Kaffet som gör skillnad för världens kvinnliga odlare

Att involvera kvinnor i ekonomin och på arbetsmarknaden är en viktig del i kampen mot fattigdom. Ett sätt att göra det på är att handla kaffebönor från kooperativ som stödjer kvinnliga kaffeodlare. Bönor som blir till ett mörkrostat kaffe med frisk och nötig smak med generöst lång och balanserad eftersmak.

Det är inte ovanligt med kvinnliga arbetare på kaffeodlingar. Tvärtom odlas 70 procent av världens kaffe på familjejordbruk där kvinnorna gör en stor del av arbetet.

Däremot är det relativt ovanligt med kvinnor i ledande positioner och att de står som markägare. Många kvinnor blir ensamma på kaffeodlingarna, som änkor eller för att männen söker jobb i städerna. Om då inte kvinnorna står som ägare för sin jordlott har de svårt att få tillgång till krediter, vilket bland annat behövs för att köpa gödsel och öka produktionen.

LÄS OCKSÅ: Upptäck ett ljusare kaffe som är perfekt till iskaffe och cold brew

Målet är lika villkor för alla

I FN:s utvecklingsmål för 2030 står det att ett samhälles välstånd ökar först när flickor och kvinnor kan delta på lika villkor som pojkar och män i ekonomin och på arbetsmarknaden.

- Genom att långsiktigt stödja odlingar som drivs av kvinnor i exempelvis Peru, Honduras och Rwanda bidrar vi till att förbättra kvinnors levnadsförhållanden och deras roll i kaffeodlandet, säger Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist.

Wilhelm Nordquist

Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist. Foto: Petrus Iggström

Bättre möjligheter tillsammans

Kooperativen som stödjer kvinnliga kaffeodlare verkar för jämställdhet och hållbarhet i allt från brukandet av jorden till odlarnas ekonomiska tillväxt och de anställdas arbetsförhållanden.

Genom att sluta avtal med internationella köpare får de kvinnliga kaffeodlarna en ekonomisk stabilitet som gör det möjligt för dem att planera sina liv på lång sikt samtidigt som de kan fokusera på att fortsätta leverera kaffe av högsta kvalitet.

Precis som med andra grödor kan vädret påverka skörden, men eftersom odlingarna också är Fairtrade-certifierade är odlarna mer skyddade vid oförutsedda händelser.

- Om världsmarknadspriserna på råkaffe sjunker är de kvinnliga odlare vi köper vårt kaffe från ändå garanterade ett fast pris. Pengarna kan de använda klokt till att satsa på nästkommande skörd i stället, berättar Wilhelm Nordquist.

SE ÄVEN: Fördelarna med ett Fairtrade-märkt (och ekologiskt) kaffe

4 recept med Amigas Grown by Women

1. Minibiskvier med kaffekrisp

Kombinationen kaffe och choklad är en riktig höjdare! Dessa chokladtäckta minibiskvier är fyllda med en intensiv kaffesmörkräm och toppas med kaffekrisp för textur – och mersmak...

Till receptet

Tips!
Det går alldeles utmärkt att frysa in minibiskvierna och tina efter behov.

2. Moccachino på bryggkaffe
Till sin varma kaffedrink brygger baristan Tobias Palm mörkrostade Amigas och blandar sedan det nybryggda kaffet med en mörk choklad av liknande kaliber för bästa balans. På toppen har han lättvispad grädde, riven choklad och en nypa flingsalt. Visst låter det gott?

Till receptet

2. Amigas Coffee

Vår version av Irish Coffee gör du med fördel på ett extra mörkrostat kaffe – det som stöttar kvinnor i kaffeodlande länder. För ytterligare krydda – smaksätt med hemgjord kanelsirap!

Till receptet

Tips!
Kanelsirapen håller flera veckor i kylskåp. Använd till andra drinkar, exempelvis Spicy Apple Cider, eller ringla över glass och desserter.

3. Japansk cheesecake med brynt kaffesmör

Japansk cheesecake är lättare och luftigare än den klassiskt amerikanska. Baristan Linnea Vannesjö gör den med brynt smör som hon först smaksätter med malda Amigas-bönor.

Till receptet

Visste du att…
Kaffet i det brynta smöret fungerar som en smakförstärkare som ger kakan mer djup, förhöjer och balanserar övriga smaker samt bidrar med en liten bitterhet. Du skulle lika väl kunna använda det i kombination med ugnsrostade grönsaker och ett stänk citron.

Med frisk och nötig smak

Amigas i Arvid Nordquists Selection-serie är ett mörkrostat kaffe. Det har en nötig smak med friska inslag och en generöst lång och balanserad eftersmak. Kaffet innehåller ekologiska arabicabönor från kooperativ som långsiktigt stöttar kvinnliga kaffeodlare. Det är Fairtrade-certifierat, 100 procent klimatkompenserat och rostat i Sveriges enda fossilfria rosteri.

Amigas malet kaffe

Malda bönor är smidigt för den som vill brygga gott kaffe utan krusiduller. Beräkna 7 gram kaffepulver per 1,25 deciliter vatten. Överdosering gör bara kaffet beskare (gäller oavsett rostningsgrad). Däremot blir kaffet starkare ju mer mörkrostat det är. Använd vita blekta filter för godast smak. Behåll kaffet i sin förpackning, förslut den väl och förvara svalt, torrt och mörkt i en lufttät burk med lock för bästa hållbarhet.

Amigas hela bönor

Doften av färskmalet kaffe är oslagbar. Investera i en kaffekvarn av hög kvalitet utrustad med platta eller koniska malskivor. Det gör det enkelt att justera malningsgraden, som i sin tur styrs av bryggtekniken och kontakttiden mellan vatten och kaffe. Tänk extra finmalet kaffe till mokabryggare, finmalet till espresso, medium till bryggkaffe och grovmalet till presskanna. Förvara på samma sätt som malet kaffe.

*) Till minst 75 procent, beroende på utbud.

Passa på att läsa en till artikel