Escape to Nowhere – en oförglömlig upplevelse

Var hittar du sommarens upplevelse inom mat och dryck? Nära dig själv, menar i alla fall Mehmet Gürbüzer på vinhuset Oddbird. I augusti dukar de tillsammans med kockarna från Garba och inredningsduon Norrmans upp med närproducerat och alkoholfritt på – mitt i ingenstans.

Ingenstans är verkligen någonstans. Den 20–21 augusti bjuder Oddbird tillsammans med kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström från restaurang Garba in till en närmast osannolik upplevelse i naturreservatet Häringe-Hammersta söder om Stockholm.

Isolerade från varandra och utplacerade på särskilt vackra platser kommer sex vackert dukade restaurangbord för två att vänta på sina gäster. Det är den dansk-svenska duon Norrmans som inrett de sagolika rummen.

LÄS OCKSÅ: Den nya dryckeskulturen på Oddbirds vis – befriad från alkohol

Men hur kommer det här sig och vad betyder det? Varför ska vi bege oss rakt ut i ingenstans för att äta och dricka gott? Så här säger Mehmet Gürbüzer, försäljningschef på Oddbird:

- Escape to Nowhere är en reflektion över våra omänskliga beteenden. Nu kommer sommaren och då ska alla åka iväg och göra något. Man måste alltid göra nånting, man måste alltid fly – om inte till en fysisk plats så till en digital. Vi har blivit mästare på flykt i stället för att våga vara mänskliga och se oss om precis där vi är.

Escape to Nowhere
Restaurang Nowhere består av sex vackert dukade bord mitt i ingenstans, men alldeles säkert på särskilt vackra platser. Som kanske här – mitt i skogen.

I och med det nya normala i pandemins fotspår har det här börjat luckra upp sig.

- Vi har insett att det finns nackdelar med att vara så globaliserade och börjat tänka att vi kanske ska konsumera mer mindful, mer medvetet, nära och lokalt. Det behöver inte vara det påkostade inne i stan som är den perfekta matupplevelsen. Det är kanske snarare är ute i skogen du kan hitta det magiska, fortsätter Mehmet.

Initiativ som hyllar det nära

Support your local business-rörelsen är ett tydligt exempel på att folk har slutit upp kring detta, menar Mehmet Gürbüzer.

- Vi har alla börjat se att vi måste ta vara på det vi har runtom kring oss och det är det vi vill lyfta värdet av med Escape to Nowhere. Ta det du har nära, inspireras av det och gör det så bra du bara kan. Det är vad vi vill inspirera till, sedan har vi tagit det ett steg länge för att visa konkret hur det skulle kunna funka.

Kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström från Garba står bakom den fasta menyn på restaurang Nowhere. De vill förstärka råvarornas ursprung och närhet till naturen genom att servera sin kokkonst mitt i naturen – bokstavligt talat. Foto: Fredrik Skogqvist

Vill uppmana till eftertanke

Det var efter att Oddbird tittat närmare på sig själva och funderat över vad deras produkter tillför världen som kampanjen tog form.

- Det vi hoppas på är att vi lyfter stämningen och förgyller middagen. Att vi förhöjer fest och firande, skapar gemenskap och inkluderar. Vi tror att det är vår essens och vad våra produkter gör. I kombination med att allt fler börjar uppskatta det vi har nära oss tog idén form – i tätt samarbete med Garba och Norrmans.

Nu hoppas Oddbird att många ska ta till sig konceptet och göra det till sitt eget.

- Låt oss alla ta vara på naturen, stötta våra lokala aktörer och upptäcka en ny typ av välbefinnande, säger Mehmet Gürbüzer.

Fakta om restaurang Nowhere

Meny


Nowhere serverar en fast meny av kockarna Linn Söderström och Marion Ringborg från Garba tillsammans med Oddbirds alkoholfria viner på druvor som chardonnay, pinot noir och glera.

Inredning/design


Samtliga sex platser är individuellt utformade av den svensk-danska inredningsduon Anna och Lars Norrman. Varje restaurangbord är dukat för två personer.

Boka bord

Bokningen till restaurang Nowhere öppnade den 22 juni på Oddbirds hemsida. Platserna tog slut på kort tid och eventet är nu fullbokat, men det kan löna sig att hålla utkik, ifall det eventuellt blir någon avbokning.


Tänk på etiketten


Oddbird har på kort tid vuxit till landets största producent av alkoholfria viner och är vinhuset bakom storsäljaren Richard Juhlin by Oddbird Blanc de Blancs. Någon gång i sommar sker ett namnbyte på etiketten, från Richard Juhlin till Oddbird.

Om Oddbird


Oddbird är ett svenskt vinhus som utvecklar, producerar och distribuerar alkoholfria kvalitetsviner. Oddbird har som socialt företag målet att göra samhällsnytta. Grundaren Moa Gürbüzer är utsedd till Årets Alkoholnormbrytare av IOGT-NTO och Women Entrepreneur of the Year 2019. Oddbird har nyligen IQ-certifierats för sitt samarbete med Porsche. 

Fler artiklar om ansvarsfull mat och dryck