5 goda tips – bjud på annat än lammstek i påsk

Sugen på att laga lamm i påsk? Satsa på kryddig lammkorv eller hemgjord lammkebab om du vill ha något snabblagat. Lammracks med säsongens primörer passar dig som står redo vid grillen. Eller slå på stort och välj mellan festlig lammytterfilé med krämigt ostfyllda potatiskroketter eller kryddstekt lammrostbiff med ponzubräserad amandine.

Glöm det där med att lamm skulle smaka kofta. Det är inget annat än en förlegad bild av en fin och lyxig råvara. För svenskt lammkött är fantastiskt smakrikt, mört och betydligt mer klimatsmart att äta än exempelvis nötkött.

Litet men detaljrikt

Tack vare influenser från världens kök har vi upptäckt nya sätt att laga och krydda olika rätter med lamm – och annat än bara färs, fiol och lammstek. Numera styckas ofta lamm på samma sätt som gris och nöt. Det gör det möjligt att jobba med styckningsdetaljer som rostbiff, entrecote och kotlettrad/racks, om än i mindre bitar då lamm är ett litet djur.

Svensk säsong året om

Traditionellt sett lammar tackorna på våren. Lammen får beta ute större delen av sommaren och slaktas sedan på hösten, så kallat höstlamm. Tidpunkten för själva slakten avgör vilken årstidskategori lammet får, inte när det föds. Lamm som vi hittar i butikerna till påsk föds på vintern, men kallas för vårlamm. Sedan finns det sommarlamm och vinterlamm.

LÄS MER: Så gör du för att veganisera tre klassiska husmansrätter

Att det nuförtiden föds upp och slaktas lamm året om i Sverige har att göra med den ökade efterfrågan på färskt svenskt lammkött. Höstlamm utgör dock fortfarande majoriteten av allt svenskproducerat lammkött.

Ta tempen och låt vila

Allt kött som du ska steka eller grilla, så även lammkött, blir bäst om det är rumstempererat innan du börjar tillaga det. Visst ska du vara försiktig med färs, men hela styckningsdetaljer kan du lugnt ta fram i god tid. Använd en digital kökstermometer och mät temperaturen i den tjockaste delen, eller mitt i exempelvis en korv, under själva tillagningen.

Innertemperaturen för dig som föredrar rosastekt/rare lamm ska vara kring 52–58 grader. För mediumstekt kött låter du tempen gå upp till 60–65 grader. Helt genomstekt blir köttet vid 68–70 grader. Räkna med att innertemperaturen stiger cirka 2 grader efter tillagning.

LÄS MER: Här är rätten med lax, ägg och sparris du ska laga till påskbuffén

Låt alltid köttet vila en liten stund efter att du har stekt eller grillat det, så hinner det ”sätta sig”. Linda gärna in det i en bit smör- eller bakplåtspapper. Aluminiumfolie funkar också, men det har en förmåga att kapsla in värmen, vilket kan göra att temperaturen stiger mer än vad som är önskat för ett lyckat slutresultat.

Med den lilla lammskolan säger vi glad påsk och listar fem läckra recept!

5 recept med lamm

1. Lammkorv i smakligaste sällskapet
Du har säkert redan full koll på att lamm, rödbetor och fetaost är bästa smakkompisar. Här hamnar den ena på grillen, den andra i en sallad och den tredje i en krämig yoghurtröra.

Recept: Grillad merguez med rödbets- och linssallad

2. Smartaste sättet att göra egen kebab
Inte ska du dra dig för att göra hemgjord kebab! Bara krydda valfri färs, kavla ut, tillaga i ugn och strimla. Lägg i libabröd med alla de rätta tillbehören och två olika såser. Varsågod!

Recept: Lammkebab med muhammara i libabröd

3. Grillbricka deluxe med rökigt smör
Marinera lammracks i bland annat senap och kaffe (jo, faktiskt – inte alls dumt!) och lägg på grillen tillsammans med ditt val av späda primörer. Bjud med ett chipotle- och vitlökssmör.

Recept: Grillade lammracks med kryddsmör och primörer

4. Rätt(en) när endast det bästa är gott nog
Tillaga lammytterfilé exakt så rosa eller mer genomstekt som du vill ha den. Bjud med brynt hasselnötssmör, krispiga potatiskroketter med krämig västerbottensost inuti och syrad lök på toppen.

Recept: Lammytterfilé och potatiskroketter med västerbottensost

5. När det är potatisen som gör det
Okej, vi ska inte förminska rollen som den kryddstekta lammrostbiffen har i den här rätten. Men att brässera potatis i ponzusås är något alldeles extra. Inte minst med salvia-aioli till.

Recept: Lammrostbiff med ponzubräserad amandine

Mer att läsa, lära och laga