Kaffet som gör skillnad för världens kvinnliga odlare

Att involvera kvinnor i ekonomin och på arbetsmarknaden är en viktig del i kampen mot fattigdom. Ett sätt att göra det på är att handla kaffebönor från kooperativ som stödjer kvinnliga kaffeodlare. Bönor som blir till ett kraftfullt och balanserat kaffe med toner av citrus och choklad.

Det är inte ovanligt med kvinnliga arbetare på kaffeodlingar. Tvärtom odlas 70 procent av världens kaffe på familjejordbruk där kvinnorna gör en stor del av arbetet.

Däremot är det relativt ovanligt med kvinnor i ledande positioner och att de står som markägare. Många kvinnor blir ensamma på kaffeodlingarna, som änkor eller för att männen söker jobb i städerna. Om då inte kvinnorna står som ägare för sin jordlott har de svårt att få tillgång till krediter, vilket bland annat behövs för att köpa gödsel och öka produktionen.

LÄS MER: Upptäck ett ljusare kaffe som är perfekt till iskaffe och cold brew

Målet är lika villkor för alla

I FNs utvecklingsmål för 2030 står det att ett samhälles välstånd ökar först när flickor och kvinnor kan delta på lika villkor som pojkar och män i ekonomin och på arbetsmarknaden.

- Genom att långsiktigt stödja odlingar som drivs av kvinnor i exempelvis Peru, Honduras och Rwanda bidrar vi till att förbättra kvinnors levnadsförhållanden och deras roll i kaffeodlandet, säger Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist.

Wilhelm Nordquist

Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist. Foto: Petrus Iggström

Bättre möjligheter tillsammans

Kooperativen som stödjer kvinnliga kaffeodlare verkar för jämställdhet och hållbarhet i allt från brukandet av jorden till odlarnas ekonomiska tillväxt och de anställdas arbetsförhållanden.

Genom att sluta avtal med internationella köpare får de kvinnliga kaffeodlarna en ekonomisk stabilitet som gör det möjligt för dem att planera sina liv på lång sikt samtidigt som de kan fokusera på att fortsätta leverera kaffe av högsta kvalitet.

Precis som med andra grödor kan vädret påverka skörden, men eftersom odlingarna också är Fairtrade-certifierade är odlarna mer skyddade vid oförutsedda händelser.

- Om världsmarknadspriserna på råkaffe sjunker är de kvinnliga odlare som vi köper kaffe från ändå garanterade ett fast pris. Pengarna kan de använda klokt till att satsa på nästkommande skörd i stället, berättar Wilhelm Nordquist.

LÄS MER: Vad Fairtrade innebär för arbetarna på vingårdar i Sydafrika

Med smak av citrus och choklad

Amigas i Arvid Nordquists Selection-serie är ett extra mörkrostat kaffe med balanserad fyllighet och smaktoner av citrus och choklad. Amigas görs av bönor från kaffeodlingar som drivs av kvinnor*. Kaffet består av 100 procent ekologiska arabicabönor som ger mjuka och välavvägda smaker. Det är Fairtrade-certifierat, 100 procent klimatkompenserat och rostat i Sveriges enda fossilfria rosteri.

Amigas malet kaffe

Malda bönor är smidigt för den som vill brygga gott kaffe utan krusiduller. Beräkna 7 gram kaffepulver per kopp à 1 ¼ dl vatten. Överdosering gör bara kaffet beskare (gäller oavsett rostningsgrad). Däremot blir kaffet starkare ju mer mörkrostat det är. Använd vita blekta filter för godast smak. Behåll kaffet i sin förpackning, förslut den väl och förvara svalt, torrt och mörkt i en lufttät burk med lock för bästa hållbarhet.

Amigas hela bönor

Doften av färskmalet kaffe är oslagbar. Investera i en kaffekvarn av hög kvalitet utrustad med platta eller koniska malskivor. Det gör det enkelt att justera malningsgraden, som i sin tur styrs av bryggtekniken och kontakttiden mellan vatten och kaffe. Tänk extra finmalet kaffe till mokabryggare, finmalet till espresso, medium till bryggkaffe och grovmalet till presskanna. Förvara på samma sätt som malet kaffe.

*) Till minst 50 procent, beroende på utbud.

Passa på att läsa en till artikel