Smaksätt med TABASCO® (och utmana dig på Scoville-skalan)

Hur het är du på en skala? Inte du som person, utan när det gäller chilistyrka i maten? Utmana smaklökarna med åtta olika pepparsåser från TABASCO® och testa hur långt du vågar gå – från milda, fylliga och söta Sweet & Spicy till superhetingen Scorpion. Pepparsåser som också tar fram det bästa och förhöjer smaken på andra råvaror i maten.

Frukt i maten brukar dela in folk i läger bu eller bä. Men en frukt som de allra flesta gillar mer eller mindre är chili, som kan få det att hetta till rejält och samtidigt bidrar med olika smak, arom och karaktär beroende på sort och på vilket sätt chilin tillsätts i matlagningen.

LÄS MER: Tänk mjukt och svalt i mötet mellan stark mat och rött vin

Capsaicin heter det fettlösliga ämne i chili som orsakar den upplevda hettan i munnen. Chilistyrkan, alltså capsaicinet, mäts i Scoville-grader, förkortat SHU (Scoville Heat Units).

Historiskt het smaksättare

TABASCO® Original pepparsås, gjord på endast rödpeppar, vinäger och salt, ligger på mellan 2 500–5 000 Scoville-grader och är kanske världens mest kända ”hot sauce”. Förutom ett omisskännligt hett sting ger tre års ekfatslagring en unik karaktär som gör pepparsåsen till en smaksättare av rang som lyfter och förstärker smaken på övriga råvaror i en rätt.

I TABASCO®-familjen finns åtta pepparsåser i dagligvaruhandeln – alltifrån en söt med allra mildast hetta till en hot sauce i värstingkategorin. Vi har valt ut ett recept för respektive sort. Nu återstår egentligen bara frågan – hur hett vågar du laga på en skala?

8 recept med stigande chilistyrka

1. Endast ett uns hetta
I USA har milda, fylliga och söta TABASCO® Sweet & Spicy pepparsås utnämnts till bästa dippsås (särskilt till allt friterat!), ingen dålig titel. Prova den även i exempelvis kalla såser, glaze, marinad, dressing, kryddsmör, wok, soppor och grytor.⁠ Vårt förslag på det senare är denna lättlagade, krämiga linsgryta med belugalinser, morot, kokosmjölk och varma kryddor.

Recept: Sweet & Spicy linsgryta med kokosmjölk

2. Mild hetta – mest smak
TABASCO® Buffalo pepparsås ligger lågt på Scoville-skalan och är alltså inte särskilt het, men väger upp med en rik kryddighet och skön syra. Smeknamnet ”kockens ketchup” har den fått för att den funkar som smaksättare till allt, exempelvis hamburgare, kycklingrätter, grytor och marinader eller varför inte i en kärleksfullt tillagad pasta med tomatsås?

Recept: Pasta arrabiata med burrata

3. Pigg fräschör och väldoft
TABASCO® Grön pepparsås är gjord på jalapeño och har samma vinägersting som det röda originalet, men snällare hetta. Bara dofta på den och du kommer att förstå hur suverän den är till fisk, skaldjur, vegetariska rätter och allt med ägg eller avokado! Prova i en mexikansk salsa pico de gallo till kryddstekt lax i mjuka tortillabröd.

Recept: Laxtacos Salma style med pico de gallo

4. Medelhetta från rökig chili
TABASCO® Chipotle pepparsås har en lagom dos hetta, syrlig finish och karaktäristisk smak från röd jalapeñopeppar som har rökts över öppen eld av pekanträ. Något som blir väldigt gott i en rökigt het taco på viltfärs med picklad rödlök och västerbottensost.

Recept: Viltfärstaco med picklad rödlök

Tips!
Oavsett vilket recept du väljer att laga kan du självklart välja vilken pepparsås du vill från TABASCO®, eller varför inte blanda flera olika i ett och samma recept? För dig som vet med dig att du älskar när det verkligen hettar till – go bananas! Bara du vet var gränsen går.

