Skaka vinägretten som Julia Child (med dijonsenap)

I såser, röror, grytor, soppor, sallader, marinader, inläggningar, majonnäs eller på mackan. Till fågel, fisk, kött och grönt. Det finns många goda anledningar till att alltid ha en burk dijonsenap hemma. Särskilt när du väljer en sort med vitt vin för en mer finstämd syrlighet och det lilla extra som lyfter smakerna – och håller ihop dem.

Medan fransk senap innefattar all slags senap från Frankrike, är dijonsenap en viss typ av ljus senap som har sitt ursprung i trakterna kring staden Dijon. Dijonsenap behöver däremot inte vara tillverkad i Frankrike utan kan produceras överallt i världen så länge man följer receptet på dijonsenap, men smak och inte minst kvalitet kan variera.

Så varför Dijon? Jo, det var här senapsmakaren Maurice Grey bodde. Med hjälp av sin prisade senapsmaskin utvecklade han ett hemligt recept på en stark senap gjord med vitt vin som tack vare finansiären Auguste Poupon kunde lanseras. Året var 1777 och 160 år senare kom Grey Poupons dijonsenap till Sverige via familjeföretaget Arvid Nordquist som sedan 2000 äger både varumärket och receptet. Produktionen sker dock ännu i hjärtat av Dijon.

LÄS OCKSÅ: 118 låtar där det rappas om dijonsenapen från Grey Poupon

Grey Poupon anses av många vara den ”riktiga” franska dijonsenapen (uttalas [gRe pu ́på]). Förutom en välavvägd blandning bruna och svarta senapsfrön, kryddor och örter är det just vitt vin som Grey Poupons osötade dijonsenap unik på marknaden. Många andra sorter görs med vinäger, vilket inte alls ger samma runda och välavvägda balans. Senapen lyfter också fram och förhöjer andra smaker i maten. Prova själv så får du se!

9 recept med Grey Poupon dijonsenap

1. Croque Monsieur
Här ser du en klassisk Croque Monsieur som vi inbillar oss att den serverades för första gången i Paris 1910. Och vilken mackornas varma macka den har kommit att bli! För oss är det givet att inte snåla på varken krämig bechamelsås, riven ost eller heller dijonsenap.

Till receptet

Visste du att…
Toppa din Croque Monsieur med ett stekt ägg och du har gjort en Croque Madame!

Tips!
Inte heller någon fransk löksoppa utan en klick dijonsenap på brödet som gratineras ovanpå. Mer sugen på baguette? Testa denna goding med salsiccia och dijonfärskost.

2. Klassisk fransk potatissallad
Den franska potatissalladen är vinägrettbaserad och det som är väldigt viktigt är att du ska blanda vinägretten med potatisen medan den fortfarande är ljummen för att den ska suga åt sig av alla smaker på bästa sätt. Ett uppskattat inslag på vilken buffé som helst!

Till receptet

3. Krämig potatissallad med marinerad rostbiff
Student, bröllop, picknick, midsommar, fylla jämnt-kalas eller nationaldagsfirande – hand upp alla som har ätit potatissallad med kallskuret vid denna typ av (fest)tillfällen. Ofta är potatissalladen köpt, men vi lovar att det är värt besväret att göra den själv från grunden.

Till receptet

4. (Skakad) dijonvinägrett
Skaka den som Julia Child gjorde på 1960-talet! Vi tänker på Netflix-serien Julia där hon skakar ihop sin dijonvinägrett i en glasburk med lock i ett av avsnitten. Perfekt att ha på lut i kylen till krispig sallad, lättkokta haricots verts eller skivade tomater till fredagsbiffen.

Till receptet

Visste du att…
Dijonsenapen bidrar inte bara med sin distinkta karaktär i vinägretten, utan hjälper också till att binda ihop den och ge den rätt konsistens.

5. Dijon- och dragonsmör
Byt bearnaisesås mot ett örtigt kryddsmör med beasmak! Enkelt att göra och lyxigt att servera till grillat eller stekt kött, fågel, fisk och grönsaker. Välj om du formar dijon- och dragonsmöret till en rulle och skär i skivor eller vispar fluffigt och klickar på vid servering.

Till receptet

6. Dijondipp med soja och sesam
Sashimi är en lika enkel som raffinerad rätt som du mer än gärna får dippa i en sås gjord på bland annat dijonsenap, japansk soja och sesamolja. Verkligen ett lyckat smakmöte mellan Frankrike och Japan för vi lovar – dippsåsen är försvinnande god!

Till receptet

Tips!
Dippsåsen passar också att servera till stekt lax eller kyckling med basmatiris, gärna tillsammans med en sallad på avokado, blodgrape, fänkål, lime och koriander.

7. Dijonnaise med vitlök och persilja
Snabbaste kalla go to-såsen till stekt eller grillad fisk, kyckling, nötkött, fläskkött eller grönsaker stavas dijonnaise. Just den här gör vi med hälften crème fraiche för en friskare smakupplevelse. Och då gör vi den extra smakrik med vitlök och persilja.

Till receptet

8. Vardagslyxig räkpasta med dill och dijonsenap
Laga en rustik pastarätt och ta tillvara hela räkan för att få till den rätta smaken. Låt dig sedan inte hindras av den gamla italienska regeln att rätter med skaldjur inte får serveras med parmesan och addera en fransk touch i kryddningen. Laga igen nästa vecka?

Till receptet

Tips!
Svårt att få nog av pasta? Prova en krämig kycklingpasta med dragon och dijonsenap före eller efter räkpastan ovan. Same same, but different!

9. Krämig senapssill
Visst finns det färdig, men det är otroligt enkelt (och blir så mycket godare) att göra senapssillen själv. Det tackar vi 5-minuterssillen, dijonsenap och ett hett senapspulver för. Vi gillar att äta den med skivad, kokt potatis på knäckebröd, men det gör du som du vill med.

Till receptet

Fler smaksättare att laga mat med