Laga något annat än lammstek i påsk

Sugen på att laga lamm i påsk? Satsa på en kryddig lammkorv om du vill ha något snabblagat. Lammracks och säsongens primörer passar dig som står redo vid grillen. Eller så slår du på stort och gör en kryddstekt lammrostbiff med ponzubräserad amandine.

Glöm det där med att lamm skulle smaka gammal kofta. Det är inget annat än en förlegad bild av en annars väldigt fin och lyxig råvara. Svenskt lammkött är fantastiskt gott, mört och mer klimatsmart att äta än exempelvis nötkött.

Litet men detaljrikt

Tack vare influenser från världens kök har vi upptäckt nya sätt att laga och krydda olika rätter med lamm – och annat än bara färs, fiol och lammstek. Numera styckas ofta lamm på samma sätt som gris och nöt. Det gör det möjligt att jobba med styckningsdetaljer som rostbiff, entrecote och kotlettrad/racks, om än inte i mindre bitar då lamm är ett litet djur.

Svensk säsong året om

Traditionellt sett lammar tackorna på våren. Lammen får beta ute större delen av sommaren och slaktas sedan på hösten, så kallat höstlamm. Tidpunkten för själva slakten avgör vilken årstidskategori lammet får, inte när det föds. Lamm som vi hittar i butikerna till påsk föds på vintern, men kallas för vårlamm. Sedan finns det sommarlamm och vinterlamm.

LÄS MER: Så gör du för att veganisera tre klassiska husmansrätter

Att det nuförtiden föds upp och slaktas lamm året om i Sverige har att göra med den ökade efterfrågan på färskt svenskt lammkött. Höstlamm utgör dock fortfarande majoriteten av allt svenskproducerat lammkött.

Ta tempen och låt vila

Allt kött som du ska steka eller grilla, så även lammkött, blir bäst om det är rumstempererat innan du börjar tillaga det. Visst ska du vara försiktig med färs, men hela styckningsdetaljer kan du lugnt ta fram i god tid. Använd en digital kökstermometer och mät temperaturen i den tjockaste delen, eller mitt i exempelvis en korv, under själva tillagningen.

Innertemperaturen för dig som föredrar rosastekt/rare lamm ska vara kring 52–58 grader. För mediumstekt kött låter du tempen gå upp till 60–65 grader. Helt genomstekt blir köttet vid 68–70 grader. Räkna med att innertemperaturen stiger cirka 2 grader efter tillagning.

LÄS MER: Här är rätten med lax, ägg och sparris du ska laga till påskbuffén

Låt alltid köttet vila en liten stund efter att du har stekt eller grillat det, så hinner köttet ”sätta sig”. Linda gärna in det i en bit smör- eller bakplåtspapper. Aluminiumfolie funkar också, men det har en förmåga att kapsla in värmen, vilket kan göra att temperaturen stiger mer än vad som är önskat för ett lyckat slutresultat.

Med den lilla lammskolan säger vi glad påsk och listar tre läckra recept!

3 recept med lamm

1. Grillbricka deluxe med rökigt smör

Marinera lammracks i bland annat senap och kaffe (jo, faktiskt – inte alls dumt!) och lägg på grillen tillsammans med ditt val av späda primörer. Bjud med ett chipotle- och vitlökssmör.

Grillade lammracks med kryddsmör och primörer

2. När det är potatisen som gör det

Okej, vi ska inte förminska rollen som den kryddstekta lammrostbiffen har i den här rätten. Men att bräsera potatis i ponzusås är något alldeles extra. Inte minst med salvia-aioli till.

Lammrostbiff med ponzubräserad amandine

3. Lammkorv i smakligaste sällskapet

Du har säkert redan full koll på att lamm, rödbetor och fetaost är bästa smakkompisar. Här hamnar den ena på grillen, den andra i en sallad och den tredje i en krämig yoghurtröra.

Grillad merguez med rödbets- och linssallad

Mer att läsa, lära och laga