5. Louisianas svar på sriracha
TABASCO®-familjens tolkning av den thailändska chilisåsen sriracha görs på röd jalapeño, vitlök, socker, salt och ett uns vinägerbitig hetta från TABASCO® Original pepparsås. Du är kanske främst van att blanda sriracha med majonnäs, som ju är en grym kombination. Just här hamnar den i en krämig kokosbuljong till asiatiska köttbullar. Supergott!

Recept: Asiatiska köttbullar i kokosbuljong

6. Mer än bara en hot sauce
Vi har redan nämnt vilken fantastisk smakförhöjare TABASCO® Original pepparsås är utöver att bidra med en angenäm chilihetta – några stänk på pizzan är en klassiker om du ännu inte har testat. Här stänker vi den över ett generöst lass spaghetti carbonara, upptäck skillnaden!

Recept: Spaghetti carbonara med ärtsallad

7. Tropiskt fruktig och näst hetast
Kombinera TABASCO® Habanero pepparsås, den näst hetaste i familjen, med en slät soppa baserad på sötpotatis, kokosmjölk och ingefära för att ytterligare locka fram pepparsåsens tropiska, fruktiga inslag av mango, papaya, tamarind och banan. Känn hur det hettar till!

Recept: Kokosdoftande sötpotatissoppa

8. Tio gånger starkare än originalet
TABASCO® Scorpion pepparsås är gjord på chilisorten Trinidad Scorpion som med rätt sol- och regnmängd kan mäta uppemot TVÅ miljoner Scoville. Så helt ärligt – det räcker gott och väl med några ynka droppar i pankocrunchet du toppar denna delikata sparrisrätt med.

Recept: Vit sparris med mousselinesås

Visste du att…
Det tog tre år att landa i ett bra recept på TABASCO® Scorpion pepparsås, som inte bara resulterade i en ”hot sauce” utan också gav såsen en god smak bortom hettan.

Pepparsåser från TABASCO
Så här mäter de olika pepparsåserna från TABASCO® på scovilleskalan. Låt smaklökarna bestämma hur hett du vågar gå!

Scovillegrader – så funkar det

Exakt hur het en viss sorts chili är uppmättes för första gången 1912 av en man vid namn Wilbur Scoville, som föga förvånande döpte skalan till just Scoville.

Det Wilbur Scoville gjorde var att lösa upp en given chili upprepade gånger tills styrkan, det vill säga capsaicinet, försvann. Chilistyrkan i habanero försvinner exempelvis när den har lösts upp 300 gånger – styrkan blir därmed 300 000 Scoville. Vanlig spansk peppar, det du kanske ser framför dig om vi säger ”röd chili”, ligger runt cirka 1 500 Scoville.

Numera mäts koncentrationen av capsaicin direkt i ett laboratorium, och scovillegraderna är därför omdefinierat så att mätvärdet utgår från den uppmätta koncentrationen i stället.

Världens hittills starkaste chilisort är Carolina Reaper, enligt 2012 års upplaga av Guinness Rekordbok, där den har uppmätts till mellan 1 569 300–2 200 000 Scoville. Hett värre, men ändå ingenting jämfört med rent capsaicin som ligger på cirka 16 000 000 Scoville och inte heller polisens pepparspray som mäter uppemot 5 000 000 Scoville.

3 saker du kanske inte visste...

  • Råkar du överdosera chilihettan kan du mildra den med något syrligt, till exempel lite färskpressad lime- eller citronjuice, och en fet komponent, eftersom capsaicinet är fettlösligt. Servera rätten med yoghurt, gräddfil eller gör som i Indien och drick lassi!
  • Capsaicinet är som mest koncentrerat i det vita membranet inuti chilifrukten, så det är alltså inte fröna som är starkast, om nu någon trodde det. Däremot innehåller de en del beska.
  • Det är inte så konstigt att den som en gång har börjat stänka ”hot sauce” över maten fortsätter att jaga de heta kickarna. Capsaicin stimulerar nämligen kroppens egna smärtstillande endorfiner som det är lätt (och helt ofarligt) att vilja ha mer av.

Tre andra tongivande smaksättare