Den naturliga japanska smakhjälten – varje dag

Vad är japansk soja egentligen? Och vad är skillnaden mellan japansk och kinesisk soja? Lär dig mer om mästaren på smakmagi som får din matlagning att lyfta – varje dag. Som ett bevis på det har vi satt ihop en veckomeny där vi inleder med en klassisk köttfärssås, fredagslandar i bao buns och avslutar med sojakaramelliserade äpplen till helgfrukosten.

Japansk soja lyfter fram och förstärker smakerna i det du lagar på ett alldeles unikt sätt, oavsett om du ska laga asiatiskt, svenskt eller italienskt. Maten blir helt enkelt så mycket godare och den främsta förklaringen till det stavas umami – den femte grundsmaken som översatt från japanska betyder ungefär ”god smak” eller ”delikat”.

Originalet från Japan

Kikkomans japanska sojasås har tillverkats enligt samma recept i över 400 år. Sojabönor, vete, vatten och salt är allt som krävs. Bryggningen sker naturligt, helt utan tillsatser. Efter sex månaders lagring på fat har sojasåsen utvecklats till en komplex smaksättare som utöver en angenäm sälta och höga halter av umami innehåller närmare 300 aromämnen. Om du är nyfiken på den exakta tillverkningsprocessen är du välkommen att läsa mer om den här.

LÄS OCKSÅ: Vad är, hur smakar och var finns umami – Christin Kashou guidar

Just den långa tillagningsprocessen är den huvudsakliga skillnaden mellan japansk soja och kinesisk soja. Japansk soja är också mer lättflytande och ljus i färgen till skillnad från kinesisk soja som är mer viskös, har en mörkare färg och i regel högre salthalt.

Japansk soja är en riktig allroundspelare i köket och en stor Kikkoman-flaska går snabbt åt när man väl har insett hur pass mångfacetterad den är. Den klassiska timg loading="lazy"lasformade bordsflaskan är annars en historia i sig, men nu vidare till veckomenyn!

Japansk soja på menyn – från vardag till helg

Smaka av, marinera, pensla, ringla över eller karamellisera? Upptäck olika sätt att använda japansk soja i maten och du kommer aldrig vilja vara utan en flaska! Följ veckomenyn från måndag–söndag eller blanda fritt, valet är ditt.

MÅNDAG
Köttfärssås och spaghetti
Ettan på vardagstoppen är varierbar i det närmast oändliga, men oavsett vilken variant på köttfärssås du föredrar – se vad som händer när du tillsätter en skvätt japansk soja! Vi lovar att smakerna får en skjuts, inte minst när du använder en växtbaserad färs, eller 50/50-färs.

Till receptet

TISDAG
Laxbowl med ris (Salmon Rice Bowl)
Fryst lax i länk, alltså styckfrysta portionsbitar, är en populär råvara till både vardag och fest. Ett av de bästa sätten att tillaga den frysta laxen är att teriyakimarinera den, därpå steka eller ugnsbaka för att sedan servera i en skål/på tallrik med ris och en krispig, fräsch sallad.

Till receptet

ONSDAG
Salt kolasås med japansk soja
Visste du att små doser av japansk soja förhöjer, fördjupar och balanserar smakerna i många bakverk och desserter? Låt oss exemplifiera med salt kolasås, där du bara måste du prova att byta flingsaltet mot japansk sojasås för ett ännu rikare smakdjup. Perfekt lillördagstreat!

Till receptet

TORSDAG
Halloumistroganoff med linser och gremolata
Oavsett vilken stekbar ost du väljer till din halloumistroganoff är vårt tips att alltid balansera rätten med japansk soja för att få till den på smaksäkrast vis. Vi låter gärna röda linser koka med i såsen för en matigare helhet. Gremolata är inget måste, men verkligen vardagslyx!

Till receptet

FREDAG
Bao buns med sticky chicken och sojamajonnäs
Vad säger du, är det inte hög tid att välkomna en ny familjefavorit till fredagsmyset? Fyll dina bao buns med vad du vill (precis som man gör med den gamla trotjänaren tacos!), eller följ vårt recept från start till mål där en umamirik sojamajonnäs blir pricken över i.

Till receptet

LÖRDAG
Rostad spetskål med japansk soja
En klyfta sojarostad spetskål är väl ingen middag? Kanske inte, men det är fritt fram att toppa kålen med ost, örter och/eller nötter samt förstärka med linser/bönor, mer grönt och gärna en krämig dressing. Funkar även toppen som tillbehör till fågel, fisk eller mitt emellan!

Till receptet

SÖNDAG
Sojakaramelliserade äpplen
Testat tricket att ha flingsalt i äppelsmulpaj? Det är inspirationen till att karamellisera säsongens svenska äpplen i smör, honung och japansk sojasås. Servera till gröt, gärna ihop med tjock yoghurt, granola och varm, skummad havredryck. Blir det din helgfrulle?

Till receptet

Fler smaksättare att utforska