SMAKAs nyårsmeny 2023 – låt vinet sätta smak och färg

Vitt, rött och rosé är temat för årets sista måltid. Inte bara i maten och vinerna vi föreslår till, utan även som kulörer i dukningen – om du så vill. Inled kvällen med den krämigaste av jordärtskockssoppor följt av vinös högrev med rustika grönsaker och sist en barbierosa lemon posset med sötsalta nötter. Men först en kaffedrink – och glöm inte heller osten!

Ta med dina gäster på en expressiv smakresa från första sippen på fördrinken till sista skeden av efterrätten. Låt drycken vara en genomgående tongivare för att skapa riktigt härliga kombinationer och ge upphov till spännande samtal vid det festdukade bordet.

SE OCKSÅ: Fredagskockens okrångliga nyårsmeny med (nästan) all in champagne

Men ingen nyårsbjudning utan en välkomstskål och en bit ost att spränga in mellan varmrätt och efterrätt eller så ställer du fram osten inpå småtimmarna – för ett maxat gott nytt år!

SMAKAs nyårsmeny 2023

När du klickar dig vidare till någon av rätterna i menyn tipsar vi om hur du preppar dessa som en kock, scrolla annars ner för ett samlat körschema. För smart festmat är den du kan förbereda. Låt gärna dukningen gå i samma färger som mat och dryck för extra effekt.

Fördrink – Cold Brew Sour Mocktail

Förra nyåret tipsade vi om att välkomna nyårsgästerna med en gin och tonic med gurka och lime. I år hakar vi på trenden med koffeindrinkar och föreslår en alkoholfri sådan baserad på ett kallbryggt ljusrostat kaffe. Tillsammans med citron och en ingefärssockerlag blir det en frisk och fräsch start med ljuvlig kaffesmak där ett tätt äggviteskum höjer impfaktorn.

Till receptet

Tips!
Hellre te? Gör en Tea Sour Mocktail på kallbryggt grönt te med förstärkt smak av citron och fläder! Gå från mocktail till cocktail med en skvätt gin, valet är ditt.

Cold Brew Sour Mocktail

Förrätt – Lyxig jordärtskockssoppa med vitt vin och halstrade pilgrimsmusslor

Recept på jordärtskockssoppa söks det flitigt på inför nyår och frågar du oss är vitt vin en central ingrediens för en perfekt syrlig brytning mot den lena grädden och för att skapa en smakbrygga mellan soppan och samma vita vin du med fördel serverar till. Pilgrimsmusslor gör förrätten klassiskt elegant samtidigt som de positivt förstärker vinets mineraltoner.

Till receptet

Tips!
Häll upp den varma jordärtskockssoppan framför gästerna vid bordet.

Lyxig jordärtskockssoppa med vitt vin och halstrade pilgrimsmusslor
 
Dryckestips

Alba Rhino Alvarinho
nr 3128, 159 kr

Quinta das Arcas i portugisiska Vinho Verde må vara en ny vinproducent på den svenska marknaden, men företaget har en lång historia av att göra kvalitetsvin med hållbar profil. Detta vita vin på 100 procent alvarinho från skiffersluttningar på cirka 100 meters höjd är inget undantag. Låg temperatur bevarar frukt och syra på bästa sätt under jäsningen, varpå vinet har fått lagra sex månader på jästfällningen för ytterligare komplexitet. Häll en skvätt i jordärtskockssoppan och resten i gästernas glas. Servera vid 8–10 grader.

Varmrätt – Långkokt högrev i rött vin med svartrot, svartkål och gremolata

Oxfilé behöver inte vara synonymt med nyår om det är kött du tränger. Visst är det en exklusiv styckningsdetalj, men det blir högrev också när du skär den i portionsbitar och kokar mör i ett fruktigt och smakrikt rött vin. Reducera buljongen till en mustig rödvinssås, fräs på lite vintergrönt och krön varmrättsverket med italienarnas favoritströssel – gremolata.

Till receptet

Långkokt högrev i rött vin med svartrot, svartkål och gremolata

Dryckestips

Roodeberg
nr 7451, 99 kr/249 kr (box)

Smakrik mat vill ha ett smakrikt vin, och samma vin vinner du på att använda i maten. Här i form av ett rött vin gjort på cabernet sauvignon, merlot och shiraz från Western Cape i Sydafrika. Sötman från rödvinssås och svartrötter möter upp vinets fruktighet på ett utmärkt sätt och örtigheten i gremolatan återkommer i vinet. Sa vi att det passar som hand i handske till just högrev? Servera vid 16–18 grader.

Efterrätt – Lemon posset med rosa spumante och hallon

Pannacotta i år igen? Tillåt oss slå ett dessertslag för den brittiska motsvarigheten. Posset har medeltida anor, men fick ett trendigt uppsving i sociala medier med en uppsjö urgröpta citroner fyllda med lemon posset. Vi vidareutvecklar den lena gräddblandningen med ett alkoholbefriat mousserande rosévin och hallon, vilket gör den snyggt rosa – och supergod.

Till receptet

Lemon posset med rosa spumante och hallon

Dryckestips

Oddbird Spumante Rosé
nr 11943, 88 kr

När hade du senast ett mousserande rosévin i en efterrätt? Nu får du chansen med denna alkoholfria spumante gjord på proseccodruvan glera och pinot noir från italienska Treviso i Veneto. Vinet har lagrats på ståltank i upp till 12 månader innan det befrias från alkohol och buteljeras med pärlande bubblor. Smaken är fruktig med inslag av päron, grönt äpple, fläder, hallon, grapefrukt och jordgubbar. Suveränt till årets sista dessert! Servera vid 8–10 grader.

 

Ostservering – före eller efter efterrätten

Brietårta med ”swicy” honey, kan det vara något att komplettera nyårsmenyn med? Se bara till att temperera osten och ös sedan på med frukt, bär och nötter. Ringla över honungen vid servering. Vad vi menar med swicy? Sweet and spicy, så gott!
 
Till receptet

Hemgjord hot honey

I stället för en slät kopp på maten

Kaffe vill man väl alltid ha som javaälskare efter en lång middagssittning. Men det är trots allt årets sista kväll, så innan du snurrar loss grimman från bubbelflaskan, fram med shakern och skaka till varsin Espresso Martini. Garnera med tre hela kaffebönor – en för hälsa, en för lycka och en för kärlek. Är det inte vad vi alla önskar att ett nytt år ska ge oss än mer av?

Så preppar du nyårsmenyn

Dagen/dagarna före
- Koka och mixa jordärtskockssoppan
- Hacka hasselnötterna till soppan
- Koka högreven (förvara i kylen)
- Gör gremolatan (förvara i kylen)
- Gör posseten och fördela i glas/skålar
- Karamellisera och grovhacka cashewnötterna

Innan gästerna kommer
- Fritera örter till soppan (om önskat)
- Sila köttbuljongen och gör klart såsen
- Lägg köttet i en ugnssäker form
- Skala och koka svartrötterna
- Skölj kålen och skär bort stammen
- Toppa efterrätten med hallon

Strax före servering
- Pensla köttet med lite av rödvinssåsen
- Värm köttet ca 1 timme i ugnen på 120 grader
- Koka upp rödvinssåsen och varmhåll
- Fräs svartrot och svartkål till varmrätten
- Strö cashewnötterna över efterrätten

Vässa dina kunskaper inför nyårsfesten