappa cabernet francs dag! De två sistnämnda druvorna är nämligen föräldrar till just cabernet sauvignon, och visst kan pappsen stå på egna ben, så länge han får växa och frodas i svalare klimat. Rena cabernet franc-viner kan vara mjuka och bäriga, även om de flesta rör sig mellan fruktiga och smakrika eller strama och nyanserade. Spännande ursprung (utöver Frankrike) är Östeuropa, Italien, Chile, Sydafrika, Nya Zeeland med flera länder!

10 december – International Aszú Day

Regionen Tokaji i nordöstra Ungern produceras ett av de äldsta vinerna i världen och frågar du grundaren av internationella aszú-dagen är Tokaji Aszú det bästa naturligt söta vinet av dem alla. I grunden är det ett vanligt vin som får jäsa två gånger, men där svampen botrytis cinerea (ädelröta) gör druvan furmint extremt söt, syrlig och smakrik. Ungerns sauternes!

16 december – International Pinot Meunier Day

Huvudpersonen för denna temadag är långt ifrån lika känd som Champagnes främsta druvor chardonnay och pinot noir, men den ingår i blenden till de allra flesta standardcuvéer där den bidrar med fin arom och markerad fruktighet. Vissa champagneproducenter gör sina Blanc de Noirs på enbart pinot meunier, till skillnad från exempelvis Champagne Bollinger, där pinot noir-driven champagne är husets signum. Vad man sedan föredrar är en smaksak.

Visste du att…
När det står Blanc de Noirs på vinflaskan handlar det om ett vitt vin gjort på en eller flera blå druvsorter. Vinet kan vara stilla eller mousserande, champagne eller annat bubbel.

Sangria Day

20 december – Sangria Day

Sangria till adventsminglet, någon? Ja, för varför begränsa dig till att dricka den spanska vinbålen bara på sommaren när en kanna klassisk sangria med smak av bland annat kanel och apelsin passar lika bra i juletid? Om du inte blir övertygad – förstärk de juliga tonerna med frysta lingon eller tranbär. Häll upp i cocktailglas för en mer sofistikerad servering och välj om du vill köra på rött, vitt, rosé eller mousserande vin. Eller gör en varm sangria!

Passande rött vin till sangria
Hållbart val! Candidato Ecologico, nr 22335, 177 kr (box)

Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

Mingla in jul- och nyårssäsongen