10 do’s and don’ts när du kombinerar mat och vin

Det är inget fel att dricka ett vin man gillar till en rätt man gillar utan att behöva gå all in sommelier. Är det gott var för sig är det gott nog. Men om man vill anstränga sig lite för att få till en lyckad kombination – vad kan man göra, och vad bör man helst inte göra?

Att kombinera mat och vin så att helhetsupplevelsen blir större än summan av delarna är något du blir bättre på ju mer du övar. Här är några do’s, som vi hoppas kommer få din nästa mat- och vinmatchning att lyfta, men även några don’ts som riskerar att dra ner den.

Matcha mat och vin – do’s and don’ts

1. Do – Bestäm vem som är stjärnan

Ska maten få bestämma vinet eller tvärtom? En fördel med att utgå från vinet är att det du väljer att servera till går att variera i all oändlighet och ofta anpassa om det ändå inte skulle bli en klockren kombination, exempelvis genom att addera salt och/eller någon form av syra.

SE ÄVEN: När vinet får bestämma valet av grillrecept

2. Do – Håll dig till samma viktklass

Matcha lätt mat med lättare viner, smakrik mat med smakrika viner och fyllig mat med fylligare vin. Varken maten eller vinet ska dominera kombinationen utan se på det lite som en jämställd relation där båda parter får sitt och man tar fram varandras bästa egenskaper.

3. Do – Tänk syrliga viner till syrlig mat

Mat med mycket syra från exempelvis citron kräver ett vin med minst lika hög syra för att det inte ska falla platt och bli obalanserat. Syra i/på maten rundar nämligen av upplevelsen av syra i vinet samtidigt som det känns fruktigare, sötare, mindre beskt och strävt.

Tips!
Smakar vinet för ”surt” till maten? Ha på lite citron eller en vinägrett på salladen.

4. Do – Parera fet mat med syra och tanniner

Fett är en smakbärare, men kan också lägga sig som ett täcke över maten. Lös det genom att välja ett vin med hög syra till fetare maträtter. Syran i vinet spjälkar fettet och får smakerna att träda fram medan fettet i maten mildrar syran i vinet och får det att upplevas fruktigare. Tanninrika viner är ett annat tips till fet mat, där tanninerna har en liknande effekt som syran (hallå välmarmorerad entrecôte till sträv Bordeaux!) och fettet i sin tur mjukgör tanninerna.

Visste du att…
Tanniner är de sammandragande föreningarna i druvans skal, kärnor och stjälkar som tillsammans med ekfatslagring ger strävhet i främst röda viner, vilken gör att din mun känns torr. Om du tycker att vinet är för strävt, testa att salta på maten, då salt dämpar allt!

5. Do – Kombinera het mat med sötare vin

Het och kryddstark mat får vinet att kännas mer strävt, syrligt, beskt och alkoholstarkt samtidigt som hettan gör att vinet upplevs mindre sött och friskt. Välj därför fruktiga viner med lägre alkoholhalt, låga tanniner och en viss restsötma, då sötma dämpar hetta.

LÄS MER: Dryck till asiatisk mat – tänk så här i val av vin

6. Do – Spegla liknande smaker och aromer

Är grundsmakerna i balans mellan mat och vin? Det är viktigast innan du tar nästa steg och försöker hitta aromer i vinet som du sedan speglar i matens smaker.

Exempel på aromspeglingar:
- Friskt vitt vin med mineraltoner till skaldjur och ostron
- Fatlagrat vitt eller rött vin med ”rostad” smak till grillat
- Champagne med mognadstoner av svamp till svamprätter
- Kryddigt rött vin med viss örtighet till örtkryddiga kötträtter

Tips!
Ett enkelt sätt att jobba med aromspegling är att använda vinet du tänker servera i själva matlagningen; i en gryta, sås, marinad eller varför inte en lyxig jordärtskockssoppa med vitt vin och halstrade pilgrimsmusslor?

7. Do – Jobba med kontraster för effekt

Sött vin till salta ostar, fatlagrat vitt vin till saffranskryddad mat eller sauvignon blanc till en bit lakrits är bara några olika sätt att skapa härliga kontraster mellan mat och vin.

8. Don’t – Skippa skumpan till jordgubbarna

Sött gillar sött. Så se till att vinet är lika sött eller sötare än rätten i fråga, särskilt när det gäller desserter. Annars kommer vinet smaka mindre sött, fruktigt och fylligt, men mer syrligt, strävt och beskt. Det är därför söta jordgubbar till torr champagne är en dålig idé. Välj i stället ett sött mousserande vin, förslagsvis Saracco Moscato d’Asti (nr 7784, 105 kr, BS) eller KWV Cuvée Rosé (nr 71610, 79 kr).

9. Don’t – Kombinera inte umami och beska

Femte grundsmaken umami får dig att utbrista ”åh, vad gott” om vissa maträtter, men i kombination med vin förstärks upplevelsen av beska och tanniner/strävhet. Beska i maten gör inte saken bättre. Lösningen? Välj ett fruktigt vitt vin eller rosévin med viss sötma!

LÄS MER: Vad umami är, hur det smakar och i vilken typ av mat du hittar det

10. Don’t – Fokusera inte bara på proteinet

Glöm den gamla devisen ”rött till kött och vitt till fisk”. För i många fall går det utmärkt att dricka rött till fisk och vitt till kött, så länge tillbehör, kryddor och tillagning matchar vinets intensitet och ”vikt”.

Slutligen – släpp prestigen och ha kul när du matchar mat och vin. Det handlar mindre om regler och mer om personlig smak. Och tänk på att tillfället, sällskapet, miljön och inte minst stämningen också påverkar resultatet. Våga prova och hitta dina egna favoritkombinationer!

Relaterad läsning i samma ämne