Haka på trenden och bjud på en drink med te

Testat te som drinkbas? Prova ett eller flera av våra recept och en helt ny värld av spännande smaker och kombinationer öppnar upp sig! Vad sägs exempelvis om en tebaserad tolkning av den klassiska franska cocktailen Kir Royal, hemgjort Sparkling Tea, ett glas mousserande rooibos-bål eller en sourdrink på grönt te med citron och fläder?

Håll med om att afternoon tea får en lyxigare touch om gästerna välkomnas med ett glas sparkling tea till de första snittarna och att vårens eller sommarens utomhusfika blir lite bättre med en kanna kallbryggt iste. Jo, du läste rätt, cold brew inom te är det nya svarta efter att trenden med kallbryggt kaffe fått fäste på bredare front.

SE OCKSÅ: Trendigt te – kallbryggt, sparkling och i mat

Drinkar och drycker med te är mer i ropet än någonsin på barer världen över, med eller utan alkohol. Det blandas drinkar med kombucha (fermenterat te), sockerlag smaksatt med olika sorters te eller teer som har fått infusera med någon slags sprit eller likör.

Vi leker gärna med klassiska drinkbegrepp där Gin & Tonic blir till Tea & Tonic, Kir Royal till Tea Royal och guidar till hur du gör egen chailatte med smak av blåbär och björnbär. Allt med grunden i Arvid Nordquist ekologiska tesortiment med skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor. Vilken drink eller dryck med te blandar du först?

8 alkoholfria drinkar och drycker med te

Vi gav sommelieren Daniella Lundh Egenäs i uppdrag att skapa varsin alkoholfri drink eller dryck för alla fem sorter i Arvid Nordquists ekologiska tesortiment. Här ser du resultatet inklusive två bonusrecept längst ner i listan som vi på SMAKA-redaktionen står bakom.

1. Mousserande rooibos-bål med hallon och jordgubb
Bara den vackra färgen på denna läskande bål på kallbryggt, rogivande rooibos-te med smak av hallon och jordgubb gör den värd att testa. Förstärk smakerna med färska eller frysta bär, citron och ett alkoholfritt mousserande rosévin. Festligt, visst?

Till receptet

2. Tea & Tonic på örtte med lakritsrot och citronmeliss
Ett smakrikt örtte är verkligen den perfekta smaksättaren i en läskande Tea & Tonic med naturlig sötma från lakritsrot och pigg fräschör från citronmeliss. Stick gärna ner en hel bit lakritsrot som drinkpinne. Hörde vi skål?

Till receptet

3. Tea Royal med svart te, blåbär och björnbär
Du som gillar den franska cocktailen Kir Royal lär inte bli besviken på vår mocktail Tea Royal. Med ett fylligt svart blåbärs- och björnbärste och alkoholfritt italienskt bubbel lovar vi att den lätt blir din nya festfavorit!

Till receptet

4. Värmande grönt te med äpple, honung och rosmarin
För dagar då du känner dig frusen, när det regnar eller vill ha ett smakfullt alternativ till glöggen i juletider – gör denna äppliga dryck på ett balanserat grönt te! Passar annars fint i termos till utflykten. I receptet tipsar vi även om hur du gör en kall variant för heta dagar.

Till receptet

5. Sparkling Tea på svart te med tranbär och jordgubb
Har du koll på den alkoholfria dryckestrenden Sparkling Tea? Här visar vi hur du enkelt gör den bubbliga, eleganta drycken på ett ekologiskt svart te med smak av tranbär och jordgubb, is och sodavatten. Supergott som fördrink eller spännande måltidsdryck.

Till receptet

6. Tea Sour Mocktail på grönt te med citrus och fläderblom
Ta cold brew-trenden inom kaffe vidare och låt ett kallbryggt grönt te bli till en syrlig drink med citronfriska förtecken och blommande flädersmak med ett krämigt skum av äggvita på toppen. Gå från mocktail till cocktail med en skvätt gin – valet är ditt!

Till receptet

Tips!
Är det en riktigt varm dag är det trevligt att lägga några frysta tranbär i drinken.

7. Kallbryggt iste med jordgubbar och tranbär
Varför ta omvägen via te bryggt på traditionellt vis med hett vatten när det ska serveras iskallt? Kallbrygg det i stället och blanda med röda bär av samma slag som vårt valda te är smaksatt med. Frys gärna in lite av teet till isbitar, så vattnas inte smakerna ur.

Till receptet

8. Chailatte på svart te med blåbär och björnbär
Använd ett ekologiskt svart te smaksatt med blåbär och björnbär för en skandinavisk twist på chailatte med lätt sötning, varm mjölk och fluffigt vispat mjölkskum. En riktigt mysdryck i tekoppen med alla de rätta kryddorna som värmer inifrån och ut.

Till receptet

Fler receptlistor att scrolla igenom