Snabbguide – så väljer du vin till vegetarisk mat

I valet och kvalet mellan vitt och rött vin kan faktiskt rosévin vara bästa dryckespartnern till många vegetariska rätter. Vill du absolut dricka ett lite kraftigare rött vin – jobba med feta smakbryggor, men ta det lugnt med kryddhettan. Annars är vin och vego inte svårare än annan mat och dryck i kombination. Lär dig mer samt få konkreta recept- och vintips!

Det är sällan huvudråvaran i sig som avgör vilket vin som passar bäst att dricka till en viss vegetarisk rätt (inte heller för en fisk- eller kötträtt). Fokusera i stället på smakrikedomen i maträtten, tillagningsmetod och det viktigaste av allt – vilken eller vilka grundsmaker som dominerar av sötma, syra, sälta, beska och umami. Tillbehör, feta eller krämiga texturer och förekomsten av kryddhetta och är andra betydande parametrar.

LÄS MER: Rött, vitt eller veganskt vin – låt oss klarna upp saken

Med ovan sagt är vegetarisk mat en oändligt bred kategori, men det många vegetariska rätter har gemensamt är att de i princip aldrig kan bli lika kraftfulla som smakrika kötträtter. Vitt vin, rosé, orangevin eller mousserande vin är därför mer allround än de kralligaste röda.

Finns det då ett ”bästa vin” till vegetariskt i allmänhet och specifika vegetariska rätter i synnerhet? Enklaste sättet att ta reda på svaret är genom att prova dig fram för i slutändan är det allas personliga tycke och smak som avgör, men här är några pointers längs vägen!

Viktigt vetande om vin och vego

  • Ju smakrikare vegetarisk rätt, desto fylligare vin – och tvärtom när maten går i en lättare stil. Smakrikedomen i rätten påverkas av flera faktorer, bara en sådan sak att stekta eller grillade grönsaker vanligtvis uppfattas som mer smakrika än samma grödor när de kokas.
  • Samma råvaror kan resultera i helt olika vegetariska rätter beroende på hur de tillagas, så gå inte i fällan och tro att en morot är en morot, oavsett hur den ter sig i en rätt.
  • Tänk på grundsmakerna och hur de påverkar varandra, både i maten, vinet och mötet dessa emellan. En vegetarisk rätt med tydlig sötma kräver att även vinet har en liten restsötma på samma sätt som en mer syrlig vegetarisk rätt gillar ett vin med högre syra.
  • Olika tillbehör och eventuella såser styr mötet med vinet betydligt mer än vad den huvudsakliga råvaran gör, det vill säga hur pass lyckad mat- och vinkombinationen blir.
  • Smakbryggor som en sås eller dressing, smör, salt ost, crème fraiche, rostade nötter och andra feta eller krämiga komponenter gör att många viner gifter sig bättre med maten, särskilt om du jobbar med råa grönsaker eller vill dricka ett lite mer kraftfullt rött vin.
  • Heta kryddor förstärker både strävhet och alkoholhetta i vin. Detta gäller oavsett typ av vegetarisk rätt, så håll dig till fruktdrivna vita viner med en viss sötma, rosévin eller om du verkligen vill dricka rött vin, till fruktiga röda viner med låg eller ingen strävhet alls – gärna serverat vid en svalare temperatur för att dämpa eldigheten från alkoholen.

Vintips till våra vegorätter

Vegansk spaghetti och köttfärssås, mustig vegogryta med svamp och dijonsenap, penne alla vodka (som blir vego om du ersätter pancetta med rökt tofu i skivor/tärningar), vegetarisk lasagne med senapsostsås eller grillade grönsaker på spett med brynt srirachasmör?

SE OCKSÅ: Grilla hela måltiden grön till ett ekologiskt rosévin från Argentina 

SMAKAs receptbank rymmer flertalet vegetariska recept, om man menar vegorätter som får innehålla ägg, ost och/eller mejeriprodukter. Många gånger är det annars enkelt att ersätta dessa råvaror med växtbaserade alternativ, men det finns även ett gäng veganska recept att utforska och i regel ges förslag på matchande vin eller andra drycker. Hoppas det ska smaka!

Viner till vegetarisk mat

Hållbart val! KWV Sauvignon Blanc (box)

249 kr

Läs mer

Tania (box)

195 kr

Läs mer

KWV Chardonnay

99 kr

Läs mer

Hållbart val! Candidato Ecologico

79 kr + pant

Läs mer

Roodeberg

109 kr

Läs mer

Fler dryckesskolor på liknande tema