Omfamna hösten – bjud in till smakrik grytfest

Grytan – en lika smidig som festlig allt-i-ett-rätt att bjuda på oavsett tillfälle. Vi listar sju recept på grytor för höstens middagar, avslöjar knepen som ger din gryta riktigt god smak, tipsar om hur du preppar en grytbas och ger förslag på drycker som passar till grytfesten.

Runda, ovala, djupa, grunda, i gjutjärn, av lera eller metall. Den kommer i flera former, material, storlekar och färger. Vi snackar förstås om det oumbärliga köksverktyget grytan, som du kan laga de mest fantastiska rätter i.

RECEPT: Hellre laga en höstig soppa? Spana in den här med svamp!

En gryta är svaret på frågan ”vad passar att laga till många personer” och den perfekta (bjud)rätten oavsett tillfälle, årstid och råvarusäsong. En annan stor fördel med en gryta är att du kan förbereda den i god tid (scrolla längst ner om du vill veta hur du gör en grytbas som du fryser in och tar fram en låda i taget av och färdigställer efter tycke och smak).

Smaksättarna som gör skillnad

När du lagar en gryta är målet som i all annan matlagning att få till en balanserad helhet, men många gånger också att få in umami – den femte grundsmaken som lyfter andra smaker, förstärker hela smakupplevelsen och gör att en rätt upplevs som mer fyllig.

Umami förekommer naturligt i exempelvis tomater, miso, asiatisk fisksås, lagrad hårdost, svamp och skaldjur samt uppstår när du bryner vitlök, tomatpuré, rotsaker och/eller kött.

LÄS MER: Allt om umami med mästerkocksvinnaren Christin Kashou

En god buljong bidrar med umami, men addera också gärna en skvätt japansk soja i grytan. Smaknoterna i sojasåsen är nämligen av samma karaktär som umami, samtidigt som den ger en rik sälta till det du lagar. Dijonsenap eller senapspulver får smakerna att lyfta ännu mer.

7 goda grytor för alla tillfällen

1. För dig som aldrig ätit kålrabbi (i gryta)
Curry är på modet igen (när är curry INTE på modet, tänker vi) så låt oss festa loss på en exotisk currygryta med fläskkarré och kabanoss, men också en hel radda olika grönsaker.

Recept: Currygryta med kabanoss och kålrabbi

2. Sauté – en riktigt festmaxad gryta
Viltkött är en klimatsmart delikatess som gör sig utmärkt i en gryta. Den här viltsautén har allt du söker, inklusive det godaste rotfruktsstompet till (med brynt sojasmör, yummie!).

Recept: Viltsauté och rotfruktsstomp med brynt sojasmör

3. Fransk grytklassiker på kockens vis
När det kommer till mustiga grytor som är lätta att lyckas med hamnar coq au vin högt upp på topplistan. Namnet betyder ”tupp i vin”, men det går lika bra att använda kyckling.

Recept: Coq au vin

4. Grönaste grytan för alla växtälskare
Kött eller annat animaliskt protein är sannerligen inget måste i en fulländad gryta. Utgå i stället från växtriket och bygg upp en stabil grund med svamp, morötter och kål. Boom!

Recept: Vegogryta med svamp och senap

5. Prisvärda viltgrytan för stora sällskap
Svamp, bär och vilt är en given kombination när det kommer till mustiga grytor. Här samlar vi dem alla i en smakmättad festgryta, som verkligen gör rättvisa åt alla goda ingredienser.

Recept: Viltskavsgryta med svamp och bär

6. Laga lammgryta till libanesiskt kultvin
Med relativt få ingredienser skapar du en hel symfoni av smaker i denna bjudrätt signerad Mattias ”Fredagskocken” Larsson. Slå ett kryddigt och mustigt rött vin i glasen och hugg in.

Recept: Lammgryta med svamp och pärlcouscous

7. Samling kring grytan med bröd och raita
Här är vår fria tolkning av Chicken Tikka Masala som namnet antyder INTE är en indisk rätt, utan brittisk. Viktigast är att den brukar gå hem hos de flesta och passar till både vardag och fest.

Recept: Chicken Tikka Masala med gurkraita

Alltid redo – satsa på en grytbas

Det är nog inte varje dag du gör ett långkok. Visst kan du krympa tillagningstiden med hjälp av en tryckkokare eller låta en slow cooker göra jobbet, men det är annars ingen dum idé att laga en rejäl grytbas med möra köttbitar och mustig buljong, som du sedan fryser in.

Bas till 4 grytor (för 4 portioner)

Skala och skär 2 gula lökar och 2 morötter i grova bitar. Skär ca 2,5 kg nötkött (t ex högrev) i 3x3 cm-stora bitar (eller utgå från färdiga grytbitar). Bryn köttet i omgångar i smör. Lägg över i en stor gryta. Tillsätt 1 liter vatten och 2 flaskor öl à 33 cl (t ex Fuller’s London Pride, nr 1642, 17,90 kr). Koka upp och skumma av. Tillsätt lök- och morotsbitar, 20 hela vitpepparkorn, 4 lagerblad, ½ dl Kikkoman Original sojasås och 1 msk salt. Sjud under lock tills köttet är mört, det tar 1 ½–2 timmar. Ta upp grytbitarna och fördela i 4 fryslådor. Sila buljongen och häll över köttet (ca 4 dl i varje fryslåda). Kyl snabbt ner och frys sedan in.

Ta fram och tina en låda grytbas i taget. Här är fyra förslag på smakinriktning:

1) Fransk lantgryta
Blanda grytbasen med ett fräs på vitlök, gul lök, tärnat äpple, strimlat bacon och vispgrädde. Smaksätt med torkad timjan, torkad rosmarin och Grey Poupon dijonsenap. Red av och servera med potatisstomp eller potatispuré.

2) Grönpeppargryta
Blanda grytbasen med fräst vitlök, gul lök och tomatpuré. Koka ihop med crème fraiche, smulad torkad grönpeppar och Kikkoman Original sojasås. Red av och servera med bulgur, ris eller pressad kokt potatis.

3) Gulaschgryta
Blanda grytbasen med fräst vitlök, gul lök, paprika i bitar och tomatpuré. Koka ihop med krossade tomater, hel kummin, paprikapulver, kanelstång, några stänk TABASCO® Original pepparsås och lite rårörsocker. Salta, peppra, strö över persilja och servera med crème fraiche samt ett gott surdegsbröd.

4) Sötsyrlig gryta
Blanda grytbasen med ett fräs på purjolök, blomkål och tomatpuré. Koka ihop med medelhavsyoghurt (10 %), mango chutney (gärna Sharwood’s), tärnad mango och några droppar TABASCO® Sriracha pepparsås. Bjud med ris och gärna rostade nötter.

6 tips på grytvänliga vin- och ölsorter

Roodeberg

109 kr

Läs mer

Garzón Reserva Tannat

149 kr

Läs mer

Chateau Musar 2017

469 kr

Läs mer

Fuller's 1845

40,50 kr (BS)

Läs mer

Fuller's India Pale Ale

33,40 kr

Läs mer

Läs en till artikel medan grytan kokar